2015-11-26 06:00

2015-11-26 16:57

Möte om Plantaget hettade till

ÅMÅL: Håkan Sandberg (L) lade fram sin sak

Håkan Sandberg (L) bjöd på privat initiativ in till en föredragning där han ställde sitt förslag till utformning av stadsparken Plantaget, mot kommunens.
Diskussionen hettade till när Christoffer Karlsson (MP) från tillväxtutskottet tog till orda.

Tillväxtutskottet i Åmåls kommun har tagit beslut om en ombyggnad av Plantaget och del 1 är redan genomförd. Nu väntar del 2 på att byggas, men förre folkpartisten, sedan helgens namnbyte liberalen, Håkan Sandberg har lämnat in ett medborgarförslag på en helt annan lösning.

– Jag tyckte dels att beslutsgången var odemokratisk, dels att kommunens förslag var så dåligt, säger Sandberg om varför han engagerade sig.

I tisdags bjöd han in till möte för att debattera de båda förslagen. 14 personer kom – de allra flesta på Sandbergs sida.

Men inte alla, skulle det visa sig.

Historisk tillbakablick

Håkan Sandberg inledde mötet med en historisk tillbakablick på Åmåls centrum och i synnerhet Åmåls torg, som en gång låg där Plantaget nu ligger. Det centrala i Håkan Sandbergs idé till utformning av det nya Plantaget är den gamla rådstugan, som fanns på platsen på 1700-talet.

Tanken är att rådstugan ska väckas till liv igen, i form av en öppen paviljong mitt på gräsytan.

Bygglovet överklagat

Kommunens förslag innehåller tre rundlar, där utsmyckningar ska placeras. Det finns redan ett bygglov beviljat på kommunens förslag. Detta trots att två medborgarförslag (ett inlämnat av Lisbeth Vestlund (L) ännu inte är färdigbehandlade.

Håkan Sandberg har överklagat bygglovet.

– Jag vet inte vad det är värt, men det är i alla fall en markering från min sida.

När Håkan Sandberg på mötet jämförde de båda förslagen enligt de mål som finns uppsatta i kommunens Vision 2020, utföll jämförelsen inte helt oväntat närmast helt till Sandbergs egen fördel. På vissa punkter var det oavgjort, men för det mesta vann Sandbergs förslag över kommunens.

Nilars höll med

Främst framhöll han den historiska kopplingen och fick där medhåll av stadsarkivarien Margareta Nilars, som hjälpt till att ta fram uppgifterna i Håkan Sandbergs material. Hon fanns på plats på mötet.

När de gällde de båda förslagens utformning, anser Håkan Sandberg också att hans förslag bland annat vinner på att gräsytorna är större.

– Dessutom ska i kommunens förslag alla gräsytor omgärdas av en granitkant, som sticker upp och försvårar framkomligheten, säger Håkan Sandberg.

På plats på mötet fanns Christoffer Karlsson (MP), som sitter i tillväxtutskottet och som varit med om att ta beslutet om Plantagetombyggnaden. Karlsson gick under radarn för de flesta på mötet och var den ende från motståndarsidan som kom. Det var när han tog till orda på slutet som det hettade till.

Ett barnperspektiv

– Jag kunde aldrig drömma om att våra planer skulle vara något kontroversiellt. Vi har sett det hela ur ett barnperspektiv och har velat dela upp gräsytan så att fler kan ta del av den på samma gång. Dessutom finns historisk koppling, anser jag, i och med att det fanns cirkelformer från början i Plantaget. Vi har utgått från den formen, men tagit fram det i en mer modern tappning.

Efter mötet möttes Christoffer Karlsson och Håkan Sandberg i en diskussion.

Kan du se någon möjlighet att beslutet kan komma att ändras?

– Inte enligt den beslutsordning som gäller i dag. Men om tillräckligt många medborgarröster höjs, så är det klart att frågan kanske kan tas under omprövning. Däremot så är det här med den höga kantstenen något som vi måste titta på, säger Christoffer Karlsson.

Tillväxtutskottet i Åmåls kommun har tagit beslut om en ombyggnad av Plantaget och del 1 är redan genomförd. Nu väntar del 2 på att byggas, men förre folkpartisten, sedan helgens namnbyte liberalen, Håkan Sandberg har lämnat in ett medborgarförslag på en helt annan lösning.

– Jag tyckte dels att beslutsgången var odemokratisk, dels att kommunens förslag var så dåligt, säger Sandberg om varför han engagerade sig.

I tisdags bjöd han in till möte för att debattera de båda förslagen. 14 personer kom – de allra flesta på Sandbergs sida.

Men inte alla, skulle det visa sig.

Historisk tillbakablick

Håkan Sandberg inledde mötet med en historisk tillbakablick på Åmåls centrum och i synnerhet Åmåls torg, som en gång låg där Plantaget nu ligger. Det centrala i Håkan Sandbergs idé till utformning av det nya Plantaget är den gamla rådstugan, som fanns på platsen på 1700-talet.

Tanken är att rådstugan ska väckas till liv igen, i form av en öppen paviljong mitt på gräsytan.

Bygglovet överklagat

Kommunens förslag innehåller tre rundlar, där utsmyckningar ska placeras. Det finns redan ett bygglov beviljat på kommunens förslag. Detta trots att två medborgarförslag (ett inlämnat av Lisbeth Vestlund (L) ännu inte är färdigbehandlade.

Håkan Sandberg har överklagat bygglovet.

– Jag vet inte vad det är värt, men det är i alla fall en markering från min sida.

När Håkan Sandberg på mötet jämförde de båda förslagen enligt de mål som finns uppsatta i kommunens Vision 2020, utföll jämförelsen inte helt oväntat närmast helt till Sandbergs egen fördel. På vissa punkter var det oavgjort, men för det mesta vann Sandbergs förslag över kommunens.

Nilars höll med

Främst framhöll han den historiska kopplingen och fick där medhåll av stadsarkivarien Margareta Nilars, som hjälpt till att ta fram uppgifterna i Håkan Sandbergs material. Hon fanns på plats på mötet.

När de gällde de båda förslagens utformning, anser Håkan Sandberg också att hans förslag bland annat vinner på att gräsytorna är större.

– Dessutom ska i kommunens förslag alla gräsytor omgärdas av en granitkant, som sticker upp och försvårar framkomligheten, säger Håkan Sandberg.

På plats på mötet fanns Christoffer Karlsson (MP), som sitter i tillväxtutskottet och som varit med om att ta beslutet om Plantagetombyggnaden. Karlsson gick under radarn för de flesta på mötet och var den ende från motståndarsidan som kom. Det var när han tog till orda på slutet som det hettade till.

Ett barnperspektiv

– Jag kunde aldrig drömma om att våra planer skulle vara något kontroversiellt. Vi har sett det hela ur ett barnperspektiv och har velat dela upp gräsytan så att fler kan ta del av den på samma gång. Dessutom finns historisk koppling, anser jag, i och med att det fanns cirkelformer från början i Plantaget. Vi har utgått från den formen, men tagit fram det i en mer modern tappning.

Efter mötet möttes Christoffer Karlsson och Håkan Sandberg i en diskussion.

Kan du se någon möjlighet att beslutet kan komma att ändras?

– Inte enligt den beslutsordning som gäller i dag. Men om tillräckligt många medborgarröster höjs, så är det klart att frågan kanske kan tas under omprövning. Däremot så är det här med den höga kantstenen något som vi måste titta på, säger Christoffer Karlsson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.