2016-02-01 15:20

2016-02-01 15:20

Mäktig Kristina i kyrkan

ÅMÅL: Gästande kyrkokör från Västerås

Under lördagskvällen framförde Irsta kyrkokör sånger från Kristina från Duvemåla i Åmåls kyrka. Starka solister och ett engagerat berättande gav liv åt Vilhelm Mobergs berättelse om de svenska migranterna.

Åmåls kyrka var fullsatt när den Västeråsbaserade Irsta kyrkokör tog sig an Kristina från Duvemåla. Musikalen, skriven av Benny Andersson och Björn Ulvaeus, är baserad på Vilhelm Mobergs romansvit om paret Kristina och Karl-Oskar som utvandrar till USA under 1800-talet.

Stark version av listetta

Solisten Mikael Wretholm sjöng rollen som Karl-Oskar och även som brodern Robert. Han gjorde ett mäktigt nummer av Peter Jöbacks Svensktoppsetta ”Guldet blev till sand” som är Roberts bekännelser för Kristina.

Kristina glänste

Men det var Annica Hassels Kristina som gjorde störst intryck under konserten. Numret ”Hemma”, Kristina och de övrigas möte med ett svenskt skepp på vägen över Atlanten, är ett gripande stycke som skildrades med stor inlevelse. Annica Hassel lever ut den hemlängtan som plågar hjältinnan under hela historien.

Kvällens höjdpunkt var dock sången ”Du måste finnas”, också den en Svensktoppsveteran med Helene Sjöholm. Numret sjungs av en tvivlande Kristina som desperat ber till en gud hon måste få tro på.

Historien fördes fram med textläsning ur berättelsen om Kristina och Karl-Oskars liv och Elinor Lilljeqvist, diakon i Åmåls församling, stod för berättandet. Dirigent för kvällen var Margareta Lindgren.

Kollekt till välgörenhet

Det var fritt inträde till konserten, men kollekt tog upp efter föreställningen. Samtliga intäkter gick till Svenska kyrkans internationella arbete.

Irsta kyrkokör sjöng också på söndagens högmässa under besöket i Åmål.

Åmåls kyrka var fullsatt när den Västeråsbaserade Irsta kyrkokör tog sig an Kristina från Duvemåla. Musikalen, skriven av Benny Andersson och Björn Ulvaeus, är baserad på Vilhelm Mobergs romansvit om paret Kristina och Karl-Oskar som utvandrar till USA under 1800-talet.

Stark version av listetta

Solisten Mikael Wretholm sjöng rollen som Karl-Oskar och även som brodern Robert. Han gjorde ett mäktigt nummer av Peter Jöbacks Svensktoppsetta ”Guldet blev till sand” som är Roberts bekännelser för Kristina.

Kristina glänste

Men det var Annica Hassels Kristina som gjorde störst intryck under konserten. Numret ”Hemma”, Kristina och de övrigas möte med ett svenskt skepp på vägen över Atlanten, är ett gripande stycke som skildrades med stor inlevelse. Annica Hassel lever ut den hemlängtan som plågar hjältinnan under hela historien.

Kvällens höjdpunkt var dock sången ”Du måste finnas”, också den en Svensktoppsveteran med Helene Sjöholm. Numret sjungs av en tvivlande Kristina som desperat ber till en gud hon måste få tro på.

Historien fördes fram med textläsning ur berättelsen om Kristina och Karl-Oskars liv och Elinor Lilljeqvist, diakon i Åmåls församling, stod för berättandet. Dirigent för kvällen var Margareta Lindgren.

Kollekt till välgörenhet

Det var fritt inträde till konserten, men kollekt tog upp efter föreställningen. Samtliga intäkter gick till Svenska kyrkans internationella arbete.

Irsta kyrkokör sjöng också på söndagens högmässa under besöket i Åmål.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.