2015-12-10 13:27

2015-12-10 13:27

60 personer sjunger i stora luciatåget

ÅMÅL: Traditionell, stor konsert i kyrkan på söndagskvällen

Åmåls lucia Hanna Löwenborg har sällskap av fyra körer vid den stora luciakonserten i kyrkan på söndagen. Totalt deltar cirka 60 sångare i tåget.

I luciatåget i Åmåls kyrka ingår cirka 25 barn och 35 tonåringar och vuxna. Fyra körer deltar i den traditionella luciakonserten, som är ett av de tillfällen under året när det brukar vara fullsatt i kyrkan.

Körledarna Johanna Friberg och Ellinor Wiman har satt samman ett program där de mest kända sångerna som återkommer varje år blandas med några nya musikaliska bekantskaper.

Stommen i den särskilda luciabarnkören är musikskolans barnkörer, men repetitionerna har varit öppna för alla. Kyrkans ungdomskör deltar som vanligt, liksom Karlbergsskolans luciakör. Dessutom sjunger Åmåls lucia och tärnor. Karlbergs lucia Klara Bernson, för kvällen tärna, är en av konsertens solister.

Berättar legenden

Kvällen inleds med att Annci Carlsson berättar om lucialegenden.

– Vi har lekt med tanken att ha två föreställningar av luciakonserten, säger kantor Johanna Friberg. Men det blir svårt för barnens skull och Åmåls lucia och tärnor brukar också vara väldigt uppbokade på luciadagen även om det i år är ovanligt lugnt eftersom lucia är en söndag.

Johanna Friberg var med och införde luciakonserten i kyrkan när hon kom till Åmål. Hon tycker lucia är en väldigt fin tradition.

– Jag är glad att alla kan få ta del av högtiden, även de som inte har barn och barnbarn i rätt ålder.

I luciatåget i Åmåls kyrka ingår cirka 25 barn och 35 tonåringar och vuxna. Fyra körer deltar i den traditionella luciakonserten, som är ett av de tillfällen under året när det brukar vara fullsatt i kyrkan.

Körledarna Johanna Friberg och Ellinor Wiman har satt samman ett program där de mest kända sångerna som återkommer varje år blandas med några nya musikaliska bekantskaper.

Stommen i den särskilda luciabarnkören är musikskolans barnkörer, men repetitionerna har varit öppna för alla. Kyrkans ungdomskör deltar som vanligt, liksom Karlbergsskolans luciakör. Dessutom sjunger Åmåls lucia och tärnor. Karlbergs lucia Klara Bernson, för kvällen tärna, är en av konsertens solister.

Berättar legenden

Kvällen inleds med att Annci Carlsson berättar om lucialegenden.

– Vi har lekt med tanken att ha två föreställningar av luciakonserten, säger kantor Johanna Friberg. Men det blir svårt för barnens skull och Åmåls lucia och tärnor brukar också vara väldigt uppbokade på luciadagen även om det i år är ovanligt lugnt eftersom lucia är en söndag.

Johanna Friberg var med och införde luciakonserten i kyrkan när hon kom till Åmål. Hon tycker lucia är en väldigt fin tradition.

– Jag är glad att alla kan få ta del av högtiden, även de som inte har barn och barnbarn i rätt ålder.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.