2016-02-08 16:37

2016-02-08 18:42

Hon fick en objuden gäst i hallen

ÅMÅL: "Lås dörren – även om du är hemma"

Flera familjer i norra Åmål fick oönskat besök i lördags, när en kvinna plötsligt stod inne i deras hus. En av dem som drabbades är Marielle Thorin.
– Hädanefter kommer jag att låsa dörren. Tråkigt att man ska behöva känna sig otrygg i Åmål, säger hon.

Det var strax efter ett på dagen i lördags som Marielle Thorin satt vid sitt köksbord. Tre barn – 6, 9 och 13 år – var hemma, upptagna med tv-spel och lekar.

– Jag såg inte dörren därifrån jag satt, men plötsligt såg jag en skugga. Där stod en kvinna inne i min hall. Hon hade stängt dörren efter sig. Vi förstod inte varandra men hon gestikulerade genom att gnida fingrarna som att hon ville ha pengar, och så pekade hon mot munnen, berättar Marielle Thorin.

Obehaglig situation

Situationen var förstås obehaglig, men Marielle fick ut kvinnan och stängde dörren. Av vad hon kunde se så var kvinnan ensam.

– Jag hade precis tänkt gå bort till affären och handla. Då brukar jag lämna barnen ensamma hemma. Det känns skönt att jag inte gjorde det.

Marielle Thorin gick ut med sin berättelse på Facebook och snart var det åtminstone två familjer till i närområdet som kunde berätta om samma upplevelse. I ett fall var kvinnan på väg uppför en trappa – inne i huset. Ytterligare en historia har nått PD, där kvinnan ska ha tagit sig in via källaren.

”Inte alls hotfull”

Kvinnan tycks alltså ha varit inne flera hus i norra delen av Åmål.

– Det hela var otrevligt. Kvinnan var inte alls hotfull mot mig, men efteråt kom tankarna. Vad hade hänt om hon haft en kniv? Nu var det här en liten kvinna och äldre än mig. Det hade känts ännu mer hotfullt om det varit en man.

Marielle Thorin polisanmälde händelsen och en anmälan om hemfridsbrott upprättades.

Inget tycks dock saknas i huset.

– Jag såg ju att kvinnan inte kunde ha tagit sig någonstans inne i huset. Men jag kollade förstås ändå. Här inne hade vi ju laptops och plånböcker.

”Helt annat i kikaren”

Kriminalkommissarie Per-Erik Vister vid Åmålspolisen bekräftar att en anmälan kommit in om misstänkt hemfridsbrott.

– Jag tror inte det rör sig om någon av våra tiggare vi har i stan. De har ändå någon slags heder i kroppen. Det här rör sig om någon som hade något helt annat i kikaren. Tyvärr är det svårt för oss att komma till rätta med det här. Oftast kommer de till en stad, gör några tillslag och drar sedan vidare till nästa stad, säger Vister.

I oktober förra året skrev PD om liknande händelser. Då var det hyreslägenheter i centrala Åmål som drabbades.

– Jag säger nu som då: Lås dörren, även om du är hemma. Om du har lägenhet, skaffa titthål. Släpp inte in någon som du inte vill släppa in. Ha inte nycklar och plånböcker framme innanför dörren. Tyvärr är det inte som på 1970-talet längre, säger Per-Erik Vister.

Kvinnan var i 50–60-årsåldern och kunde inte kommunicera på varken svenska eller engelska. Hon hade snygga kläder och fina smycken.

– Jag skrev ju om det här på Facebook och tyvärr ger det främlingsfientliga krafter vatten på sin kvarn. Men för mig handlar det inte om det. Jag vill inte ha objudna gäster i min hall och då spelar det ingen roll varifrån de kommer, säger Marielle Thorin.

Det var strax efter ett på dagen i lördags som Marielle Thorin satt vid sitt köksbord. Tre barn – 6, 9 och 13 år – var hemma, upptagna med tv-spel och lekar.

– Jag såg inte dörren därifrån jag satt, men plötsligt såg jag en skugga. Där stod en kvinna inne i min hall. Hon hade stängt dörren efter sig. Vi förstod inte varandra men hon gestikulerade genom att gnida fingrarna som att hon ville ha pengar, och så pekade hon mot munnen, berättar Marielle Thorin.

Obehaglig situation

Situationen var förstås obehaglig, men Marielle fick ut kvinnan och stängde dörren. Av vad hon kunde se så var kvinnan ensam.

– Jag hade precis tänkt gå bort till affären och handla. Då brukar jag lämna barnen ensamma hemma. Det känns skönt att jag inte gjorde det.

Marielle Thorin gick ut med sin berättelse på Facebook och snart var det åtminstone två familjer till i närområdet som kunde berätta om samma upplevelse. I ett fall var kvinnan på väg uppför en trappa – inne i huset. Ytterligare en historia har nått PD, där kvinnan ska ha tagit sig in via källaren.

”Inte alls hotfull”

Kvinnan tycks alltså ha varit inne flera hus i norra delen av Åmål.

– Det hela var otrevligt. Kvinnan var inte alls hotfull mot mig, men efteråt kom tankarna. Vad hade hänt om hon haft en kniv? Nu var det här en liten kvinna och äldre än mig. Det hade känts ännu mer hotfullt om det varit en man.

Marielle Thorin polisanmälde händelsen och en anmälan om hemfridsbrott upprättades.

Inget tycks dock saknas i huset.

– Jag såg ju att kvinnan inte kunde ha tagit sig någonstans inne i huset. Men jag kollade förstås ändå. Här inne hade vi ju laptops och plånböcker.

”Helt annat i kikaren”

Kriminalkommissarie Per-Erik Vister vid Åmålspolisen bekräftar att en anmälan kommit in om misstänkt hemfridsbrott.

– Jag tror inte det rör sig om någon av våra tiggare vi har i stan. De har ändå någon slags heder i kroppen. Det här rör sig om någon som hade något helt annat i kikaren. Tyvärr är det svårt för oss att komma till rätta med det här. Oftast kommer de till en stad, gör några tillslag och drar sedan vidare till nästa stad, säger Vister.

I oktober förra året skrev PD om liknande händelser. Då var det hyreslägenheter i centrala Åmål som drabbades.

– Jag säger nu som då: Lås dörren, även om du är hemma. Om du har lägenhet, skaffa titthål. Släpp inte in någon som du inte vill släppa in. Ha inte nycklar och plånböcker framme innanför dörren. Tyvärr är det inte som på 1970-talet längre, säger Per-Erik Vister.

Kvinnan var i 50–60-årsåldern och kunde inte kommunicera på varken svenska eller engelska. Hon hade snygga kläder och fina smycken.

– Jag skrev ju om det här på Facebook och tyvärr ger det främlingsfientliga krafter vatten på sin kvarn. Men för mig handlar det inte om det. Jag vill inte ha objudna gäster i min hall och då spelar det ingen roll varifrån de kommer, säger Marielle Thorin.