2016-01-13 12:41

2016-01-13 12:41

JO tar inte upp expolis anmälan

ÅMÅL: Polisens omorganisation

Justitieombudsmannen svarade kort, snabbt och på ett förtryckt formulär, att myndigheten inte tar upp Sven-Åke Runelids anmälan mot polisledningens beslut att dra ned på bemanningen i Dalsland.

Före detta poliskommissarien Sven-Åke Runelid JO-anmälde de båda polischeferna Gunilla Gevreus och Rickard Fremark för tjänstefel i samband med den pågående omorganisationen av polisverksamheten i Dalsland. Runelid menade att de missbrukat sin förtroendeställning.

JO svarade inom en vecka att anmälan inte ”föranleder... någon åtgärd eller något uttalande från min sida.”

Sven-Åke Runelid säger sig inte vara förvånad, men han är lite uppgiven.

– För mitt eget sinne känns det bra att kunna säga att jag i alla fall försökte. Nu tycker jag det är en sak för politiker att driva frågan, alltså politiker som är intresserade av att kämpa för lilla Dalsland, säger han.

Överst på polisens hemsida, under verksamhetsidé och långsiktiga mål, står följande att läsa i fet stil: ”Polisens uppdrag är att minska brottsligheten och öka tryggheten i samhället. Människor skall känna trygghet där de bor och vistas.”

Sven-Åke Runelid frågar retoriskt:

– Vem ska bedöma om vi känner oss trygga? Är det vi som bor här uppe i Dalsland, eller ska den bedömningen göras i Uddevalla?

Före detta poliskommissarien Sven-Åke Runelid JO-anmälde de båda polischeferna Gunilla Gevreus och Rickard Fremark för tjänstefel i samband med den pågående omorganisationen av polisverksamheten i Dalsland. Runelid menade att de missbrukat sin förtroendeställning.

JO svarade inom en vecka att anmälan inte ”föranleder... någon åtgärd eller något uttalande från min sida.”

Sven-Åke Runelid säger sig inte vara förvånad, men han är lite uppgiven.

– För mitt eget sinne känns det bra att kunna säga att jag i alla fall försökte. Nu tycker jag det är en sak för politiker att driva frågan, alltså politiker som är intresserade av att kämpa för lilla Dalsland, säger han.

Överst på polisens hemsida, under verksamhetsidé och långsiktiga mål, står följande att läsa i fet stil: ”Polisens uppdrag är att minska brottsligheten och öka tryggheten i samhället. Människor skall känna trygghet där de bor och vistas.”

Sven-Åke Runelid frågar retoriskt:

– Vem ska bedöma om vi känner oss trygga? Är det vi som bor här uppe i Dalsland, eller ska den bedömningen göras i Uddevalla?

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.