2015-12-02 15:26

2015-12-02 15:26

Lucia poppade ur luckan

ÅMÅL: Julkalender inleddes på Kulturhuset

Stämningsfullt värre var det när Åmåls julkalender inleddes på Kulturhuset i onsdags. Bakom första luckan dolde sig godis och ett kort men naggande gott uppträdande av kommunens luciakandidater.

Elvaåriga Erik Helseth och hans mormor, Märta Olsson, var bland de första besökarna som bänkade sig på konsthallens ovanvåning när det vankades premiäröppning av julkalendern. Båda visste ungefär vad som väntade, det hade storasystern Ebba Olsson berättat. Hon är en av sju kandidater till Åmåls luciakrona.

Vad betyder luciatraditionen för dig, Erik?

– Att vi får minnas lucia. Men jag kommer inte direkt ihåg vad hon gjorde för någonting, säger han.

Andra gången

Omkring 50 personer var till slut samlade inne i konsthallen. Några gick runt och kikade på julutställningen med hantverk från Arvika, men de flesta riktade blickarna mot en specifik dörr – den utpekade kalenderluckan.

Det var i fjol som Åmåls kommun och den lokala handelsorganisationen bestämde sig för att skapa en levande julkalender. Upplägget är likadant i år. Bakom varje lucka döljer sig en specifik plats och ett klockslag som berättar var och när man ska befinna sig för att vara med om en liten happening.

Bjöd på fyra sånger

Strax efter klockan 16.00 öppnades så äntligen den första luckan på konsthallen och ut strömmade sju vitklädda flickor. Tillsammans framförde de fyra sånger under ledning av Johanna Friberg: ”Sankta Lucia”, ”Elva nätter före jul”, ”Deck the halls” och ett fartfyllt Staffanmedley.

Efteråt blev det godismingel med luciakandidaterna, varpå evenemanget avslutades.

Elvaåriga Erik Helseth och hans mormor, Märta Olsson, var bland de första besökarna som bänkade sig på konsthallens ovanvåning när det vankades premiäröppning av julkalendern. Båda visste ungefär vad som väntade, det hade storasystern Ebba Olsson berättat. Hon är en av sju kandidater till Åmåls luciakrona.

Vad betyder luciatraditionen för dig, Erik?

– Att vi får minnas lucia. Men jag kommer inte direkt ihåg vad hon gjorde för någonting, säger han.

Andra gången

Omkring 50 personer var till slut samlade inne i konsthallen. Några gick runt och kikade på julutställningen med hantverk från Arvika, men de flesta riktade blickarna mot en specifik dörr – den utpekade kalenderluckan.

Det var i fjol som Åmåls kommun och den lokala handelsorganisationen bestämde sig för att skapa en levande julkalender. Upplägget är likadant i år. Bakom varje lucka döljer sig en specifik plats och ett klockslag som berättar var och när man ska befinna sig för att vara med om en liten happening.

Bjöd på fyra sånger

Strax efter klockan 16.00 öppnades så äntligen den första luckan på konsthallen och ut strömmade sju vitklädda flickor. Tillsammans framförde de fyra sånger under ledning av Johanna Friberg: ”Sankta Lucia”, ”Elva nätter före jul”, ”Deck the halls” och ett fartfyllt Staffanmedley.

Efteråt blev det godismingel med luciakandidaterna, varpå evenemanget avslutades.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.