2015-12-09 18:57

2015-12-09 18:58

Åkabs hyror höjs med 0,6 procent nästa år

ÅMÅL: Hyresförhandlingen blev snabbt klar

Hyresförhandlingen för allmännyttan i Åmål är klar. Hyrorna hos Åmåls Kommunfastigheter kommer att höjas med 0,6 procent. Bolaget hade inför förhandlingen begärt 1,9 procents höjning.

Hyreshöjningen kommer att gälla från nyår.

Den låga räntenivån innebär att bolagets krav var betydligt lägre än de föregående åren och förhandlingen var också snabbt klar. Åmåls Kommunfastigheter är det femte allmännyttiga bostadsbolaget i Västra Götaland att ha kommit överens med Hyresgästföreningen.

– Vi hade en bra diskussion kring bolagets underlag och förväntningar inför framtiden. De låga räntenivåerna var en bidragande faktor till att vi kunde få en låg höjning, säger Hyresgästföreningens förhandlare Anja Augustsson i ett pressmeddelande.

Medlemstidningen Hem & hyra skriver att Åkabs vd Magnus Dalsbo är fåordig om förhandlingen och inte tycker att den behöver diskuteras i media. Han säger att Åkab ännu inte hunnit analysera konsekvenserna av resultatet, men antyder att företaget kan få spara in på underhållet.

Enligt Hyresgästföreningen innebär 0,6 procent en höjning på 28 kronor i månaden för en genomsnittlig tvåa på 60 kvadratmeter som i dag har en hyra på 4 718 kronor. Åkab har informerat hyresgäster i centrala Åmål om att höjningen blir sex kronor per kvadratmeter och år, vilket för samma lägenhet blir 30 kronor i månaden.

Hyreshöjningen kommer att gälla från nyår.

Den låga räntenivån innebär att bolagets krav var betydligt lägre än de föregående åren och förhandlingen var också snabbt klar. Åmåls Kommunfastigheter är det femte allmännyttiga bostadsbolaget i Västra Götaland att ha kommit överens med Hyresgästföreningen.

– Vi hade en bra diskussion kring bolagets underlag och förväntningar inför framtiden. De låga räntenivåerna var en bidragande faktor till att vi kunde få en låg höjning, säger Hyresgästföreningens förhandlare Anja Augustsson i ett pressmeddelande.

Medlemstidningen Hem & hyra skriver att Åkabs vd Magnus Dalsbo är fåordig om förhandlingen och inte tycker att den behöver diskuteras i media. Han säger att Åkab ännu inte hunnit analysera konsekvenserna av resultatet, men antyder att företaget kan få spara in på underhållet.

Enligt Hyresgästföreningen innebär 0,6 procent en höjning på 28 kronor i månaden för en genomsnittlig tvåa på 60 kvadratmeter som i dag har en hyra på 4 718 kronor. Åkab har informerat hyresgäster i centrala Åmål om att höjningen blir sex kronor per kvadratmeter och år, vilket för samma lägenhet blir 30 kronor i månaden.