2016-01-28 13:02

2016-01-29 10:41

Tankeväckande dokumentär i kupolformad biosalong

ÅMÅL: Karlbergsgymnasiet fördjupar sig i hållbar utveckling

Ett kupolformat tält där hela insidan används som filmduk fyller för tillfället Lindgrensalen på Karlbergsgymnasiet i Åmål. Publiken följer visningarna i ryggläge. Syftet är att sprida kunskap om hållbar utveckling, både bland elever och vanliga kommuninvånare.

På torsdagen anordnar Karlbergsgymnasiet en internationell temadag om hållbar utveckling. Som uppvärmning har skolan hyrt in en så kallad Geodome, som varit placerad i Lindgrensalen sedan i tisdags. Lite förenklat rör det sig om en mobil, uppblåsbar och kupolformad biosalong som tar cirka 25 åskådare åt gången.

Samhällseleverna Tim Ogan och Dennis Magg klev ut genom tältöppningen på tisdagseftermiddagen.

– Det var en häftig skärm, säger killarna. Kupolformen gjorde att filmen kändes mer tredimensionell.

Dokument och data

Filmen i fråga heter ”En varmare värld” och handlar om klimatförändring. Dokumentära inslag och datagrafik kompletteras med en överhängande berättarröst, som kommenterar och förstärker skeendet i bildflödet.

– Det är lite som gamla tiders stumfilmer, då det brukade finnas med en pianist i salongen, säger Karlbergsgymnasiets programansvarige Christian Bruce.

För att samtliga elever på Karlbergsgymnasiet ska få möjlighet att se den 30 minuter långa filmen har Geodomen hyrts i tre dagar. På tisdagskvällen hölls det även ett par visningar som var öppna för vanliga kommuninvånare, i samband med ett informationsmöte om det stundande gymnasievalet.

Vad kan vanliga vuxna få ut av miljöfilmen?

– Jag tror att miljömedvetandet ofta är större bland gymnasieelever än hos den breda allmänheten, säger Christian Bruce. Det är få unga i dag som är klimatförändringsförnekare. Desto fler sådana finns det bland folk som är födda på exempelvis 1950- och 60-talen.

När Geodomen är uppblåst och färdig att använda mäter den totalt 3,8 meter i höjd och 7,7 meter i bredd. För att kunna ta del av hela den kupolformade skärmen ombeds åskådarna att lägga sig på golvet. Möblemanget består av madrassliknande kuddar och i mitten står själva projektorn, med linsen riktad mot taket.

25 visningar totalt

– Det var lite obekvämt att ligga, så vi fick sätta oss upp ibland. Det var också ganska varmt i tältet, säger Tim Ogan och Dennis Magg.

Efter den 25:e och sista visningen, som hålls på torsdagen, monteras Geodromen ned och transporteras hem till dess ägare, Visualiseringscenter C i Norrköping. Centret är ett kombinerat nöjes- och forskningskonsortium med huvudinriktning på att visualisera stora och komplexa informationsmängder.

– Geodromen hyrs ut ganska ofta till skolor. Förra året hade vi närmare 5 000 personer som såg någon av våra filmer, säger tältskötaren Patric Källström.

På torsdagen anordnar Karlbergsgymnasiet en internationell temadag om hållbar utveckling. Som uppvärmning har skolan hyrt in en så kallad Geodome, som varit placerad i Lindgrensalen sedan i tisdags. Lite förenklat rör det sig om en mobil, uppblåsbar och kupolformad biosalong som tar cirka 25 åskådare åt gången.

Samhällseleverna Tim Ogan och Dennis Magg klev ut genom tältöppningen på tisdagseftermiddagen.

– Det var en häftig skärm, säger killarna. Kupolformen gjorde att filmen kändes mer tredimensionell.

Dokument och data

Filmen i fråga heter ”En varmare värld” och handlar om klimatförändring. Dokumentära inslag och datagrafik kompletteras med en överhängande berättarröst, som kommenterar och förstärker skeendet i bildflödet.

– Det är lite som gamla tiders stumfilmer, då det brukade finnas med en pianist i salongen, säger Karlbergsgymnasiets programansvarige Christian Bruce.

För att samtliga elever på Karlbergsgymnasiet ska få möjlighet att se den 30 minuter långa filmen har Geodomen hyrts i tre dagar. På tisdagskvällen hölls det även ett par visningar som var öppna för vanliga kommuninvånare, i samband med ett informationsmöte om det stundande gymnasievalet.

Vad kan vanliga vuxna få ut av miljöfilmen?

– Jag tror att miljömedvetandet ofta är större bland gymnasieelever än hos den breda allmänheten, säger Christian Bruce. Det är få unga i dag som är klimatförändringsförnekare. Desto fler sådana finns det bland folk som är födda på exempelvis 1950- och 60-talen.

När Geodomen är uppblåst och färdig att använda mäter den totalt 3,8 meter i höjd och 7,7 meter i bredd. För att kunna ta del av hela den kupolformade skärmen ombeds åskådarna att lägga sig på golvet. Möblemanget består av madrassliknande kuddar och i mitten står själva projektorn, med linsen riktad mot taket.

25 visningar totalt

– Det var lite obekvämt att ligga, så vi fick sätta oss upp ibland. Det var också ganska varmt i tältet, säger Tim Ogan och Dennis Magg.

Efter den 25:e och sista visningen, som hålls på torsdagen, monteras Geodromen ned och transporteras hem till dess ägare, Visualiseringscenter C i Norrköping. Centret är ett kombinerat nöjes- och forskningskonsortium med huvudinriktning på att visualisera stora och komplexa informationsmängder.

– Geodromen hyrs ut ganska ofta till skolor. Förra året hade vi närmare 5 000 personer som såg någon av våra filmer, säger tältskötaren Patric Källström.