2016-01-12 11:29

2016-01-13 18:01

Båda misstänkta återhäktade

ÅMÅL: Dödsmisshandeln på julaftonskvällen

Nu har också den 40-åriga kvinna gripits, som är misstänkt för inblandning i dödsmisshandeln i Åmål på julafton. Den 28-årige mannen greps i lördags.
Utredningen fortsätter om vem som bragt den 54-årige Åmålsbon om livet.

De båda misstänkta släpptes efter beslut i Vänersborgs tingsrätt i fredags. Rådmannen Ulf Klerfalk beslutade att de båda skulle hållas i häkte. Men beslutet överklagades av åklagare Katarina Olsson och redan samma dag beslutade hovrätten för Västra Sverige i Göteborg, att de båda misstänkta ändå skulle häktas.

Polis fick ut och leta efter de båda igen och nu har alltså både 28-åringen och 40-åringen gripits på nytt. I tisdags hölls häktningsförhandlingar bakom låsta i hovrätten. Rätten beslutade då att de båda skulle häktas, eftersom det finns risk att de båda kan undanröja bevis eller på något annat sätt försvara utredningen. När det gäller 28-åringen ansåg dessutom hovrätten att det fanns risk att han skulle återfalla i brottslig verksamhet.

”Obegripligt”

Vice chefsåklagare Per-Erik Rinsell dömer ut rådmannens beslut att försätta de båda på fri fot.

– Det är för mig fullständigt obegripligt. Jag brukar ha stor förståelse för att man kan göra olika bedömningar, men inte det här fallet kan jag inte förstå hur rådmannen kunde komma fram till det här beslutet.

Per-Erik Rinsell hoppade in som åklagare under häktningsförhandlingen i hovrätten. Annars är det åklagare Katarina Olsson som är åklagare i målet.

Tidigare har kriminalpolisen kritiserat beslutet och menat att frisläppandet av de båda har försvårat utredningen.

– Beslutet var mycket olyckligt. De två inblandade har ju nu kunnat prata med varandra, säger kriminalkommissarie Thord Haraldsson.

Greps odramatiskt

Under helgen greps den 28-årige mannen i Åmål och under måndagskvällen kunde också den 40-åriga kvinnan gripas och föras till häktet i Uddevalla. De båda greps helt odramatiskt och ingen av dem har undanhållit sig. Båda är på sannolika skäl misstänkta för grov misshandel och grovt vållande till annans död, efter att en 54-årig man misshandlats till döds i sin lägenhet i Åmål under julhelgen.

Under sekretess

54-åringen ringde själv SOS Alarm vid 19-tiden på julaftonskvällen. På inspelningen från larmcentralen hörs flera röster och polisen tror att tre personer befann sig i lägenheten när 54-åringen skadades så allvarligt att han senare avled.

Den dödade hade stickskador på kroppen men polisen har inget besked om vad som var dödsorsaken. Ännu så länge föreligger bara det preliminära obduktionsprotokollet och vad som framgår av det vill polisen inte avslöja.

Inte heller finns några uppgifter om något misstänkt mordvapen. Det råder förundersökningssekretess i ärendet.

Utredningen fortgår

Utredningen fortsätter. Åtal mot 28-åringen och mot 40-åringen skall vara väckt senast den 26 januari.

De båda misstänkta släpptes efter beslut i Vänersborgs tingsrätt i fredags. Rådmannen Ulf Klerfalk beslutade att de båda skulle hållas i häkte. Men beslutet överklagades av åklagare Katarina Olsson och redan samma dag beslutade hovrätten för Västra Sverige i Göteborg, att de båda misstänkta ändå skulle häktas.

Polis fick ut och leta efter de båda igen och nu har alltså både 28-åringen och 40-åringen gripits på nytt. I tisdags hölls häktningsförhandlingar bakom låsta i hovrätten. Rätten beslutade då att de båda skulle häktas, eftersom det finns risk att de båda kan undanröja bevis eller på något annat sätt försvara utredningen. När det gäller 28-åringen ansåg dessutom hovrätten att det fanns risk att han skulle återfalla i brottslig verksamhet.

”Obegripligt”

Vice chefsåklagare Per-Erik Rinsell dömer ut rådmannens beslut att försätta de båda på fri fot.

– Det är för mig fullständigt obegripligt. Jag brukar ha stor förståelse för att man kan göra olika bedömningar, men inte det här fallet kan jag inte förstå hur rådmannen kunde komma fram till det här beslutet.

Per-Erik Rinsell hoppade in som åklagare under häktningsförhandlingen i hovrätten. Annars är det åklagare Katarina Olsson som är åklagare i målet.

Tidigare har kriminalpolisen kritiserat beslutet och menat att frisläppandet av de båda har försvårat utredningen.

– Beslutet var mycket olyckligt. De två inblandade har ju nu kunnat prata med varandra, säger kriminalkommissarie Thord Haraldsson.

Greps odramatiskt

Under helgen greps den 28-årige mannen i Åmål och under måndagskvällen kunde också den 40-åriga kvinnan gripas och föras till häktet i Uddevalla. De båda greps helt odramatiskt och ingen av dem har undanhållit sig. Båda är på sannolika skäl misstänkta för grov misshandel och grovt vållande till annans död, efter att en 54-årig man misshandlats till döds i sin lägenhet i Åmål under julhelgen.

Under sekretess

54-åringen ringde själv SOS Alarm vid 19-tiden på julaftonskvällen. På inspelningen från larmcentralen hörs flera röster och polisen tror att tre personer befann sig i lägenheten när 54-åringen skadades så allvarligt att han senare avled.

Den dödade hade stickskador på kroppen men polisen har inget besked om vad som var dödsorsaken. Ännu så länge föreligger bara det preliminära obduktionsprotokollet och vad som framgår av det vill polisen inte avslöja.

Inte heller finns några uppgifter om något misstänkt mordvapen. Det råder förundersökningssekretess i ärendet.

Utredningen fortgår

Utredningen fortsätter. Åtal mot 28-åringen och mot 40-åringen skall vara väckt senast den 26 januari.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.