2016-02-12 15:03

2016-02-12 15:03

Tage fick ett nytt barnbarn

ÅMÅL: Mentorer ska lotsa in nyanlända i samhället

Frivilligcentralen Samverket i Åmål har börjat para ihop nyanlända invandrare med mentorer som kan sänka tröskeln in i småstadslivet. Två nyfunna vänner är Tage Stahre, 85 år, och Osama Alzin, 19 år.
– Jag är som en extra farfar, säger Tage Stahre.

Att komma in i det sociala livet i en småstad kan ibland vara trixigt även för den som flyttar in från grannkommunen. Flyttar du längre och om du dessutom inte kan svenska, blir det än svårare.

Frivilligcentralen Samverkets anställda samordnare har båda erfarenhet av detta. Åsa Bodmark är uppvuxen i Tornedalen och har meänkieli som modersmål. Kristine Geimure är från Lettland, kom till Åmål som EU-volontär och blev kvar.

Sänka tröskeln

För att sänka tröskeln till att komma in i samhället, håller Samverket på att starta ett mentorprogram där invandrare som vill träna svenska och lära sig mer om det svenska samhället kopplas ihop med Åmålsbor.

Två av de första att få en ny vän är Tage Stahre, 85-årig pensionerad rektor, ursprungligen från Bohuslän, och Osama Alzin, 19-årig Karlbergselev, ursprungligen från Syrien.

Fann varandra

Ett omaka par vid en första anblick, men de två vännerna fann varandra på egen hand vid en annan av Samverkets aktiviteter, ett språkkafé. De ringer varandra regelbundet, träffas och umgås.

De gör inget särskilt, tycker de. Ofta sitter de och pratar och jämför hur saker och ting fungerar i Syrien och Sverige, eller tränar svenska. Senast de sågs, skulle Osama ha religionsprov i skolan, så då hjälpte Tage till med att förhöra honom.

– Det var om kristendomen och det kan ju jag som är så gammal. Det är roligt, för Osama är så begåvad, säger Tage Stahre.

Han tycker att Osama Alzin har blivit en del av familjen och att det är som att han har fått ett nytt barnbarn.

Osama Alzin å sin sida tycker det är bra att känna någon som talar svenska och vet hur samhället fungerar, så han enkelt kan fråga när det är något han undrar över. Han går på introduktionsprogrammet, och tycker det är svårt att få kontakt med de svenska eleverna i skolan. Han och hans klasskamrater talar arabiska med varandra.

– Jag ser fram emot att börja svensk klass nästa år och innan dess vill jag förstå hur det fungerar, så jag kan få svenska vänner också. Men det är svårt, alla känner varandra redan från grundskolan, säger Osama Alzin.

Vill bli läkare

Han har varit i Sverige i ett och ett halvt år och har snart läst in svenska grundskolan. Sedan tänker han gå naturvetenskapliga programmet, för att kunna bli läkare.

– Jag har ett långt liv bakom mig och det är intressant att få ta del av ungt tänkande. Jag har lärt mig mycket och det har öppnats en helt ny värld för mig. Men arabiska tror jag inte jag lär mig, säger Tage Stahre.

Han kommer ihåg de norska flyktingarna som kom över gränsen 1940 och har många gånger hört sin norska mamma berätta om hur det var under kriget.

– Så medkänslan med flyktingarna har jag med blodet, säger Tage Stahre.

Många vill skänka

Kristine Geimure säger att det är stort intresse för att hjälpa flyktingar och att folk ringer och vill skänka kläder och leksaker. Då hänvisar Samverket vidare till andra organisationer. Men så kom de på att det finns andra sätt att hjälpa. Många av de nyanlända som kommer till Samverket vill väldigt gärna träffa och lära känna svenskar.

– Så nu initierar vi en social kontakt. Vi vill genom mentorprogrammet skapa en gemenskap, mellan individer eller familjer, säger Kristine Geimure.

Det är inte meningen att mentorerna ska ha någon officiell roll. De ska inte ersätta till exempel flyktinglotsar eller etableringsguider eller sköta papper och myndighetskontakter. Tanken är just att hitta nya vänner.

Att komma in i det sociala livet i en småstad kan ibland vara trixigt även för den som flyttar in från grannkommunen. Flyttar du längre och om du dessutom inte kan svenska, blir det än svårare.

Frivilligcentralen Samverkets anställda samordnare har båda erfarenhet av detta. Åsa Bodmark är uppvuxen i Tornedalen och har meänkieli som modersmål. Kristine Geimure är från Lettland, kom till Åmål som EU-volontär och blev kvar.

Sänka tröskeln

För att sänka tröskeln till att komma in i samhället, håller Samverket på att starta ett mentorprogram där invandrare som vill träna svenska och lära sig mer om det svenska samhället kopplas ihop med Åmålsbor.

Två av de första att få en ny vän är Tage Stahre, 85-årig pensionerad rektor, ursprungligen från Bohuslän, och Osama Alzin, 19-årig Karlbergselev, ursprungligen från Syrien.

Fann varandra

Ett omaka par vid en första anblick, men de två vännerna fann varandra på egen hand vid en annan av Samverkets aktiviteter, ett språkkafé. De ringer varandra regelbundet, träffas och umgås.

De gör inget särskilt, tycker de. Ofta sitter de och pratar och jämför hur saker och ting fungerar i Syrien och Sverige, eller tränar svenska. Senast de sågs, skulle Osama ha religionsprov i skolan, så då hjälpte Tage till med att förhöra honom.

– Det var om kristendomen och det kan ju jag som är så gammal. Det är roligt, för Osama är så begåvad, säger Tage Stahre.

Han tycker att Osama Alzin har blivit en del av familjen och att det är som att han har fått ett nytt barnbarn.

Osama Alzin å sin sida tycker det är bra att känna någon som talar svenska och vet hur samhället fungerar, så han enkelt kan fråga när det är något han undrar över. Han går på introduktionsprogrammet, och tycker det är svårt att få kontakt med de svenska eleverna i skolan. Han och hans klasskamrater talar arabiska med varandra.

– Jag ser fram emot att börja svensk klass nästa år och innan dess vill jag förstå hur det fungerar, så jag kan få svenska vänner också. Men det är svårt, alla känner varandra redan från grundskolan, säger Osama Alzin.

Vill bli läkare

Han har varit i Sverige i ett och ett halvt år och har snart läst in svenska grundskolan. Sedan tänker han gå naturvetenskapliga programmet, för att kunna bli läkare.

– Jag har ett långt liv bakom mig och det är intressant att få ta del av ungt tänkande. Jag har lärt mig mycket och det har öppnats en helt ny värld för mig. Men arabiska tror jag inte jag lär mig, säger Tage Stahre.

Han kommer ihåg de norska flyktingarna som kom över gränsen 1940 och har många gånger hört sin norska mamma berätta om hur det var under kriget.

– Så medkänslan med flyktingarna har jag med blodet, säger Tage Stahre.

Många vill skänka

Kristine Geimure säger att det är stort intresse för att hjälpa flyktingar och att folk ringer och vill skänka kläder och leksaker. Då hänvisar Samverket vidare till andra organisationer. Men så kom de på att det finns andra sätt att hjälpa. Många av de nyanlända som kommer till Samverket vill väldigt gärna träffa och lära känna svenskar.

– Så nu initierar vi en social kontakt. Vi vill genom mentorprogrammet skapa en gemenskap, mellan individer eller familjer, säger Kristine Geimure.

Det är inte meningen att mentorerna ska ha någon officiell roll. De ska inte ersätta till exempel flyktinglotsar eller etableringsguider eller sköta papper och myndighetskontakter. Tanken är just att hitta nya vänner.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.