2016-02-01 17:10

2016-02-01 17:10

"Inte dyrare att handla ekologiskt"

ÅMÅL: Aktiv publik lyssnade på matkonsulenten

Det var en aktiv publik som lyssnade på matkonsulenten Ellinor Moberg förra veckan i Åmåls kulturhus. Frågor som berörde Åmålsborna var om det blir dyrare med ekologiskt, vilka märken som bör köpas och att närproducerat bör gynnas.

I förra veckan föreläste matkonsulenten Ellinor Moberg i Åmåls Kulturhus om hur vi bör äta för att gynna vår egen hälsa, miljön och en rättvis handel.

– Utbudet av livsmedel är idag väldigt stort. I en vanlig mataffär brukar det finnas ungefär 20 000 olika artiklar från världens alla hörn att välja mellan. Det kan vara svårt att veta hur man som konsument bör tänka bland alla märken som finns. Men det är egentligen inte krångligare än att tänka smart, säger Ellinor Moberg.

Konsumera ”smart”

Hon utvecklar sitt påstående genom att för varje bokstav i ordet ”smart” ge en riktlinje för hur man som konsument bör tänka.

”S” står för större andel livsmedel från växtriket. ”M” påminner om att minska tomma kalorier så som kakor och godis, samt för att minska matsvinnet. Det är viktigt att skilja på bäst före datum och sista förbrukningsdag. ”R” står för att det är viktigt med rätt sorts grönsaker och kött. Grova grönsaker som morötter, kålrot, rödkål och palsternackor innehåller många näringsämnen. Griskött är att föredra framför nötkött eftersom nötkreaturen och deras utsläpp av metangas är en stor miljöbov. Avslutningsvis står ”T” för transportmedel. Det är bättre för både klimatet och arbetstillfällena i närområdet att välja närproducerat.

– Om man konsumerar efter de här riktlinjerna så blir det inte dyrare att handla ekologiskt istället för konventionellt. Genom att till exempel ersätta en del av det kött man äter med grönsaker, så har redan många slantar sparats, säger Ellinor Moberg.

Publiken var engagerad under hela föreläsningen, uppmuntrade varandra att köpa närproducerat och ställde bland annat frågor om vad för slags märken från storföretagen som är bäst att köpa. Ellinor Moberg rekommenderade, förutom ekologiskt, krav och fair trade, att man ska köpa från det företag som har minst mellanvägar från jord till bord.

Efter föreläsningen bjöd Världsbutiken Bryggan på provsmak av närproducerad mjölk från Värmlands Nysäter, honung från Dalboslätten, ekologiska rån och marmelader samt fair trade-märkt choklad. Under minglet fortsatte åskådarna ställa frågor till Ellinor Moberg. En av dem var Eva Nilsson som var nöjd över föreläsningen.

– Det är viktigt att påminnas om fördelarna med att handla ekologiskt. Som jag ser det så är det en win-win situation. Jorden blir friskare och jag mår bättre, säger Eva Nilsson.

I förra veckan föreläste matkonsulenten Ellinor Moberg i Åmåls Kulturhus om hur vi bör äta för att gynna vår egen hälsa, miljön och en rättvis handel.

– Utbudet av livsmedel är idag väldigt stort. I en vanlig mataffär brukar det finnas ungefär 20 000 olika artiklar från världens alla hörn att välja mellan. Det kan vara svårt att veta hur man som konsument bör tänka bland alla märken som finns. Men det är egentligen inte krångligare än att tänka smart, säger Ellinor Moberg.

Konsumera ”smart”

Hon utvecklar sitt påstående genom att för varje bokstav i ordet ”smart” ge en riktlinje för hur man som konsument bör tänka.

”S” står för större andel livsmedel från växtriket. ”M” påminner om att minska tomma kalorier så som kakor och godis, samt för att minska matsvinnet. Det är viktigt att skilja på bäst före datum och sista förbrukningsdag. ”R” står för att det är viktigt med rätt sorts grönsaker och kött. Grova grönsaker som morötter, kålrot, rödkål och palsternackor innehåller många näringsämnen. Griskött är att föredra framför nötkött eftersom nötkreaturen och deras utsläpp av metangas är en stor miljöbov. Avslutningsvis står ”T” för transportmedel. Det är bättre för både klimatet och arbetstillfällena i närområdet att välja närproducerat.

– Om man konsumerar efter de här riktlinjerna så blir det inte dyrare att handla ekologiskt istället för konventionellt. Genom att till exempel ersätta en del av det kött man äter med grönsaker, så har redan många slantar sparats, säger Ellinor Moberg.

Publiken var engagerad under hela föreläsningen, uppmuntrade varandra att köpa närproducerat och ställde bland annat frågor om vad för slags märken från storföretagen som är bäst att köpa. Ellinor Moberg rekommenderade, förutom ekologiskt, krav och fair trade, att man ska köpa från det företag som har minst mellanvägar från jord till bord.

Efter föreläsningen bjöd Världsbutiken Bryggan på provsmak av närproducerad mjölk från Värmlands Nysäter, honung från Dalboslätten, ekologiska rån och marmelader samt fair trade-märkt choklad. Under minglet fortsatte åskådarna ställa frågor till Ellinor Moberg. En av dem var Eva Nilsson som var nöjd över föreläsningen.

– Det är viktigt att påminnas om fördelarna med att handla ekologiskt. Som jag ser det så är det en win-win situation. Jorden blir friskare och jag mår bättre, säger Eva Nilsson.

  • Emma Bäckström