2016-02-01 08:53

2016-02-01 08:53

Lugnande ljuddusch på biblioteket lockar

ÅMÅL: Ny hälsohörna invigdes på biblioteket

Massor av böcker om mat, träning, välmående och avslappningsövningar har samlats i en ny hälsohörna på Åmåls bibliotek. Men det populäraste inslaget är en så kallad ljuddusch.

Invigningen av hälsohörnan var utformad som en minimässa med mingel, bandklippning och sund förtäring. De flesta besökarna passade också på att ta sig en avslappnande ljuddusch.

– Det är vårt dragplåster till satsningen, säger bibliotekets verksamhetsansvariga Katarina Saltberg.

Duschen i fråga ser ut ungefär som en vanlig kökslampa och hänger ovanför en av de två nyinförskaffade fåtöljerna i hälsohörnan. Men i stället för ljus strömmar det avslappnande naturljud ur apparaten: Skogssus, fågelsång och vattenporl.

– Ljudduschen hängdes upp en vecka före invigningen. Vi har redan sett att det är många av våra besökare som tycker det är skönt att bara sitta och lyssna, säger Katarina Saltberg.

Hela regionen

Hälsohörnan ingår i en regional satsning som handlar om att främja folkhälsan i Västra Götaland. Alla Dalslandskommuner har fått ekonomiskt stöd för lyfta fram vikten av att ta till vara på sig själv. I Åmål samarbetar biblioteket med bland andra kommunens folkhälsostrateg, Ann-Kristin Lövqvist, och Studieförbundet Vuxenskolan.

Som en del satsningen anordnas det även två föreläsningar i Åmåls konsthall. Först ut är livsstilscoachen Ulrika Thoresson, som den 24 februari pratar om avslappning. Den 6 april gästas samma lokal av författaren Åsa Ottosson, som ska berätta om hur naturupplevelser kan bota stress.

– Eventuellt blir det även en tredje föreläsning, men ingenting är spikat i dagsläget, säger Katarina Sandberg.

Invigningen av hälsohörnan var utformad som en minimässa med mingel, bandklippning och sund förtäring. De flesta besökarna passade också på att ta sig en avslappnande ljuddusch.

– Det är vårt dragplåster till satsningen, säger bibliotekets verksamhetsansvariga Katarina Saltberg.

Duschen i fråga ser ut ungefär som en vanlig kökslampa och hänger ovanför en av de två nyinförskaffade fåtöljerna i hälsohörnan. Men i stället för ljus strömmar det avslappnande naturljud ur apparaten: Skogssus, fågelsång och vattenporl.

– Ljudduschen hängdes upp en vecka före invigningen. Vi har redan sett att det är många av våra besökare som tycker det är skönt att bara sitta och lyssna, säger Katarina Saltberg.

Hela regionen

Hälsohörnan ingår i en regional satsning som handlar om att främja folkhälsan i Västra Götaland. Alla Dalslandskommuner har fått ekonomiskt stöd för lyfta fram vikten av att ta till vara på sig själv. I Åmål samarbetar biblioteket med bland andra kommunens folkhälsostrateg, Ann-Kristin Lövqvist, och Studieförbundet Vuxenskolan.

Som en del satsningen anordnas det även två föreläsningar i Åmåls konsthall. Först ut är livsstilscoachen Ulrika Thoresson, som den 24 februari pratar om avslappning. Den 6 april gästas samma lokal av författaren Åsa Ottosson, som ska berätta om hur naturupplevelser kan bota stress.

– Eventuellt blir det även en tredje föreläsning, men ingenting är spikat i dagsläget, säger Katarina Sandberg.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.