2015-11-30 16:49

2015-11-30 16:49

Minst koldioxid släpps ut i Åmåls kommun

KLIMATPÅVERKAN: Dalslandskommunerna har blivit lite mer miljövänliga

Utsläppet av växthusgaser har minskat kraftigt bland Dalslandskommunerna sedan mitten av 00-talet och allra lägst är nivån i Åmål. Det visar en sammanställning från nyhetsbyrån Siren.

I går inleddes historiens största klimattoppmöte i Paris med förhoppning om att uppnå ett globalt avtal. Oavsett hur det går med den saken är Sverige redan ett föredöme. Här sjunker det sammantagna växthusutsläppet i omkring 270 av landets 290 kommuner, vilket framgår av Sirens sammanställning över perioden 2005–2013.

Mest anmärkningsvärd är minskningen i Hammarö (-72,2 ton per invånare), Köping (-51,9) och Hylte (-46,6), men även Dalslandskommunerna bidrar till utvecklingen.

1,68 ton mindre

För tio år sedan släpptes det ut motsvarande 7,11 ton koldioxid per kommuninvånare i Åmål. Vid den senaste mätningen (2013) hade motsvarande siffra sjunkit till 5,43 ton, en minskning med hela 23,7 procent.

I Dalsland är det bara Mellerud som kan stoltsera med en ännu bättre utveckling (-25,9 procent) än Åmål, men deras utsläpp var också betydligt högre (12,87 ton per invånare) i mitten av 00-talet.

Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda och Säffle har sänkt sina nivåer med 8,0, 14,4, 11,9 respektive 14,9 procent.

Sammanställningen bygger dels på faktiska mätningar, dels på nationella värden. De sistnämnda har med hjälp av datamodeller fördelats på kommunerna efter faktorer som bland annat vägnätets struktur, industrinärvaro och jordbruk. Därför bör siffrorna inte användas som ett mått på kommunernas medvetna klimatarbete. Enskilda personers konsumtion är inte heller medräknat i undersökningen.

Industrier påverkar

Gissningsvis är förekomsten av pappersbruk i Bengtsfors och Säffle en förklaring till varför deras utsläppsvärden minskar långsammare jämfört med Åmål. På samma sätt påverkas förmodligen Melleruds siffror av att det är en jordbrukskommun.

Allra mest växthusgaser per kommuninvånare, lite drygt 135 ton, släpptes 2013 ut i Oxelösund, vilket i hög grad beror på SSAB:s produktion vid det lokala stålverket.

I går inleddes historiens största klimattoppmöte i Paris med förhoppning om att uppnå ett globalt avtal. Oavsett hur det går med den saken är Sverige redan ett föredöme. Här sjunker det sammantagna växthusutsläppet i omkring 270 av landets 290 kommuner, vilket framgår av Sirens sammanställning över perioden 2005–2013.

Mest anmärkningsvärd är minskningen i Hammarö (-72,2 ton per invånare), Köping (-51,9) och Hylte (-46,6), men även Dalslandskommunerna bidrar till utvecklingen.

1,68 ton mindre

För tio år sedan släpptes det ut motsvarande 7,11 ton koldioxid per kommuninvånare i Åmål. Vid den senaste mätningen (2013) hade motsvarande siffra sjunkit till 5,43 ton, en minskning med hela 23,7 procent.

I Dalsland är det bara Mellerud som kan stoltsera med en ännu bättre utveckling (-25,9 procent) än Åmål, men deras utsläpp var också betydligt högre (12,87 ton per invånare) i mitten av 00-talet.

Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda och Säffle har sänkt sina nivåer med 8,0, 14,4, 11,9 respektive 14,9 procent.

Sammanställningen bygger dels på faktiska mätningar, dels på nationella värden. De sistnämnda har med hjälp av datamodeller fördelats på kommunerna efter faktorer som bland annat vägnätets struktur, industrinärvaro och jordbruk. Därför bör siffrorna inte användas som ett mått på kommunernas medvetna klimatarbete. Enskilda personers konsumtion är inte heller medräknat i undersökningen.

Industrier påverkar

Gissningsvis är förekomsten av pappersbruk i Bengtsfors och Säffle en förklaring till varför deras utsläppsvärden minskar långsammare jämfört med Åmål. På samma sätt påverkas förmodligen Melleruds siffror av att det är en jordbrukskommun.

Allra mest växthusgaser per kommuninvånare, lite drygt 135 ton, släpptes 2013 ut i Oxelösund, vilket i hög grad beror på SSAB:s produktion vid det lokala stålverket.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.