2016-02-12 18:42

2016-02-12 18:42

Det går inte längre att köpa tågbiljetter i Åmål

ÅMÅL: Kommunen har börjat leta alternativa lösningar

I december slutade SJ sälja biljetter på tågen. Vid nyår stängdes biljettluckan på järnvägsstationen i Åmål. Den här veckan tog SJ även bort biljettautomaten.
Var ska man köpa biljetter om man vill åka tåg? SJ hänvisar till internet, telefon, Pressbyrån eller Seven Eleven.

Från den 12 december går det inte att köpa SJ-biljetter ombord på tågen. Vid årsskiftet drog Taxi Åmål, som skötte biljettförsäljningen på Åmåls station, igen luckan för sista gången. Och den här veckan plockades även SJ bort biljettautomaten.

Få köper på stationen

Merparten av alla tågbiljetter säljs på internet. Färre och färre köper biljetter på stationerna. Resenärerna skriver ut biljetterna själva, eller får dem skickade till sig på mobiltelefonen. Det går också att få biljetterna skickade på post.

Men om du inte har möjlighet att vara ute i god tid, vill betala kontant, inte har någon skrivare eller saknar mobil – då blir det problem. SJ säljer inte längre några biljetter i järnvägsstaden Åmål.

De som drabbas är i första hand pensionärer och utländska turister.

– Inte minst tyskar har ofta kort som inte passar och behöver betala kontant, säger Lena Lindberg Wong på turistbyrån i Åmål.

Åmåls kommun blev inte informerad om att SJ:s biljettautomat skulle tas bort, utan upptäckte det av en slump i ett Facebookflöde någon vecka innan det skedde.

– Kommunen har ingen makt i den här frågan, säger Carl-Gustav Bergenholtz, chef för tillväxtenheten och ansvarig för kommunikationsfrågor.

Västtrafiks och Värmlandstrafiks biljetter säljs fortfarande på Ica och i en automat vid stationen.

Slitna automater

Från SJ:s sida handlar det om att biljettautomaterna är gamla, har gjort sitt och behöver bytas ut. Då har företaget sett över underlaget, alltså hur många biljetter som de facto säljs. I Åmål såldes för få biljetter.

SJ har avtal med Pressbyrån och Seven Eleven, så att det går att hämta ut biljetter i kedjornas butiker. Men det hjälper föga i Åmål. Efter att ha blivit tagen på sängen, har Åmåls kommun börjat undersöka möjligheterna att hitta ett lokalt ombud till SJ i staden.

Öppet för dialog

SJ säger att lösningarna ser olika ut på olika orter och säger sig alltid vara öppet för att föra dialog med nya ombud.

Turistbyrån har diskuterats som ett alternativ för att skriva avtal med SJ, men kommunen för diskussioner med fler.

– Vi på turistbyrån kan hjälpa till att boka och skriva ut, men den som ska ha biljetten behöver då fortfarande ha ett bankkort, säger Lena Lindberg Wong.

Från den 12 december går det inte att köpa SJ-biljetter ombord på tågen. Vid årsskiftet drog Taxi Åmål, som skötte biljettförsäljningen på Åmåls station, igen luckan för sista gången. Och den här veckan plockades även SJ bort biljettautomaten.

Få köper på stationen

Merparten av alla tågbiljetter säljs på internet. Färre och färre köper biljetter på stationerna. Resenärerna skriver ut biljetterna själva, eller får dem skickade till sig på mobiltelefonen. Det går också att få biljetterna skickade på post.

Men om du inte har möjlighet att vara ute i god tid, vill betala kontant, inte har någon skrivare eller saknar mobil – då blir det problem. SJ säljer inte längre några biljetter i järnvägsstaden Åmål.

De som drabbas är i första hand pensionärer och utländska turister.

– Inte minst tyskar har ofta kort som inte passar och behöver betala kontant, säger Lena Lindberg Wong på turistbyrån i Åmål.

Åmåls kommun blev inte informerad om att SJ:s biljettautomat skulle tas bort, utan upptäckte det av en slump i ett Facebookflöde någon vecka innan det skedde.

– Kommunen har ingen makt i den här frågan, säger Carl-Gustav Bergenholtz, chef för tillväxtenheten och ansvarig för kommunikationsfrågor.

Västtrafiks och Värmlandstrafiks biljetter säljs fortfarande på Ica och i en automat vid stationen.

Slitna automater

Från SJ:s sida handlar det om att biljettautomaterna är gamla, har gjort sitt och behöver bytas ut. Då har företaget sett över underlaget, alltså hur många biljetter som de facto säljs. I Åmål såldes för få biljetter.

SJ har avtal med Pressbyrån och Seven Eleven, så att det går att hämta ut biljetter i kedjornas butiker. Men det hjälper föga i Åmål. Efter att ha blivit tagen på sängen, har Åmåls kommun börjat undersöka möjligheterna att hitta ett lokalt ombud till SJ i staden.

Öppet för dialog

SJ säger att lösningarna ser olika ut på olika orter och säger sig alltid vara öppet för att föra dialog med nya ombud.

Turistbyrån har diskuterats som ett alternativ för att skriva avtal med SJ, men kommunen för diskussioner med fler.

– Vi på turistbyrån kan hjälpa till att boka och skriva ut, men den som ska ha biljetten behöver då fortfarande ha ett bankkort, säger Lena Lindberg Wong.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.