2015-12-02 17:43

2015-12-04 08:03

Karlsson (S) efterlyser en konsekvensanalys

ÅMÅL: Möte om Närhälsan gav inte mycket nytt

En stiftelse, en välkänd entreprenör på området och en stor vårdbolagskoncern finns bland intressenterna för att driva vårdcentral i Åmål. Och så Balderkliniken.
Övergången från offentlig till privat drift av vårdcentralen kan ske på bara några månader, om man får tro primärvårdsstyrelsens ordförande Ann-Sofie Alm (M).

I tisdags bjöd primärvårdsstyrelsen i Västra Götalandsrergionen in till möte i Åmål. I ett samlingsrum på Närhälsans vårdcentral mötte primärvårdsstyrelsens ordförande och vice ordförande Åmåls toppolitiker. Inbjudna var kommunledningen, vård- och omsorgsnämnden, samt representanter för pensionärsorganisationer, patientråd och handikappråd. Med på mötet fanns också vårdcentralschefen i Åmål Maria Bruhn och Ulrika Holmqvist, primärvårschef för Närhälsan i Norra Bohuslän-Dalsland.

”Ett tungt besked”

Man kunde ta på stämningen i rummet, när informationen om nedläggningen av Närhälsan till slut gavs till berörda personligen.

– Det är klart att det är ett tungt besked, tunga beslut. Därför ville vi också bjuda in represenanter för pensionärsorganisationer och handikapporganisationer, så att de kan sprida budskapet vidare till sina medlemmar, säger Ann-Sofie Alm (M), ordförande i primärvårdsstyrelsen.

Inte helt nöjd

Åmåls kommunalråd Michael Karlsson (S) var inte helt nöjd efter mötet med de två represenanterna för regionens primärvårdsstyrelse, Ann-Sofie Alm och vice ordförande Tord Karlsson (S).

– Fortfarande återstår en hel del frågetecken, säger Michael Karlsson.

Budskapet från Västra Götalandsregionens politiker var: Det finns ingen anledning till oro. Regionen har ansvaret för att alla ska få tillgång till primärvård. Vårdsituationen i Åmål kommer att lösa sig, även efter att Närhälsan lämnat. Alla som inte listar sig för en ny vårdcentral, kommer automatiskt att listas på den vårdcentral man tillhör geografiskt.

”Oron kunde ha dämpats”

Åmåls kommunalråd tycker att informationen lämnade en del i övrigt att önska.

– Åmålsbornas oro hade kunnat dämpats betydligt om de exempelvis presenterat namn på vilka intressenter det är som sägs vara villiga att ta över. Dessutom saknar jag en risk- och konsekvensanalys, sa Åmåls kommunalråd Michael Karlsson (S). För det här beslutet får konsekvenser, oavsett vad regionpolitikerna säger. Dessutom har vi i Åmål blivit 400 personer fler, vilket gör att beskedet kommer i ett olyckligt skede.

Ann-Sofie Alm redogjorde för bakgrunden och för beslutet på samma sätt som hon gjort tidigare i PD.

– Närhälsan har gått från 100 miljoner kronor i vinst 2009, till 10 miljoner. Någonstans måste vi dra till bromsen. Det handlar om att stoppa blödningen och det räcker inte med enskilda besparingar, utan en strukturomovanling måste till, säger Ann-Sofie Alm.

Hur många är aktörerna som är intresserade av att driva vårdcentral i Åmål och vilka är de?

– Jag har personligen fått samtal från tre intressenter. Jag vill inte nämna namn, eftersom det ännu så länge bara rör sig om intresseanmälningar, men jag kan säga att det är en stiftelse, en välkänd entreprenör på området och ett stort vårdkoncernbolag.

Samma dag som beskedet om nedläggningen av Närhälsan i Åmål kom, så hade du besked om att privata aktörer stod på kö. Hur kunde det komma sig?

– Borås Tidning lyckades gräva fram och publicera vår lista över vilka vårdcentraler i regionen som gått back. När tidningen publicerat den så började telefonerna gå varma hos oss, säger Ann-Sofie Alm.

Hur lång tid kan övergången från offentlig till privat vårdcentral ta?

– Efter att beslut tagits så kommer vi att ansöka om att avtalet skall brytas i förtid. Sedan är det upp till hälso- och sjukvårdsnämnden att besluta om när vi kan avveckla. Det beror förstås också på när nya aktörer kan kliva in. Men jag tror snarare det handlar om månader än år, säger Ann-Sofie Alm.

På torsdagen träffar Åmåls kommunalråd Michael Karlsson (S) regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) för att ytterligare diskutera frågan om Närhälsan i Åmål.

I tisdags bjöd primärvårdsstyrelsen i Västra Götalandsrergionen in till möte i Åmål. I ett samlingsrum på Närhälsans vårdcentral mötte primärvårdsstyrelsens ordförande och vice ordförande Åmåls toppolitiker. Inbjudna var kommunledningen, vård- och omsorgsnämnden, samt representanter för pensionärsorganisationer, patientråd och handikappråd. Med på mötet fanns också vårdcentralschefen i Åmål Maria Bruhn och Ulrika Holmqvist, primärvårschef för Närhälsan i Norra Bohuslän-Dalsland.

”Ett tungt besked”

Man kunde ta på stämningen i rummet, när informationen om nedläggningen av Närhälsan till slut gavs till berörda personligen.

– Det är klart att det är ett tungt besked, tunga beslut. Därför ville vi också bjuda in represenanter för pensionärsorganisationer och handikapporganisationer, så att de kan sprida budskapet vidare till sina medlemmar, säger Ann-Sofie Alm (M), ordförande i primärvårdsstyrelsen.

Inte helt nöjd

Åmåls kommunalråd Michael Karlsson (S) var inte helt nöjd efter mötet med de två represenanterna för regionens primärvårdsstyrelse, Ann-Sofie Alm och vice ordförande Tord Karlsson (S).

– Fortfarande återstår en hel del frågetecken, säger Michael Karlsson.

Budskapet från Västra Götalandsregionens politiker var: Det finns ingen anledning till oro. Regionen har ansvaret för att alla ska få tillgång till primärvård. Vårdsituationen i Åmål kommer att lösa sig, även efter att Närhälsan lämnat. Alla som inte listar sig för en ny vårdcentral, kommer automatiskt att listas på den vårdcentral man tillhör geografiskt.

”Oron kunde ha dämpats”

Åmåls kommunalråd tycker att informationen lämnade en del i övrigt att önska.

– Åmålsbornas oro hade kunnat dämpats betydligt om de exempelvis presenterat namn på vilka intressenter det är som sägs vara villiga att ta över. Dessutom saknar jag en risk- och konsekvensanalys, sa Åmåls kommunalråd Michael Karlsson (S). För det här beslutet får konsekvenser, oavsett vad regionpolitikerna säger. Dessutom har vi i Åmål blivit 400 personer fler, vilket gör att beskedet kommer i ett olyckligt skede.

Ann-Sofie Alm redogjorde för bakgrunden och för beslutet på samma sätt som hon gjort tidigare i PD.

– Närhälsan har gått från 100 miljoner kronor i vinst 2009, till 10 miljoner. Någonstans måste vi dra till bromsen. Det handlar om att stoppa blödningen och det räcker inte med enskilda besparingar, utan en strukturomovanling måste till, säger Ann-Sofie Alm.

Hur många är aktörerna som är intresserade av att driva vårdcentral i Åmål och vilka är de?

– Jag har personligen fått samtal från tre intressenter. Jag vill inte nämna namn, eftersom det ännu så länge bara rör sig om intresseanmälningar, men jag kan säga att det är en stiftelse, en välkänd entreprenör på området och ett stort vårdkoncernbolag.

Samma dag som beskedet om nedläggningen av Närhälsan i Åmål kom, så hade du besked om att privata aktörer stod på kö. Hur kunde det komma sig?

– Borås Tidning lyckades gräva fram och publicera vår lista över vilka vårdcentraler i regionen som gått back. När tidningen publicerat den så började telefonerna gå varma hos oss, säger Ann-Sofie Alm.

Hur lång tid kan övergången från offentlig till privat vårdcentral ta?

– Efter att beslut tagits så kommer vi att ansöka om att avtalet skall brytas i förtid. Sedan är det upp till hälso- och sjukvårdsnämnden att besluta om när vi kan avveckla. Det beror förstås också på när nya aktörer kan kliva in. Men jag tror snarare det handlar om månader än år, säger Ann-Sofie Alm.

På torsdagen träffar Åmåls kommunalråd Michael Karlsson (S) regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) för att ytterligare diskutera frågan om Närhälsan i Åmål.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.