2015-12-31 06:00

2015-12-31 06:00

Fantastiska dagar med ostindiefararen i juli

ÅMÅL: Året som gått 2015

2015 var ett år som ur publik synpunkt i Åmål kulminerade under två veckor mitt i sommaren.
Det blev dundersuccé när Ostindiefararen Götheborg stävade in i djuphamnen.

Under juli hettade det till rejält här i Åmål med två jättearrangemang på kort tid. Först Åmåls Bluesfest och så helgen därefter besöket vi fick av ostindiefararen Götheborg.

Sammanlagt mellan 20 000 och 30 000 personer beräknas ha kommit till festivalområdet under de tre dagarna besöket varade. 8 000 personer löste entré för få gå ombord på fartyget och titta, vilket var ett rekordantal jämfört med antal invånare, för de fem städer som Götheborg besökte under sin turné i Vänern.

19-21 var verkligen dagar då Åmålsbor kom samman - för att visa omvärlden vilken fantastisk stad vi har. Och vilka arrangemang vi mäktar genomföra.

Det var en majestätisk syn att se fartyget komma in i hamnen. Lika magnifikt, men också vemodigt var det när avskedssalut sköts och skeppet senare försvann vid horisonten.

Säkra kort

Åmåls Bluesfest lockade som vanligt tusentals åskådare. Ett annat säkert kort numera är Bokdagar i Dalsland – i Åmål – som sägs locka rekordpublik varje år. Fast några konkreta siffror får vi aldrig ta del av.

Under hela året kämpade lokalanställda och politiker förgäves för att få behålla skattekontoret i Åmål. Den 26 september kom det definitiva beskedet. Två dagar senare, den 28 augusti stängdes kontoret och flyttas till Karlstad.

En mycket större chock för Åmålsborna var ändå besked som kom den 19 november: Närhälsans vårdcentral i Åmål läggs ner. Landstinget Västra Götalansregionen vill inte bedriva vård i Åmål. De lokala politikerna togs på sängen och upprördheten var stor. Beslutet är inte formellt fattas, men så lär det bli.

6 100 registrerande patienter drabbas.

Privata intressenter sägs stå i kö för att ta över. Två av dem har trätt fram: vårdkoncernen Praktikertjänst och lokala konkurrenten Balderkliniken. Men ingenting är klart om när och hur.

Upp och ner

Planerna för Måkeberg - Åmåls brygga - fortsätter rulla sakta framåt. Glada nyheter när länsstyrelsen godkände bygget av en ny hamn, men det blev också bakslag: Byggherren drog sig ur. Kanske blir det ändå byggstart 2016?

På väg mot en skola

Inom politiken var annars årets största diskussionsämne den framtida grundskolans utformning, efter mögeldebaclet på Rösparksskolan. Nu lutar det mesta åt en superskola. Men inget beslut är ännu taget, det blir det tidigast i maj nästa år.

Årets största händelse på riksplanet, den stora flyktingströmmen, har adderat en nivå till problematiken. de skolor som vi har fylls och de flesta invandrare hamnar på Södr skolan. Något måste göras åt problemet.

Planer på flytt av elever läckte ut, vilket ledde till kraftiga diskussioner.

Tråkiga nyheter

I april kom beskedet att det anrika företaget Åmål Components gått i konkurs. 20 personer miste jobbet. Företaget grundades 1932 som Bröderna H Lindqvists Motorfabrik.

Andra tråkiga, och mer våldsamma nyheter tvingades vi också rapportera om i Åmål: Brandattacken mot Åmåls kyrka i augusti och det så kallade julaftonsmordet i Åmål. Där pågår utresningen just nu.

Lite glamour

Och så lite glamour på slutet.

Under året spelades en del av nästa svenska storfilm ”Den allvarsamma leken” in i Åmål. Pernilla August regisserar och Sverrir Gudnasson och Karin Franz Körlof är huvudrollsinnehavare. Ska bli spännande att se hur mycket av familjen Rahmns hus och Trollås man känner igen i den färdiga filmen.

TV4-talangajkten Idol rullade in sin stora audition-buss i Åmål i april, vilket gav oss fin reklam. Kön till bussen slingrade sig lång

Belle Henriksdotter från Åmål fick en av guldbiljetterna och gick vidare en bit i tv-tävlingen.

Och Idol-vinnaren Martin Almgren gjorde faktiskt sin audition på torget i Åmål.

Under juli hettade det till rejält här i Åmål med två jättearrangemang på kort tid. Först Åmåls Bluesfest och så helgen därefter besöket vi fick av ostindiefararen Götheborg.

Sammanlagt mellan 20 000 och 30 000 personer beräknas ha kommit till festivalområdet under de tre dagarna besöket varade. 8 000 personer löste entré för få gå ombord på fartyget och titta, vilket var ett rekordantal jämfört med antal invånare, för de fem städer som Götheborg besökte under sin turné i Vänern.

19-21 var verkligen dagar då Åmålsbor kom samman - för att visa omvärlden vilken fantastisk stad vi har. Och vilka arrangemang vi mäktar genomföra.

Det var en majestätisk syn att se fartyget komma in i hamnen. Lika magnifikt, men också vemodigt var det när avskedssalut sköts och skeppet senare försvann vid horisonten.

Säkra kort

Åmåls Bluesfest lockade som vanligt tusentals åskådare. Ett annat säkert kort numera är Bokdagar i Dalsland – i Åmål – som sägs locka rekordpublik varje år. Fast några konkreta siffror får vi aldrig ta del av.

Under hela året kämpade lokalanställda och politiker förgäves för att få behålla skattekontoret i Åmål. Den 26 september kom det definitiva beskedet. Två dagar senare, den 28 augusti stängdes kontoret och flyttas till Karlstad.

En mycket större chock för Åmålsborna var ändå besked som kom den 19 november: Närhälsans vårdcentral i Åmål läggs ner. Landstinget Västra Götalansregionen vill inte bedriva vård i Åmål. De lokala politikerna togs på sängen och upprördheten var stor. Beslutet är inte formellt fattas, men så lär det bli.

6 100 registrerande patienter drabbas.

Privata intressenter sägs stå i kö för att ta över. Två av dem har trätt fram: vårdkoncernen Praktikertjänst och lokala konkurrenten Balderkliniken. Men ingenting är klart om när och hur.

Upp och ner

Planerna för Måkeberg - Åmåls brygga - fortsätter rulla sakta framåt. Glada nyheter när länsstyrelsen godkände bygget av en ny hamn, men det blev också bakslag: Byggherren drog sig ur. Kanske blir det ändå byggstart 2016?

På väg mot en skola

Inom politiken var annars årets största diskussionsämne den framtida grundskolans utformning, efter mögeldebaclet på Rösparksskolan. Nu lutar det mesta åt en superskola. Men inget beslut är ännu taget, det blir det tidigast i maj nästa år.

Årets största händelse på riksplanet, den stora flyktingströmmen, har adderat en nivå till problematiken. de skolor som vi har fylls och de flesta invandrare hamnar på Södr skolan. Något måste göras åt problemet.

Planer på flytt av elever läckte ut, vilket ledde till kraftiga diskussioner.

Tråkiga nyheter

I april kom beskedet att det anrika företaget Åmål Components gått i konkurs. 20 personer miste jobbet. Företaget grundades 1932 som Bröderna H Lindqvists Motorfabrik.

Andra tråkiga, och mer våldsamma nyheter tvingades vi också rapportera om i Åmål: Brandattacken mot Åmåls kyrka i augusti och det så kallade julaftonsmordet i Åmål. Där pågår utresningen just nu.

Lite glamour

Och så lite glamour på slutet.

Under året spelades en del av nästa svenska storfilm ”Den allvarsamma leken” in i Åmål. Pernilla August regisserar och Sverrir Gudnasson och Karin Franz Körlof är huvudrollsinnehavare. Ska bli spännande att se hur mycket av familjen Rahmns hus och Trollås man känner igen i den färdiga filmen.

TV4-talangajkten Idol rullade in sin stora audition-buss i Åmål i april, vilket gav oss fin reklam. Kön till bussen slingrade sig lång

Belle Henriksdotter från Åmål fick en av guldbiljetterna och gick vidare en bit i tv-tävlingen.

Och Idol-vinnaren Martin Almgren gjorde faktiskt sin audition på torget i Åmål.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.