2016-01-13 15:12

2016-01-13 15:12

Regionstyrelsen vill stänga i Åmål

NÄRHÄLSAN: Ett steg närmare nedläggning

I tisdags togs ännu ett steg mot stängning av Närhälsans vårdcentral i Åmål, när regionstyrelsen beslutade föreslå att fullmäktige begär att få bryta kontraktet med hälso- och sjukvårdsnämnden.

Västra Götalands regionstyrelse höll möte i tisdags och beslutade då, precis som väntat, att föreslå att regionfullmäktige godkänner det tidigare förslaget från primärvårdsstyrelsen, om att få bryta kontraktet i förtid för vårdcentralerna i Åby, Skara, Viskafors, Brastad och Åmål.

Nämnden avgör

Det är hälso- och sjukvårdsnämnden som sedan avgör om kontrakten kan brytas, eftersom nämnden ansvarar för att Åmålsborna har tillgång till primärvård.

När beslutet än tas, så lär ingen övergång ske förrän hälso- och sjukvårdsnämnden ser att någon annan aktör kan ta över. Bland andra vårdkoncernen Praktikertjänst står och stampar i kulisserna för att få ta över. Något som koncernens chef för primärvård och rehab, Göran Modin, berättade i Provinstidningen den 10 december.

Dålig lönsamhet

Enligt Västra Götalands regionstyrelse togs beslutet för att de fem berörda vårdcentralerna under en följd av år inte har klarat kravet på lönsamhet. Närhälsans vårdcentral i Åmål har dessutom haft svårt att rekrytera läkare och har i hög utsträckning bemannats med stafettläkare.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet i regionstyrelsen i tisdags.

Västra Götalands regionstyrelse höll möte i tisdags och beslutade då, precis som väntat, att föreslå att regionfullmäktige godkänner det tidigare förslaget från primärvårdsstyrelsen, om att få bryta kontraktet i förtid för vårdcentralerna i Åby, Skara, Viskafors, Brastad och Åmål.

Nämnden avgör

Det är hälso- och sjukvårdsnämnden som sedan avgör om kontrakten kan brytas, eftersom nämnden ansvarar för att Åmålsborna har tillgång till primärvård.

När beslutet än tas, så lär ingen övergång ske förrän hälso- och sjukvårdsnämnden ser att någon annan aktör kan ta över. Bland andra vårdkoncernen Praktikertjänst står och stampar i kulisserna för att få ta över. Något som koncernens chef för primärvård och rehab, Göran Modin, berättade i Provinstidningen den 10 december.

Dålig lönsamhet

Enligt Västra Götalands regionstyrelse togs beslutet för att de fem berörda vårdcentralerna under en följd av år inte har klarat kravet på lönsamhet. Närhälsans vårdcentral i Åmål har dessutom haft svårt att rekrytera läkare och har i hög utsträckning bemannats med stafettläkare.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet i regionstyrelsen i tisdags.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.