2016-01-29 15:36

2016-01-29 15:36

Ny dialog om Plantaget

ÅMÅL: Åmålsborna ska få vara med och säga sitt först

Ombyggnaden av Plantaget stoppas. Stadsparken tillsammans med övriga historiska delar av stadskärnan ska utredas ytterligare först.
Åmålsborna ska få vara med och tycka till om den äldsta delen av staden.

Bara två veckor tidigare hade kommunstyrelsen med minsta möjliga majoritet, sex mot fem, röstat nej till två medborgarförslag om hur Plantaget skulle kunna byggas om.

Representanterna för Socialdemokraterna och Miljöpartiet röstade för att fastställa det tidigare förslaget, som påbörjades i fjol med nya rabatter i sydvästra hörnet kring Kungsstenen. Representanterna för Liberalerna, Centerpartiet och Moderaterna röstade för att arbetena skulle stoppas och att tillväxt- och arbetsmarknadsutskottet skulle få i uppgift att bredare informera Åmålsborna.

Vill vidga utredningen

Men i kommunfullmäktige i onsdags kväll var det kommunalrådet Michael Karlsson (S) som gick upp i talarstolen och förordade en ny utredning. Men han ville då utvidga den till att inte enbart gälla parken.

– Vi vill ha en utökad medborgardialog om Plantaget och Plantaget som en del av gamla stan. Att se på gamla stan som helhet kan påverka hur vi kommer att se på det här området, säger Michael Karlsson (S).

Räcker med en tredjedel

Till saken hör att det för en återremiss endast krävs stöd av en tredjedel av fullmäktigeledamöterna. Så den politiska majoriteten hade i vilket fall som helst haft svårt att stoppa ett återremissförslag från de borgerliga partierna i Alliansen.

Det som låg på bordet var två medborgarförslag, ett underskrivet av Lisbeth Vestlund och ett av Connie Almgren, Rolf Bobo Bergström, Mikael Landberg, Margareta Nilars, Kenneth Olander, Kjell Persson, Lars-Erik Pettersson, Sven-Åke Runelid, Jan-Eric Thorin, Björn Weiderstrand, Margit Sandén, Håkan Sandberg, Sten Lindström, Kristina Pettersson, Hans Nordström, Margareta Nordström, Bo-Ingvar Bolke, Olle Tisell, Margareta Tisell och Hans Plate. Det blev återremiss för båda.

Christer Törnell (KD) lyfte fram Plantagets affektionsvärde för många Åmålsbor och gladdes åt majoritetens ändrade inställning. Håkan Sandberg (L), som varit mycket aktiv i motståndet mot ombyggnaden av Plantaget, hade förberett en presentation om Åmåls historia för att argumentera för medborgarförslaget, men sparade den nu till senare eftersom kommunalrådet redan yrkat återremiss.

– Det är inte alla städer som har sådana historiska rötter som Åmål och vi måste ta vara på det, säger Håkan Sandberg (L).

Lisbeth Vestlund (L) välkomnar att den demokratiska processen utökas:

– Det ska bli spännande att se hur den här dialogen kommer att ta sig ut, säger hon.

Lars Ottosson (C) menar att kommunen behöver rannsaka sitt kommunikationsarbete, eftersom de informationsinsatser som gjorts uppenbarligen inte nått fram till allmänheten i den omfattning som vore önskvärt.

Drygt 200 namnunderskrifter har samlats in från personer som protesterar mot kommunens planer och Håkan Sandberg lämnade över underskrifterna till Lotta Robertsson Harén (MP) som tjänstgjorde som fullmäktigeordförande.

Listor har legat ute på stan och bland annat satt Håkan Sandberg en dag på Konsum och samlade in namn. Han upplevde då att han enbart möttes av positiva reaktioner.

– Vi är väldigt nöjda med att vi fått så bra stöd. Det ger hopp om framtiden, säger han.

Bara två veckor tidigare hade kommunstyrelsen med minsta möjliga majoritet, sex mot fem, röstat nej till två medborgarförslag om hur Plantaget skulle kunna byggas om.

Representanterna för Socialdemokraterna och Miljöpartiet röstade för att fastställa det tidigare förslaget, som påbörjades i fjol med nya rabatter i sydvästra hörnet kring Kungsstenen. Representanterna för Liberalerna, Centerpartiet och Moderaterna röstade för att arbetena skulle stoppas och att tillväxt- och arbetsmarknadsutskottet skulle få i uppgift att bredare informera Åmålsborna.

Vill vidga utredningen

Men i kommunfullmäktige i onsdags kväll var det kommunalrådet Michael Karlsson (S) som gick upp i talarstolen och förordade en ny utredning. Men han ville då utvidga den till att inte enbart gälla parken.

– Vi vill ha en utökad medborgardialog om Plantaget och Plantaget som en del av gamla stan. Att se på gamla stan som helhet kan påverka hur vi kommer att se på det här området, säger Michael Karlsson (S).

Räcker med en tredjedel

Till saken hör att det för en återremiss endast krävs stöd av en tredjedel av fullmäktigeledamöterna. Så den politiska majoriteten hade i vilket fall som helst haft svårt att stoppa ett återremissförslag från de borgerliga partierna i Alliansen.

Det som låg på bordet var två medborgarförslag, ett underskrivet av Lisbeth Vestlund och ett av Connie Almgren, Rolf Bobo Bergström, Mikael Landberg, Margareta Nilars, Kenneth Olander, Kjell Persson, Lars-Erik Pettersson, Sven-Åke Runelid, Jan-Eric Thorin, Björn Weiderstrand, Margit Sandén, Håkan Sandberg, Sten Lindström, Kristina Pettersson, Hans Nordström, Margareta Nordström, Bo-Ingvar Bolke, Olle Tisell, Margareta Tisell och Hans Plate. Det blev återremiss för båda.

Christer Törnell (KD) lyfte fram Plantagets affektionsvärde för många Åmålsbor och gladdes åt majoritetens ändrade inställning. Håkan Sandberg (L), som varit mycket aktiv i motståndet mot ombyggnaden av Plantaget, hade förberett en presentation om Åmåls historia för att argumentera för medborgarförslaget, men sparade den nu till senare eftersom kommunalrådet redan yrkat återremiss.

– Det är inte alla städer som har sådana historiska rötter som Åmål och vi måste ta vara på det, säger Håkan Sandberg (L).

Lisbeth Vestlund (L) välkomnar att den demokratiska processen utökas:

– Det ska bli spännande att se hur den här dialogen kommer att ta sig ut, säger hon.

Lars Ottosson (C) menar att kommunen behöver rannsaka sitt kommunikationsarbete, eftersom de informationsinsatser som gjorts uppenbarligen inte nått fram till allmänheten i den omfattning som vore önskvärt.

Drygt 200 namnunderskrifter har samlats in från personer som protesterar mot kommunens planer och Håkan Sandberg lämnade över underskrifterna till Lotta Robertsson Harén (MP) som tjänstgjorde som fullmäktigeordförande.

Listor har legat ute på stan och bland annat satt Håkan Sandberg en dag på Konsum och samlade in namn. Han upplevde då att han enbart möttes av positiva reaktioner.

– Vi är väldigt nöjda med att vi fått så bra stöd. Det ger hopp om framtiden, säger han.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.