2015-12-14 11:03

2015-12-14 11:04

Ljus och skönsång fyllde Åmåls kyrka

ÅMÅL: Löwenborg med tärnor skänkte julstämning

Inte tusen kanske, men många juleljus tändes när årets luciahögtid firades i en fullsatt kyrka i Åmål.

Marschaller, levande ljus och vinterkyla skapade en mäktig inramning till årets luciakonsert i Åmåls kyrka. Och det var många Åmålsbor som flydde mörkret och kylan och sökte sig till ljuset i kyrkan den här luciaaftonen. När porten öppnades för insläpp en halvtimme före luciakonserten ringlade kön redan lång. Det var folk i varenda vrå i kyrkan när Åmåls lucia, Hanna Löwenborg, med tärnor tågade in till tonerna av ”Natten går tunga fjät”. Bakom Hanna följde tärnor och stjärngossar från Åmåls musikskolas barnkörer, kyrkans ungdomskör och Karlbergs luciakör. Konserten varade 45 minuter och innehöll bland annat de klassiska luciasångerna ”Nu tändas tusen juleljus”, ”Stilla natt”, ”Det strålar en stjärna” och en modern version av ”Staffan var en stalledräng”. Ett par solonummer ingick även i repertoaren. Bland annat solisten Klara Bernsons finstämda version av ”Emanuel (God with us)”.

Ju

Om åskådarna inte hade kommit i julstämning före konserten hade de det definitivt efteråt. Ljudnivån på applåden efter konserten sa det mesta.

Kantorn Johanna Friberg tyckte att allt klaffade perfekt.

– Vi är jättenöjda. Allt gick väldigt bra. Och att allt stämde känns roligt när man håller på och övar inför en sådan här grej så mycket, säger hon.

Marschaller, levande ljus och vinterkyla skapade en mäktig inramning till årets luciakonsert i Åmåls kyrka. Och det var många Åmålsbor som flydde mörkret och kylan och sökte sig till ljuset i kyrkan den här luciaaftonen. När porten öppnades för insläpp en halvtimme före luciakonserten ringlade kön redan lång. Det var folk i varenda vrå i kyrkan när Åmåls lucia, Hanna Löwenborg, med tärnor tågade in till tonerna av ”Natten går tunga fjät”. Bakom Hanna följde tärnor och stjärngossar från Åmåls musikskolas barnkörer, kyrkans ungdomskör och Karlbergs luciakör. Konserten varade 45 minuter och innehöll bland annat de klassiska luciasångerna ”Nu tändas tusen juleljus”, ”Stilla natt”, ”Det strålar en stjärna” och en modern version av ”Staffan var en stalledräng”. Ett par solonummer ingick även i repertoaren. Bland annat solisten Klara Bernsons finstämda version av ”Emanuel (God with us)”.

Ju

Om åskådarna inte hade kommit i julstämning före konserten hade de det definitivt efteråt. Ljudnivån på applåden efter konserten sa det mesta.

Kantorn Johanna Friberg tyckte att allt klaffade perfekt.

– Vi är jättenöjda. Allt gick väldigt bra. Och att allt stämde känns roligt när man håller på och övar inför en sådan här grej så mycket, säger hon.