2016-01-25 15:27

2016-01-25 15:27

Matkorg för bättre miljö och hälsa

ÅMÅL: Föreläsning om rättvisemärkt och ekologiskt

På onsdag föreläser matkonsulten Ellinor Moberg om ekologisk, närproducerad, klimatsmart och rättvisemärkt mat i Kulturhuset, Åmål.

”Mat att lita på” är temat för morgondagens föreläsning i Kulturhuset. Föreläsaren Ellinor Moberg, som ursprungligen kommer från Tollebol utanför Åmål, har lång erfarenhet från arbete med livsmedel och har gjort sin röst hörd som matkonsult i radio, hos kommuner och landsting.

Du är vad du äter

I morgon kommer hon utifrån en matkorg att berätta om hur matens kvalitet påverkar miljön, smaken, vår hälsa och vårt välbefinnande. Ellinor Moberg kommer dessutom att prata om Sveriges första butik vars sortiment baseras på mat som har räddats från att slängas.

Föreläsningen är ett samarrangemang mellan Studieförbundet Vuxenskolan, Åmåls kommuns miljöenhet och initiativtagaren Världsbutiken Bryggan. Genom att sprida kunskap till allmänheten är evenemanget ett led inför visionen att Åmål ska lyckas diplomeras som Fairtrade City under våren 2016.

Diplom för rättvisa

Målet fastställdes av kommunens politiker 2011. För att certifieras som Fairtrade City krävs, förutom att aktivt sprida kunskap om rättvis handel, ett visst utbud av rättvisemärkta varor i de kommunala köken. Politikerna har i det senare kravet tagit ställning för kommunens etiska konsumtion genom att fastställa ett livsmedelsavtal där det ska levereras rättvisemärkta bananer, kaffe, te, socker och kakao till äldreboenden, skolor och förskolor.

”Mat att lita på” är temat för morgondagens föreläsning i Kulturhuset. Föreläsaren Ellinor Moberg, som ursprungligen kommer från Tollebol utanför Åmål, har lång erfarenhet från arbete med livsmedel och har gjort sin röst hörd som matkonsult i radio, hos kommuner och landsting.

Du är vad du äter

I morgon kommer hon utifrån en matkorg att berätta om hur matens kvalitet påverkar miljön, smaken, vår hälsa och vårt välbefinnande. Ellinor Moberg kommer dessutom att prata om Sveriges första butik vars sortiment baseras på mat som har räddats från att slängas.

Föreläsningen är ett samarrangemang mellan Studieförbundet Vuxenskolan, Åmåls kommuns miljöenhet och initiativtagaren Världsbutiken Bryggan. Genom att sprida kunskap till allmänheten är evenemanget ett led inför visionen att Åmål ska lyckas diplomeras som Fairtrade City under våren 2016.

Diplom för rättvisa

Målet fastställdes av kommunens politiker 2011. För att certifieras som Fairtrade City krävs, förutom att aktivt sprida kunskap om rättvis handel, ett visst utbud av rättvisemärkta varor i de kommunala köken. Politikerna har i det senare kravet tagit ställning för kommunens etiska konsumtion genom att fastställa ett livsmedelsavtal där det ska levereras rättvisemärkta bananer, kaffe, te, socker och kakao till äldreboenden, skolor och förskolor.

  • Emma Bäckström