2016-01-08 10:31

2016-01-08 10:31

Pensionerad polis JO-anmäler polisledningen

DALSLAND: Tidigare kriminalkommissarien Sven-Åke Runelid från Åmål agerar

Den tidigare kriminalkommissarien Sven-Åke Runelid från Åmål JO-anmäler polisledningen i Fyrbodal för tjänstefel. Anledningen är ledningens beslut att ta bort stationerad polis från Bengtsfors.

Polischefen i Fyrbodal Gunilla Gevreus och polisområdeschef Rickard Fremark anmäls för tjänstefel. Runelid menar att de har gjort sig skyldiga till brott och att det bör handla om trolöshet mot huvudman.

– De har missbrukat sin förtroendeställning och skadat medborgarna i Dalsland, menar Runelid.

Ovanligt att en pensionerad kriminalkommissarie anmäler sin tidigare arbetsgivare?

– Jag hade gjort anmälan även om jag fortfarande varit i tjänst och jag har även agerat tidigare. Fast det är svårt inom polisen. Förra gången togs jag bort från löneförhandlingarna, säger Sven-Åke Runelid.

Han ser en medvetenhet i agerandet.

– Man tar en bit i taget. Först Dals-Ed och nu Bengtsfors, vilka numera helt saknar stationerad polis. Åmål har också drabbats. Polisstationen stänger kvällar, nätter och helger. Under dessa tider kommer det inte att finnas en enda bemannad polisstation i ett helt landskap.

Runelid menar att Gevreus och Fremark ”uppsåtligt genom maktmissbruk skadat medborgarna i norra Dalsland och på osakliga grunder skaffat sig egen vinning genom att förstärka sitt närområde”.

Oavsett brottsrubricering är skadan så omfattande att tjänstefelet måste anses som grovt, menar Runelid.

– Nu får JO pröva det här, även om jag inte har några större förhoppningar.

Gunilla Gevreus vill inte kommentera kritiken.

– Vi hade ett bra möte i Bengtsfors då vi förklarade tankarna kring den nya organisationen och jag tror att oron kommer att stillas när den väl har satt sig. Sedan står det var och en fritt att anmäla och pröva det hela om man så önskar det.

Polischefen i Fyrbodal Gunilla Gevreus och polisområdeschef Rickard Fremark anmäls för tjänstefel. Runelid menar att de har gjort sig skyldiga till brott och att det bör handla om trolöshet mot huvudman.

– De har missbrukat sin förtroendeställning och skadat medborgarna i Dalsland, menar Runelid.

Ovanligt att en pensionerad kriminalkommissarie anmäler sin tidigare arbetsgivare?

– Jag hade gjort anmälan även om jag fortfarande varit i tjänst och jag har även agerat tidigare. Fast det är svårt inom polisen. Förra gången togs jag bort från löneförhandlingarna, säger Sven-Åke Runelid.

Han ser en medvetenhet i agerandet.

– Man tar en bit i taget. Först Dals-Ed och nu Bengtsfors, vilka numera helt saknar stationerad polis. Åmål har också drabbats. Polisstationen stänger kvällar, nätter och helger. Under dessa tider kommer det inte att finnas en enda bemannad polisstation i ett helt landskap.

Runelid menar att Gevreus och Fremark ”uppsåtligt genom maktmissbruk skadat medborgarna i norra Dalsland och på osakliga grunder skaffat sig egen vinning genom att förstärka sitt närområde”.

Oavsett brottsrubricering är skadan så omfattande att tjänstefelet måste anses som grovt, menar Runelid.

– Nu får JO pröva det här, även om jag inte har några större förhoppningar.

Gunilla Gevreus vill inte kommentera kritiken.

– Vi hade ett bra möte i Bengtsfors då vi förklarade tankarna kring den nya organisationen och jag tror att oron kommer att stillas när den väl har satt sig. Sedan står det var och en fritt att anmäla och pröva det hela om man så önskar det.