2015-11-27 20:50

2015-11-27 20:51

Åmål vill hitta andra Dalslandssamarbeten

ÅMÅL: Utredning om kommunalförbundets framtid presenterades för politiska ledningen

Åmåls kommun är på väg ut ur Dalslandskommunernas kommunalförbund. Mindre än en vecka efter att utredningen om förbundets framtid presenterats, kommer kommunalrådet Michael Karlsson (S) att föreslå kommunstyrelsen att Åmål begär utträde.
– Det är upp till varje kommun nu att ta ställning till hur de vill arbeta vidare, säger han.

Åmåls skepsis till Dalslandskommunernas kommunalförbund är känd sedan tidigare. Kommunstyrelsen i Åmål har vid två tillfällen tidigare, under två olika mandatperioder, tagit inriktningsbeslut om att lämna kommunalförbundet. Men Åmål har valt att invänta resultatet av en extern utredning av förbundets framtid.

I torsdags presenterades revisionsbyrån PWC:s rapport för politikerna i kommunalförbundets ledning. Företaget har bland annat gått igenom hur Dalslandskommunerna ser på kommunalförbundet.

Förslag på onsdag

Med revisionsrapporten till grund, har Åmåls kommunalråd Michael Karlsson (S), tillika ordförande i kommunalförbundet, kommit fram till att han redan på onsdag föreslår kommunstyrelsen att Åmål lämnar förbundet. Kommunfullmäktige måste hinna fatta beslutet före årsskiftet, annars kommer utträdet inte att kunna ske förrän 2018, och nästa fullmäktigemöte är redan den 16 december.

– Vi Dalslandskommuner kommer att behöva samarbeta över kommungränserna även i fortsättningen, otvivelaktigt, säger Michael Karlsson. Jag är inte främmande för att ha mer samarbete i Dalsland än i dag. Men det är det område vi samarbetar kring som ska bestämma formerna. Jag ser inte att ett kommunalförbund är nödvändigt.

Han tar Åmåls och Säffles teknik- och fritidsförvaltning som exempel.

– Där samarbetar vi om tung verksamhet. Men vi har inte bildat ett kommunalförbund, utan vi har en gemensam nämnd. Med dagens teknik är det inte säkert att den bästa lösningen är att samarbeta med den närmaste grannen, men det är naturligt att sondera sin närterräng först.

Michael Karlsson tycker inte att Dalslandskommunernas samarbeten är av den digniteten att de behöver vad han kallar ”en sjätte kommun”. Det har i revisionsrapporten inte framkommit något, som fått honom att ändra sin tidigare uppfattning.

Tidigast nästa nyår

Om fullmäktige som väntat om tre veckor begär utträde, kommer Åmåls kommun att lämna förbundet den sista december 2016.

– Under tiden kommer vi att upprätta avtal med de andra kommunerna för det som vi fortfarande vill ha samarbete kring, säger Michael Karlsson.

När han i onsdags informerade kommunfullmäktige i Åmål om det förestående viktiga mötet på torsdagen, uttryckte två allianspolitiker stöd för ett framtida utträde. Christer Törnell (KD) tror att det går att hitta andra, effektivare samarbetsformer och Håkan Sandberg (L) sade att han väntat länge på att Åmål ska lämna Dalslandsförbundet:

– Det är frågorna som är det viktiga, inte geografin.

Åmåls skepsis till Dalslandskommunernas kommunalförbund är känd sedan tidigare. Kommunstyrelsen i Åmål har vid två tillfällen tidigare, under två olika mandatperioder, tagit inriktningsbeslut om att lämna kommunalförbundet. Men Åmål har valt att invänta resultatet av en extern utredning av förbundets framtid.

I torsdags presenterades revisionsbyrån PWC:s rapport för politikerna i kommunalförbundets ledning. Företaget har bland annat gått igenom hur Dalslandskommunerna ser på kommunalförbundet.

Förslag på onsdag

Med revisionsrapporten till grund, har Åmåls kommunalråd Michael Karlsson (S), tillika ordförande i kommunalförbundet, kommit fram till att han redan på onsdag föreslår kommunstyrelsen att Åmål lämnar förbundet. Kommunfullmäktige måste hinna fatta beslutet före årsskiftet, annars kommer utträdet inte att kunna ske förrän 2018, och nästa fullmäktigemöte är redan den 16 december.

– Vi Dalslandskommuner kommer att behöva samarbeta över kommungränserna även i fortsättningen, otvivelaktigt, säger Michael Karlsson. Jag är inte främmande för att ha mer samarbete i Dalsland än i dag. Men det är det område vi samarbetar kring som ska bestämma formerna. Jag ser inte att ett kommunalförbund är nödvändigt.

Han tar Åmåls och Säffles teknik- och fritidsförvaltning som exempel.

– Där samarbetar vi om tung verksamhet. Men vi har inte bildat ett kommunalförbund, utan vi har en gemensam nämnd. Med dagens teknik är det inte säkert att den bästa lösningen är att samarbeta med den närmaste grannen, men det är naturligt att sondera sin närterräng först.

Michael Karlsson tycker inte att Dalslandskommunernas samarbeten är av den digniteten att de behöver vad han kallar ”en sjätte kommun”. Det har i revisionsrapporten inte framkommit något, som fått honom att ändra sin tidigare uppfattning.

Tidigast nästa nyår

Om fullmäktige som väntat om tre veckor begär utträde, kommer Åmåls kommun att lämna förbundet den sista december 2016.

– Under tiden kommer vi att upprätta avtal med de andra kommunerna för det som vi fortfarande vill ha samarbete kring, säger Michael Karlsson.

När han i onsdags informerade kommunfullmäktige i Åmål om det förestående viktiga mötet på torsdagen, uttryckte två allianspolitiker stöd för ett framtida utträde. Christer Törnell (KD) tror att det går att hitta andra, effektivare samarbetsformer och Håkan Sandberg (L) sade att han väntat länge på att Åmål ska lämna Dalslandsförbundet:

– Det är frågorna som är det viktiga, inte geografin.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.