2016-01-13 18:23

2016-01-13 18:23

Bilder från gamla Åmål visas i konsthallen

ÅMÅL: Hembygdsföreningen ställer ut verk av två lokala fotografer

Åmålsortens hembygdsförening har samlat bilder från två Åmålsfotografer till en utställning i konsthallen. Många personer och byggnader känns igen från Karl-Otto Wärns och Nilsgunnar ”Elloz” Elfstedts mångåriga samlingar. Elloz bidrar även med målningar, främst med naturmotiv.

Utställningen öppnar i Åmåls konsthall på lördag och under veckan har pågått ett intensivt arbete med att hänga upp bilderna med tillhörande skyltar.

På nedervåningen visas fotografier ur bortgångne Karl-Otto Wärns samlingar. Hembygdsmuseet har fått tusentals bilder donerade från den hängivne fotografen som ofta gick runt med kameran hängande på magen. Det är bilder från Dalsland, Tyskland och Ryssland, men till utställningen har hembygdsföreningen valt ut bilder av lokalhistoriskt intresse.

Bilder från Hannebol

Motiven är hämtade från Åmål, men även från landsbygden i kommunen. Någon bild är från Slommerud, någon från Brevik och någon från Fengersfors. I ett hörn av utställningslokalen dominerar Tösse och då framför allt Hannebol. Här finns såväl ”Arne på båten” som nedläggningen av Atlas Copco.

På övervåningen har Åmålsortens hembygdsförening bjudit in Nilsgunnar ”Elloz” Elfstedt att ställa ut. Även här dominerar fotografier från gamla Åmål, från 1950-talet fram till en bit in på 2000-talet. Cirkusbilderna och fotografierna från de många resorna har fått stanna hemma den här gången.

– Vi stod i källaren hemma hos Olle Englund och kopierade. Jag gick dit på morgonen och kom hem på eftermiddagen, säger Elloz.

Några av fotografierna har ställts ut tidigare, men Nilsgunnar ”Elloz” Elfstedt har framför allt valt ut bilder som blir nya för Åmålspubliken. 48 år som anställd på PD har satt sina spår, och flera bilder är tagna på tidningen.

Intressant är att bland Wärns bilder på nedervåningen finns en bild på Wirströms café. Elloz har fotograferat samma hus några år senare, men då var det en resebyrå i byggnaden.

– Många känner nog igen sig i de gamla bilderna, säger Elloz, som fortfarande fotograferar i den mån han kan.

Elloz kompletterar fotografierna med en vägg med målningar, i första hand olika naturmotiv gjorda i olja med kniv. Här finns björkar från Finesand och blommande träd vid Edslan, men framför allt fjällandskap. En liten, stillsam målning med en vinterskog i finstämd färgskala är han själv mycket förtjust i.

Utställningen öppnar i Åmåls konsthall på lördag och under veckan har pågått ett intensivt arbete med att hänga upp bilderna med tillhörande skyltar.

På nedervåningen visas fotografier ur bortgångne Karl-Otto Wärns samlingar. Hembygdsmuseet har fått tusentals bilder donerade från den hängivne fotografen som ofta gick runt med kameran hängande på magen. Det är bilder från Dalsland, Tyskland och Ryssland, men till utställningen har hembygdsföreningen valt ut bilder av lokalhistoriskt intresse.

Bilder från Hannebol

Motiven är hämtade från Åmål, men även från landsbygden i kommunen. Någon bild är från Slommerud, någon från Brevik och någon från Fengersfors. I ett hörn av utställningslokalen dominerar Tösse och då framför allt Hannebol. Här finns såväl ”Arne på båten” som nedläggningen av Atlas Copco.

På övervåningen har Åmålsortens hembygdsförening bjudit in Nilsgunnar ”Elloz” Elfstedt att ställa ut. Även här dominerar fotografier från gamla Åmål, från 1950-talet fram till en bit in på 2000-talet. Cirkusbilderna och fotografierna från de många resorna har fått stanna hemma den här gången.

– Vi stod i källaren hemma hos Olle Englund och kopierade. Jag gick dit på morgonen och kom hem på eftermiddagen, säger Elloz.

Några av fotografierna har ställts ut tidigare, men Nilsgunnar ”Elloz” Elfstedt har framför allt valt ut bilder som blir nya för Åmålspubliken. 48 år som anställd på PD har satt sina spår, och flera bilder är tagna på tidningen.

Intressant är att bland Wärns bilder på nedervåningen finns en bild på Wirströms café. Elloz har fotograferat samma hus några år senare, men då var det en resebyrå i byggnaden.

– Många känner nog igen sig i de gamla bilderna, säger Elloz, som fortfarande fotograferar i den mån han kan.

Elloz kompletterar fotografierna med en vägg med målningar, i första hand olika naturmotiv gjorda i olja med kniv. Här finns björkar från Finesand och blommande träd vid Edslan, men framför allt fjällandskap. En liten, stillsam målning med en vinterskog i finstämd färgskala är han själv mycket förtjust i.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.