2016-01-28 16:59

2016-01-29 10:41

I fokus: Hållbar framtid

ÅMÅL: Journalisten Martin Schibbye och meteorologen Martin Hedberg gästade temadag på Karlbergsgymnasiet

Vem ska granska makten, om media inte får göra sitt jobb och varför drabbas fler och fler av naturkatastrofer? Det och mycket annat berörde journalisten Martin Schibbye och meteorologen Martin Hedberg när de i torsdags besökte Karlbergsgymnasiet i Åmål.

För andra gången på två år toppade Karlbergsgymnasiet sin internationella temadag med en rikskänd nyhetsförmedlare. Ifjol var det TV4:s utrikeskorrespondent Stefan Borg som tacklade yttrandefriheten och den här gången diskuterades hållbar utveckling av en skribent som suttit fängslad i 438 dagar på grund av sitt jobb.

– Journalistik är en förutsättning för utveckling, säger Martin Schibbye.

En kort resumé: Tillsammans med fotografen Johan Persson greps Schibbye misstänkt för terrorbrott efter att olovligt ha tagit sig in i Etiopien från Somalia den 1 juli 2011. Tanken var att skildra hur jakten på olja drabbade befolkningen i Ogadenregionen, men när reportaget dog tog en annan historia vid.

– När vi kom till Kalityfängelset skaffade jag mig en mental journalistrustning och började tänka 'Shit, det här kan bli en bra scen i en bok'. Det var ett sätt att lura sig själv, säger Martin Schibbye.

Rädd för att prata

Fängelset bestod mest av plåt och lera, som Bråvallafestivalen, fast utan artister.

– Det värsta var inte att hantera de sanitära olägenheterna. Det värsta var att man till slut blev rädd för att prata, säger Martin Schibby, som såg medfångar försvinna efter att ha uttalat kritik mot fängelset eller regimen.

Den andre föreläsaren på temadagen var meteorologen Martin Hedberg (känd från SVT:s nyhetssändningar), som pratade om klimatförändring.

– Era föräldrar har ställt till det lite för er, tyvärr, säger han, och syftar på att många känt till hur vårt leverne påverkar miljön 50 år, utan att göra någonting åt det.

Nu kan det vara för sent att vrida klockan tillbaka, i varje fall med de klimatmål som man har i dag.

Hur märks klimatförändringarna i Åmål?

– Genom högre årsmedeltemperatur samt mer och tyngre nederbörd, säger Martin Hedberg. Årstiderna har också förändrats. Vintern kommer senare och våren kommer tidigare än förr.

För andra gången på två år toppade Karlbergsgymnasiet sin internationella temadag med en rikskänd nyhetsförmedlare. Ifjol var det TV4:s utrikeskorrespondent Stefan Borg som tacklade yttrandefriheten och den här gången diskuterades hållbar utveckling av en skribent som suttit fängslad i 438 dagar på grund av sitt jobb.

– Journalistik är en förutsättning för utveckling, säger Martin Schibbye.

En kort resumé: Tillsammans med fotografen Johan Persson greps Schibbye misstänkt för terrorbrott efter att olovligt ha tagit sig in i Etiopien från Somalia den 1 juli 2011. Tanken var att skildra hur jakten på olja drabbade befolkningen i Ogadenregionen, men när reportaget dog tog en annan historia vid.

– När vi kom till Kalityfängelset skaffade jag mig en mental journalistrustning och började tänka 'Shit, det här kan bli en bra scen i en bok'. Det var ett sätt att lura sig själv, säger Martin Schibbye.

Rädd för att prata

Fängelset bestod mest av plåt och lera, som Bråvallafestivalen, fast utan artister.

– Det värsta var inte att hantera de sanitära olägenheterna. Det värsta var att man till slut blev rädd för att prata, säger Martin Schibby, som såg medfångar försvinna efter att ha uttalat kritik mot fängelset eller regimen.

Den andre föreläsaren på temadagen var meteorologen Martin Hedberg (känd från SVT:s nyhetssändningar), som pratade om klimatförändring.

– Era föräldrar har ställt till det lite för er, tyvärr, säger han, och syftar på att många känt till hur vårt leverne påverkar miljön 50 år, utan att göra någonting åt det.

Nu kan det vara för sent att vrida klockan tillbaka, i varje fall med de klimatmål som man har i dag.

Hur märks klimatförändringarna i Åmål?

– Genom högre årsmedeltemperatur samt mer och tyngre nederbörd, säger Martin Hedberg. Årstiderna har också förändrats. Vintern kommer senare och våren kommer tidigare än förr.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.