2016-02-05 10:27

2016-02-05 10:27

Hennes konst blev kvar i Syrien

ÅMÅL: Konstutbildad flykting leder kurs

Arwa Alkrad från Syrien har varit i Sverige och Åmål i tre månader. På måndag startar den konstutbildade flyktingen en målarkurs, med såväl blyertsteckning som oljemålning, i Studieförbundet Vuxenskolans regi. Kursen kommer att hållas på engelska och arabiska.

Arwa Alkrad är asylsökande. Eftersom hon inte fått uppehållstillstånd, kan hon inte studera på SFI, svenska för invandrare, och hon hör inte till dem som har rätt att arbeta.

Men det betyder inte att hon vill sitta sysslolös. Hon har börjat läsa svenska på Studieförbundet Vuxenskolan och genom kontakterna där kommer hon att leda en studiecirkel i målning med start på måndag. Kursen kommer att gå två gånger i veckan och är öppen för alla som fyllt 13 år.

– Det här är ett sätt för mig att få arbeta med det jag älskar, säger Arwa Alkrad.

Hon har en tvåårig eftergymnasial konstutbildning, men alla hennes verk blev kvar i Syrien. Allt som återstår är två fotografier av målningar, sparade i mobilen. Hennes stil är inte naturalistisk utan snarare grafisk. En av målningarna, som hon gjorde till en vän, är en stiliserad orkester, som en tolkning av musik och dans.

Kursen kommer att innehålla olika tekniker, från blyertsteckning till oljemålning.

Arwa Alkrad är asylsökande. Eftersom hon inte fått uppehållstillstånd, kan hon inte studera på SFI, svenska för invandrare, och hon hör inte till dem som har rätt att arbeta.

Men det betyder inte att hon vill sitta sysslolös. Hon har börjat läsa svenska på Studieförbundet Vuxenskolan och genom kontakterna där kommer hon att leda en studiecirkel i målning med start på måndag. Kursen kommer att gå två gånger i veckan och är öppen för alla som fyllt 13 år.

– Det här är ett sätt för mig att få arbeta med det jag älskar, säger Arwa Alkrad.

Hon har en tvåårig eftergymnasial konstutbildning, men alla hennes verk blev kvar i Syrien. Allt som återstår är två fotografier av målningar, sparade i mobilen. Hennes stil är inte naturalistisk utan snarare grafisk. En av målningarna, som hon gjorde till en vän, är en stiliserad orkester, som en tolkning av musik och dans.

Kursen kommer att innehålla olika tekniker, från blyertsteckning till oljemålning.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.