2015-12-17 14:38

2015-12-17 14:38

Skärpta straff för branden i Åmåls kyrka

ÅMÅL: Bröderna döms för grov mordbrand

Branden i Åmåls kyrka i augusti var grov mordbrand, med tanke på byggnadens kulturhistoriska och ekonomiska värden. Hovrätten skärper straffen för Åmålsbröderna kraftigt, till sex respektive fyra års fängelse.

Tingsrätten hade dömt 24-åringen till fängelse i två år för mordbrand, olaga hot, skadegörelse och grov olovlig körning och 19-åringen till fängelse i ett år och sex månader för mordbrand, skadegörelse, grov olovlig körning, ringa narkotikabrott, och brott mot förbud av vissa hälsofarliga varor.

Hovrätten skärper de straffen väsentligt.

Såväl åklagaren som de anklagade Åmålsbröderna hade överklagat tingsrättens dom. Åklagaren Thomas Willén ville att brottet skulle räknas som grov mordbrand och att fängelsestraffen skulle bli väsentligt högre än i tingsrätten.

Bröderna å sin sida ville att åtalet om mordbrand och skadegörelse skulle ogillas helt, eller att straffen åtminstone skulle sänkas.

Kyrkans stora värden

Resultatet blev att hovrätten för västra Sverige går på åklagarens linje. Med hänvisning till kyrkans stora värden, såväl kulturhistoriskt och religiöst som ekonomiskt, och dess betydelse som en viktig samlingspunkt för Åmålsborna döms bröderna för grov mordbrand i stället för mordbrand. Deras straff blir fängelse i sex år, respektive fyra år. Den yngre broderns straff kortas eftersom han endast är 19 år gammal.

Åklagaren hade yrkat på fängelsestraff på sex år, respektive fyra år och tio månader.

Åtalet för skadegörelse ogillas däremot för båda bröderna. Hovrätten anser inte att åtalet är styrkt i den delen.

80 miljoner kronor

I den nya bevisningen ingick framför allt en redovisning av kyrkans värde, bland annat försäkringsvärdet på 80 miljoner kronor, men också en del ytterligare detaljer kring vad som hände den där kvällen.

Den tekniska bevisningen visar att det fanns risk för att branden kunde ha spridit sig till andra delar av kyrkan.

– Det är tack vare en rådig person ur allmänheten som branden släcktes, säger åklagare Thomas Willén. Annars kunde kyrkan mycket väl ha brunnit ner.

Han tycker det är skönt att åtalet nu nått vägs ände.

Den 25 augusti

Det var klockan halv elva på kvällen den 25 augusti som polisen och räddningstjänsten larmades till Åmåls kyrka. Det hade då brunnit på tre ställen: vid en dörr till kyrkan, vid en dörr till sakristian och vid ett sönderslaget kyrkfönster.

Två bränder hade slocknat av sig självt. Den tredje släcktes av en förbipasserande person och då var där halvmeterhöga lågor. Två petflaskor med bensin hade använts för att anlägga bränderna. Ett fönster var även sönderslaget på församlingshemmet, men där brann det inte.

Ska betala skadestånd

Det var bara de delar av tingsrättens dom som gällde mordbrand och skadegörelse som var överklagade, inte de andra brotten, som olaga hot, ringa narkotikabrott, grov olovlig körning och lagen om förbud mot vissa hälsofarliga varor. Hovrätten fastställer också att bröderna ska betala 46 975 kronor plus ränta i skadestånd till Åmåls församling och kyrkans försäkringsbolag.

Hovrätten var inte enig. En av ledamöterna anser att det inte är helt fastställt att 19-åringen är den person som syns på den övervakningsfilm som är en viktig del av bevisningen i mordbrandsåtalet.

Åmålsbröderna har suttit kvar i häktet hela tiden och kommer att stanna där tills domen vinner laga kraft.

Tingsrätten hade dömt 24-åringen till fängelse i två år för mordbrand, olaga hot, skadegörelse och grov olovlig körning och 19-åringen till fängelse i ett år och sex månader för mordbrand, skadegörelse, grov olovlig körning, ringa narkotikabrott, och brott mot förbud av vissa hälsofarliga varor.

Hovrätten skärper de straffen väsentligt.

Såväl åklagaren som de anklagade Åmålsbröderna hade överklagat tingsrättens dom. Åklagaren Thomas Willén ville att brottet skulle räknas som grov mordbrand och att fängelsestraffen skulle bli väsentligt högre än i tingsrätten.

Bröderna å sin sida ville att åtalet om mordbrand och skadegörelse skulle ogillas helt, eller att straffen åtminstone skulle sänkas.

Kyrkans stora värden

Resultatet blev att hovrätten för västra Sverige går på åklagarens linje. Med hänvisning till kyrkans stora värden, såväl kulturhistoriskt och religiöst som ekonomiskt, och dess betydelse som en viktig samlingspunkt för Åmålsborna döms bröderna för grov mordbrand i stället för mordbrand. Deras straff blir fängelse i sex år, respektive fyra år. Den yngre broderns straff kortas eftersom han endast är 19 år gammal.

Åklagaren hade yrkat på fängelsestraff på sex år, respektive fyra år och tio månader.

Åtalet för skadegörelse ogillas däremot för båda bröderna. Hovrätten anser inte att åtalet är styrkt i den delen.

80 miljoner kronor

I den nya bevisningen ingick framför allt en redovisning av kyrkans värde, bland annat försäkringsvärdet på 80 miljoner kronor, men också en del ytterligare detaljer kring vad som hände den där kvällen.

Den tekniska bevisningen visar att det fanns risk för att branden kunde ha spridit sig till andra delar av kyrkan.

– Det är tack vare en rådig person ur allmänheten som branden släcktes, säger åklagare Thomas Willén. Annars kunde kyrkan mycket väl ha brunnit ner.

Han tycker det är skönt att åtalet nu nått vägs ände.

Den 25 augusti

Det var klockan halv elva på kvällen den 25 augusti som polisen och räddningstjänsten larmades till Åmåls kyrka. Det hade då brunnit på tre ställen: vid en dörr till kyrkan, vid en dörr till sakristian och vid ett sönderslaget kyrkfönster.

Två bränder hade slocknat av sig självt. Den tredje släcktes av en förbipasserande person och då var där halvmeterhöga lågor. Två petflaskor med bensin hade använts för att anlägga bränderna. Ett fönster var även sönderslaget på församlingshemmet, men där brann det inte.

Ska betala skadestånd

Det var bara de delar av tingsrättens dom som gällde mordbrand och skadegörelse som var överklagade, inte de andra brotten, som olaga hot, ringa narkotikabrott, grov olovlig körning och lagen om förbud mot vissa hälsofarliga varor. Hovrätten fastställer också att bröderna ska betala 46 975 kronor plus ränta i skadestånd till Åmåls församling och kyrkans försäkringsbolag.

Hovrätten var inte enig. En av ledamöterna anser att det inte är helt fastställt att 19-åringen är den person som syns på den övervakningsfilm som är en viktig del av bevisningen i mordbrandsåtalet.

Åmålsbröderna har suttit kvar i häktet hela tiden och kommer att stanna där tills domen vinner laga kraft.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.