2016-02-12 10:52

2016-02-12 10:52

Säfflebo vidare i biskopsvalet

KARLSTAD: Åtta kandidater kvar

Processen med att välja en ny biskop i Karlstads stift fortsätter. 16 kandidater har gallrats ut till 8. En av dem som fortfarande finns med i slutomgången är Säffles kyrkoherde Lena Skoting.

I slutet av augusti pensioneras nuvarande biskop Esbjörn Hagberg. Processen med att hitta en efterträdare är därmed i full gång. I torsdags träffades stiftets 370 präster, diakoner och elektorer för att genom ett nomineringsval rösta fram kandidaterna i biskopsvalet.

Kravet för att övergå från nominerad till kandidat är att få över fem procent av rösterna. Det lyckades åtta personer uppfylla, däribland Säffles kyrkoherde Lena Skoting. Hon fick 13,3 procent av rösterna och hamnade på en tredjeplats på listan över kandidaterna. Över henne hamnade Jonas Eek, präst, författare och föreläsare från Göteborg. Han fick 14,5 procent. Flest röster fick Karin Johannesson, komminister född och uppvuxen i Filipstad, med 23,6 procent.

Efter att alla kandidater har genomgått en behörighetsprövning blir det en stor hearing, en utfrågning, av de åtta kandidaterna i Karlstads domkyrka den 5 april. 14 dagar senare hålls biskopsvalet. Den kandidat som uppnår 50 procent av rösterna blir Karlstads stift nya biskop.

I slutet av augusti pensioneras nuvarande biskop Esbjörn Hagberg. Processen med att hitta en efterträdare är därmed i full gång. I torsdags träffades stiftets 370 präster, diakoner och elektorer för att genom ett nomineringsval rösta fram kandidaterna i biskopsvalet.

Kravet för att övergå från nominerad till kandidat är att få över fem procent av rösterna. Det lyckades åtta personer uppfylla, däribland Säffles kyrkoherde Lena Skoting. Hon fick 13,3 procent av rösterna och hamnade på en tredjeplats på listan över kandidaterna. Över henne hamnade Jonas Eek, präst, författare och föreläsare från Göteborg. Han fick 14,5 procent. Flest röster fick Karin Johannesson, komminister född och uppvuxen i Filipstad, med 23,6 procent.

Efter att alla kandidater har genomgått en behörighetsprövning blir det en stor hearing, en utfrågning, av de åtta kandidaterna i Karlstads domkyrka den 5 april. 14 dagar senare hålls biskopsvalet. Den kandidat som uppnår 50 procent av rösterna blir Karlstads stift nya biskop.

  • Emma Bäckström