2016-01-16 06:00

2016-01-16 06:00

Drömjobb på Cirkus för Johanna från Åmål

ÅMÅL: Började dansa som treåring – gör debut som musikalartist

I morgon, söndag, drar repetitionerna igång inför punkrockmusikalen American Idiot på Cirkus i Stockholm. En av dem som medverkar i uppsättningen är Åmålsbon Johanna Bohm Hermansson.
– Jag hade inte räknat med att få ett så stort jobb så snart efter utbildningen, säger hon.

Redan som treåring började Johanna Bohm Hermansson dansa, som tolvåring började hon utöva dans på en mer allvarlig nivå och som 16-åring bestämde hon sig för att det var detta hon ville ägna sig åt i livet.

– Jag stod inför gymnasievalet och läste om alla linjer som fanns att välja mellan. När jag frågade mig själv vad jag skulle vilja jobba med om allt var möjligt, så var svaret att stå på scen.

Träningsresa till Los Angeles

Johanna Bohm Hermansson blev antagen till det estetiska programmet med inriktning dans på Sundstagymnasiet i Karlstad. Sedan dess har medgångarna fortsatt följa Johanna Bohm Hermansson. Efter två år på dansskolan Diambra i Stockholm, åkte hon i höstas till Los Angeles för att under tre månader träna dans.

– Los Angeles är en av världens bästa showbizstäder. Jag och fem vänner från Diambra bestämde oss för att resa dit och testa hur det var att träna där, säger hon.

”Lärde mig att våga”

Det visade sig bli en upplevelse som inte överensstämde med Johanna Bohm Hermanssons förväntningar, på både gott och ont.

– Det var en stor omställning att komma till en så stor stad där möjligheterna för att ta sig till olika ställen var begränsade och där alla var så inställda på att visa upp sig. Men det gick ganska snabbt att anpassa sig. Lärdomar som jag tar med mig från Los Angeles är att våga kasta mig ut i det okända och att våga erkänna för mig själv att jag är bra, säger Johanna Bohm Hermansson.

Överträffade förväntningarna

Under tiden som Johanna Bohm Hermansson befann sig i Los Angeles blev hon klar för musikalen American Idiot. Kontraktet skrevs under strax efter att hon kom hem till Sverige i mitten av december.

– Jag avslutade min dansutbildning i somras. Mitt nästa mål var att börja satsa lite mer på sången, förhoppningsvis få några smågig. Jag hade inte förväntat mig att få chansen att visa upp mig i en etablerad musikal så snart, säger hon.

Vidgade möjligheter

Framtiden, som verkade smal för Johanna Bohm Hermansson för några månader sedan, har öppnat sig och bjuder på fler möjligheter än vad hon vågat drömma om. Förhoppningen är att medverkandet i musikalen kan leda till fler bokningar längre fram och att det är en startkick på karriären.

– Jag tror att alla någon gång tvekar över sitt yrkesval. Jag tvekar men än en gång per dag, eftersom det är en sådan svår bransch. Det är tufft både fysiskt, men framförallt psykiskt. Flera gånger har jag ringt hem till mamma och gråtit. Men det gäller att bestämma sig för vad man vill göra och sedan köra på det. Jag har inte lyckats som scenartist än, men rollen i American Idiot är en bra bit på väg, säger Johanna Bohm Hermansson.

Vill påverka andra

Framtidsdrömmen är att kunna livnära sig på att stå på scen, oavsett om det är sång, dans eller en kombination av dem båda som är uttryckssättet.

– När jag dansar eller sjunger får jag vara vem jag vill, se ut hur jag vill och göra vad jag vill. Det är kul att få vara någon annan ibland. Dessutom är det häftigt att se hur en publik påverkas av hur jag uttrycker mig på scen, säger Johanna Bohm Hermansson.

Även småstadsbor lyckas

I veckan hälsade Johanna Bohm Hermansson på sin familj i Åmål och passade på att tillsammans med Hanna Brodén hålla i en workshop på Sofias danscenter.

– Det var roligt att komma tillbaka och se hur de som var små när jag gick på dansskolan har växt. Det var även kul att visa att man kan lyckas inom den här branschen, även om man kommer från en småstad som Åmål, säger Johanna Bohm Hermansson.

American Idiot sätts upp på Cirkus i Stockholm, i regi av Philip Zandén. Premiären spelas den 20 februari. Musiken har skrivits av Billie Joe Armstrong från Green Day.

Redan som treåring började Johanna Bohm Hermansson dansa, som tolvåring började hon utöva dans på en mer allvarlig nivå och som 16-åring bestämde hon sig för att det var detta hon ville ägna sig åt i livet.

– Jag stod inför gymnasievalet och läste om alla linjer som fanns att välja mellan. När jag frågade mig själv vad jag skulle vilja jobba med om allt var möjligt, så var svaret att stå på scen.

Träningsresa till Los Angeles

Johanna Bohm Hermansson blev antagen till det estetiska programmet med inriktning dans på Sundstagymnasiet i Karlstad. Sedan dess har medgångarna fortsatt följa Johanna Bohm Hermansson. Efter två år på dansskolan Diambra i Stockholm, åkte hon i höstas till Los Angeles för att under tre månader träna dans.

– Los Angeles är en av världens bästa showbizstäder. Jag och fem vänner från Diambra bestämde oss för att resa dit och testa hur det var att träna där, säger hon.

”Lärde mig att våga”

Det visade sig bli en upplevelse som inte överensstämde med Johanna Bohm Hermanssons förväntningar, på både gott och ont.

– Det var en stor omställning att komma till en så stor stad där möjligheterna för att ta sig till olika ställen var begränsade och där alla var så inställda på att visa upp sig. Men det gick ganska snabbt att anpassa sig. Lärdomar som jag tar med mig från Los Angeles är att våga kasta mig ut i det okända och att våga erkänna för mig själv att jag är bra, säger Johanna Bohm Hermansson.

Överträffade förväntningarna

Under tiden som Johanna Bohm Hermansson befann sig i Los Angeles blev hon klar för musikalen American Idiot. Kontraktet skrevs under strax efter att hon kom hem till Sverige i mitten av december.

– Jag avslutade min dansutbildning i somras. Mitt nästa mål var att börja satsa lite mer på sången, förhoppningsvis få några smågig. Jag hade inte förväntat mig att få chansen att visa upp mig i en etablerad musikal så snart, säger hon.

Vidgade möjligheter

Framtiden, som verkade smal för Johanna Bohm Hermansson för några månader sedan, har öppnat sig och bjuder på fler möjligheter än vad hon vågat drömma om. Förhoppningen är att medverkandet i musikalen kan leda till fler bokningar längre fram och att det är en startkick på karriären.

– Jag tror att alla någon gång tvekar över sitt yrkesval. Jag tvekar men än en gång per dag, eftersom det är en sådan svår bransch. Det är tufft både fysiskt, men framförallt psykiskt. Flera gånger har jag ringt hem till mamma och gråtit. Men det gäller att bestämma sig för vad man vill göra och sedan köra på det. Jag har inte lyckats som scenartist än, men rollen i American Idiot är en bra bit på väg, säger Johanna Bohm Hermansson.

Vill påverka andra

Framtidsdrömmen är att kunna livnära sig på att stå på scen, oavsett om det är sång, dans eller en kombination av dem båda som är uttryckssättet.

– När jag dansar eller sjunger får jag vara vem jag vill, se ut hur jag vill och göra vad jag vill. Det är kul att få vara någon annan ibland. Dessutom är det häftigt att se hur en publik påverkas av hur jag uttrycker mig på scen, säger Johanna Bohm Hermansson.

Även småstadsbor lyckas

I veckan hälsade Johanna Bohm Hermansson på sin familj i Åmål och passade på att tillsammans med Hanna Brodén hålla i en workshop på Sofias danscenter.

– Det var roligt att komma tillbaka och se hur de som var små när jag gick på dansskolan har växt. Det var även kul att visa att man kan lyckas inom den här branschen, även om man kommer från en småstad som Åmål, säger Johanna Bohm Hermansson.

American Idiot sätts upp på Cirkus i Stockholm, i regi av Philip Zandén. Premiären spelas den 20 februari. Musiken har skrivits av Billie Joe Armstrong från Green Day.

  • Emma Bäckström

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.