2016-01-11 19:47

2016-01-11 19:47

Fler ungdomar i Åmål har fått jobb

ARBETSMARKNAD: Kommunen ser ett trendbrott

Ungdomsarbetslösheten i Åmål och Säffle har sjunkit flera månader i rad, medan den ökat i de övriga Dalslandskommunerna.
Ivan Stipic, chef för integrations- och arbetsmarknadsförvaltningen i Åmåls kommun, ser ett trendbrott som han gläds över:
– Det är anmärkningsvärt.

Åmåls kommun har fortfarande Västra Götalands näst högsta ungdomsarbetslöshet: 25,8 procent av befolkningen mellan 18 och 24 år. Men medan ungdomsarbetslösheten sakta ökar i övriga Dalsland, har den minskat i Åmål, liksom i Säffle.

– Det är anmärkningsvärt faktiskt. Vi har en påfyllnad eftersom befolkningen ökar, men vi ser samtidigt ett större utflöde, där fler får jobb. Och det är främst de unga, säger förvaltningschefen Ivan Stipic, som ansvarar för Åmåls kommuns integrations- och arbetsmarknadsförvaltning.

Siffrorna gäller november månad. Arbetsförmedlingens statistik för december släpps senare i veckan.

171 arbetslösa

Efter att ha sjunkit flera månader i rad var i november ungdomsarbetslösheten i Åmål 2,0 procentenheter lägre än ett år tidigare. Totalt var 171 personer mellan 18 och 24 år öppet arbetslösa eller i någon form av arbetsmarknadsåtgärd – 16 personer färre än året innan.

– Vi ska titta närmare på siffrorna för att försöka komma fram till vad trendbrottet beror på, säger Ivan Stipic.

Ligger högt

Åmål, Säffle, Bengtsfors och i viss mån Mellerud har en mycket hög ungdomsarbetslöshet i såväl en nationell som en regional jämförelse. Den genomsnittliga ungdomsarbetslösheten i Västra Götaland är 11,2 procent, vilket är lägre än riksgenomsnittet på 13,2 procent.

Samma i Säffle

Situationen i Säffle liknar den i Åmål. Säffle har Värmlands högsta ungdomsarbetslöshet: 25,1 procent av befolkningen mellan 18 och 24 år – långt över det värmländska genomsnittet på 16,9 procent. Men även i Säffle sjunker ungdomsarbetslösheten.

Ivan Stipic efterlyser en satsning på landsbygdens unga på samma vis som man satsar på förorternas unga. Han tycker att politiker pratar om att satsa på landsbygden, men att satsningarna i verkligheten i mångt och mycket hamnar i storstäderna.

Han tycker att etableringsstöd liknande de som fanns på 1970-talet, skulle vara intressanta.

– Det är ett olyckligt signalvärde när i stället statliga myndigheter lägger ned kontoren utanför storstäderna, som Skatteverket i Åmål.

Åmåls kommun har fortfarande Västra Götalands näst högsta ungdomsarbetslöshet: 25,8 procent av befolkningen mellan 18 och 24 år. Men medan ungdomsarbetslösheten sakta ökar i övriga Dalsland, har den minskat i Åmål, liksom i Säffle.

– Det är anmärkningsvärt faktiskt. Vi har en påfyllnad eftersom befolkningen ökar, men vi ser samtidigt ett större utflöde, där fler får jobb. Och det är främst de unga, säger förvaltningschefen Ivan Stipic, som ansvarar för Åmåls kommuns integrations- och arbetsmarknadsförvaltning.

Siffrorna gäller november månad. Arbetsförmedlingens statistik för december släpps senare i veckan.

171 arbetslösa

Efter att ha sjunkit flera månader i rad var i november ungdomsarbetslösheten i Åmål 2,0 procentenheter lägre än ett år tidigare. Totalt var 171 personer mellan 18 och 24 år öppet arbetslösa eller i någon form av arbetsmarknadsåtgärd – 16 personer färre än året innan.

– Vi ska titta närmare på siffrorna för att försöka komma fram till vad trendbrottet beror på, säger Ivan Stipic.

Ligger högt

Åmål, Säffle, Bengtsfors och i viss mån Mellerud har en mycket hög ungdomsarbetslöshet i såväl en nationell som en regional jämförelse. Den genomsnittliga ungdomsarbetslösheten i Västra Götaland är 11,2 procent, vilket är lägre än riksgenomsnittet på 13,2 procent.

Samma i Säffle

Situationen i Säffle liknar den i Åmål. Säffle har Värmlands högsta ungdomsarbetslöshet: 25,1 procent av befolkningen mellan 18 och 24 år – långt över det värmländska genomsnittet på 16,9 procent. Men även i Säffle sjunker ungdomsarbetslösheten.

Ivan Stipic efterlyser en satsning på landsbygdens unga på samma vis som man satsar på förorternas unga. Han tycker att politiker pratar om att satsa på landsbygden, men att satsningarna i verkligheten i mångt och mycket hamnar i storstäderna.

Han tycker att etableringsstöd liknande de som fanns på 1970-talet, skulle vara intressanta.

– Det är ett olyckligt signalvärde när i stället statliga myndigheter lägger ned kontoren utanför storstäderna, som Skatteverket i Åmål.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.