2015-12-05 06:00

2015-12-05 06:00

Lördagen är de frivilligas dag

ÅMÅL: Från Turkiet och Ukraina för att hjälpa barn och gamla i Åmål

Volontärer. Pinar Cetinar från Turkiet och Daria Rudenko från Ukraina kom till Sverige för att under ett år som EU-volontärer hjälpa barn och gamla i Åmål.
På lördagen firar de den internationella frivilligdagen i Kulturmagasinet.

Förenta nationerna har instiftat 127 internationella dagar för att uppmärksamma särskilda frågor. Det finns FN-dagar för allt från jazz och telekommunikation till biologisk mångfald och yoga. I dag, den 5 december, är det förutom världsjorddagen även den internationella frivilligdagen, eller som den egentligen heter internationella frivilligdagen för ekonomisk och social utveckling. Åmåls frivilligcentral Samverket har en mångårig tradition av att ta emot EU-volontärer. För tillfället är det Pinar Cetinar från Istanbul i Turkiet och Daria Rudenko från Krivoj Rog i Ukraina som arbetar på Samverket. De har anmält sig genom EU-programmet Erasmus där kommuner, organisationer och sociala företag kan skicka ut eller ta emot ungdomar som volontärer och de kom till Sverige och Åmål i april respektive mars.

Skriver tipsfrågor

De hjälper till på äldreboenden och i en förskola, leker med funktionshindrade barn, fikar med gamla och så arbetar de på frivilligcentralen. Bland annat.

Pinar Cetinar har den här dagen i uppgift att göra i ordning tipsfrågor till Samverkets kommande julkafé, medan Daria Rudenko ska till Örnäs förskola. Men först ska de ha lektion i svenska med pensionerade läraren Lars Gustafsson.

– Jag gillar att arbeta med de äldre, säger Pinar Cetinar. Vi har till exempel bingokafé och musikkafé på DHR. Jag är inte så bra på att kommunicera och det är ett bra sätt för mig att träna på min sociala förmåga.

Pinar Cetinar berättar hur de frivilliga på Ekbacken spelar olika minnesspel med de gamla. Hon är noga med att aldrig fuska med korten och hjälpa till. Hon tycker det är viktigt.

– De blir så glada när de vinner på riktigt. Då kan de känna att de kan klara vad som helst.

Daria Rudenko tycker om variationen, att både få vara med gamla och unga, men konstaterar att barnen passar hennes personlighet bra.

– När jag får de funktionshindrade barnen att le och dansa, det är fantastiskt, säger hon.

Både Pinar Cetinar och Daria Rudenko höll på med frivilligarbete även hemma. Pinar Cetinar var engagerad i Turkiets kandidatur till EU och arbetade för en organisation som utvecklar projekt och organiserar seminarier för att förklara för de turkiska medborgarna.

Daria Rudenkos hemstad hör inte till krigsområdena i östra Ukraina, men inbördeskriget är inte långt bort. Hon arbetade bland annat med att samla in kläder, mat och pengar till barnfamiljer i flyktinglägren.

– Inbördeskrig är den värsta sortens krig. Men jag tror att folk börjar bli smartare nu så att de inte tror på alla som hetsar. Jag tror att folk håller på att bli mer patriotiska och förstår att respektera varandras traditioner.

EU-programmet för volontärutbyte tycker de båda är fantastiskt. Organisationen ger en extra trygghet, som personliga mentorer och uppföljningar. De har också sitt uppehälle tryggat även om de inte på något sätt blir rika.

– Det ger mig möjlighet att få den här internationella erfarenheten, utan att behöva göra av med en massa pengar, säger Daria Rudenko.

Frivilligdagen kommer att firas tillsammans med Samverket. Exakt hur försöker de hålla hemligt, eftersom det är dagens lucköppning i julkalendern, men alla Samverkets frivilliga har fått särskilda inbjudningar.

– Det inspirerar mycket att arbeta som frivillig, säger Daria Rudenko. Sverige är ett mycket utvecklat land vad gäller ideellt arbete. Det finns en kultur att hjälpa till. Det finns alltid något som kan göras, och det fungerar som ett organiserat system.

Pinar Cetinar håller med. Inte heller i hennes hemland finns den svenska sortens frivilligarbete. Det är framför allt ungdomar som arbetar som volontärer.

– Här är det människor över 50 år, pensionärer, som arbetar för Röda korset och de gör det bra.

Förenta nationerna har instiftat 127 internationella dagar för att uppmärksamma särskilda frågor. Det finns FN-dagar för allt från jazz och telekommunikation till biologisk mångfald och yoga. I dag, den 5 december, är det förutom världsjorddagen även den internationella frivilligdagen, eller som den egentligen heter internationella frivilligdagen för ekonomisk och social utveckling. Åmåls frivilligcentral Samverket har en mångårig tradition av att ta emot EU-volontärer. För tillfället är det Pinar Cetinar från Istanbul i Turkiet och Daria Rudenko från Krivoj Rog i Ukraina som arbetar på Samverket. De har anmält sig genom EU-programmet Erasmus där kommuner, organisationer och sociala företag kan skicka ut eller ta emot ungdomar som volontärer och de kom till Sverige och Åmål i april respektive mars.

Skriver tipsfrågor

De hjälper till på äldreboenden och i en förskola, leker med funktionshindrade barn, fikar med gamla och så arbetar de på frivilligcentralen. Bland annat.

Pinar Cetinar har den här dagen i uppgift att göra i ordning tipsfrågor till Samverkets kommande julkafé, medan Daria Rudenko ska till Örnäs förskola. Men först ska de ha lektion i svenska med pensionerade läraren Lars Gustafsson.

– Jag gillar att arbeta med de äldre, säger Pinar Cetinar. Vi har till exempel bingokafé och musikkafé på DHR. Jag är inte så bra på att kommunicera och det är ett bra sätt för mig att träna på min sociala förmåga.

Pinar Cetinar berättar hur de frivilliga på Ekbacken spelar olika minnesspel med de gamla. Hon är noga med att aldrig fuska med korten och hjälpa till. Hon tycker det är viktigt.

– De blir så glada när de vinner på riktigt. Då kan de känna att de kan klara vad som helst.

Daria Rudenko tycker om variationen, att både få vara med gamla och unga, men konstaterar att barnen passar hennes personlighet bra.

– När jag får de funktionshindrade barnen att le och dansa, det är fantastiskt, säger hon.

Både Pinar Cetinar och Daria Rudenko höll på med frivilligarbete även hemma. Pinar Cetinar var engagerad i Turkiets kandidatur till EU och arbetade för en organisation som utvecklar projekt och organiserar seminarier för att förklara för de turkiska medborgarna.

Daria Rudenkos hemstad hör inte till krigsområdena i östra Ukraina, men inbördeskriget är inte långt bort. Hon arbetade bland annat med att samla in kläder, mat och pengar till barnfamiljer i flyktinglägren.

– Inbördeskrig är den värsta sortens krig. Men jag tror att folk börjar bli smartare nu så att de inte tror på alla som hetsar. Jag tror att folk håller på att bli mer patriotiska och förstår att respektera varandras traditioner.

EU-programmet för volontärutbyte tycker de båda är fantastiskt. Organisationen ger en extra trygghet, som personliga mentorer och uppföljningar. De har också sitt uppehälle tryggat även om de inte på något sätt blir rika.

– Det ger mig möjlighet att få den här internationella erfarenheten, utan att behöva göra av med en massa pengar, säger Daria Rudenko.

Frivilligdagen kommer att firas tillsammans med Samverket. Exakt hur försöker de hålla hemligt, eftersom det är dagens lucköppning i julkalendern, men alla Samverkets frivilliga har fått särskilda inbjudningar.

– Det inspirerar mycket att arbeta som frivillig, säger Daria Rudenko. Sverige är ett mycket utvecklat land vad gäller ideellt arbete. Det finns en kultur att hjälpa till. Det finns alltid något som kan göras, och det fungerar som ett organiserat system.

Pinar Cetinar håller med. Inte heller i hennes hemland finns den svenska sortens frivilligarbete. Det är framför allt ungdomar som arbetar som volontärer.

– Här är det människor över 50 år, pensionärer, som arbetar för Röda korset och de gör det bra.

Europeisk volontärtjänst

Europeisk volontärtjänst, EVS, ingår i EU-programmet Erasmus, för internationellt samarbete inom utbildning, ungdom och sport.

EVS-volontärer ska vara mellan 17 och 30 år och de som ansöker letar själv upp i en databas ett projekt som de är intresserade av att delta i. Det kan handla om socialt arbete, om kultur, om miljöarbete.

Alla EU:s 28 medlemsländer, Efta-länderna och EU:s kandidatländer ingår samt EU:s grannländer och partnerländer.