2015-11-23 13:36

2015-11-24 12:41

Åmåls äldsta förskola som ännu är igång

ÅMÅL: Barnen firade 40-åring med sång och tårta i snöblandat regn

Ett bra kalas ska ha presenter, tårta och fika, konstaterar Ella Nylén, 5 år.
Allt det fanns med när Elisebergs förskola i torsdags firade 40-årsjubileum.

Eliseberg är den äldsta förskola i Åmål som fortfarande är igång. Den var det andra barndaghemmet som öppnades i staden. Kronan, som var den första barnstugan, är numera nedlagd och omgjord till bostäder.

I torsdags var det kalas för 40-åringen. Det var väl påpälsade barn som slog sig ner vid borden för att äta tårta i det snöblandade duggregnet. De lät sig väl smaka och det blev även en gemensam födelsedagssång för Elisebergs förskola.

Tårtan smakade gott, av jordgubb och vanilj, säger Ella Nylén, som har gått på Eliseberg, på avdelningarna Snigeln och Humlan, så länge hon minns.

Lekte med kompisarna

Men det blev rätt kallt att stå stilla för att intervjuas och fotograferas och hon vill gärna springa tillbaka till kompisarna:

– Nu ska vi leka och ha roligt. Vi brukar leka mamma, pappa, barn.

På plats vid kalaset för att gratulera fanns barn- och utbildningsnämndens ordförande Olle Eriksson (S) och Lisbeth Gustawsson från förskoleenheten. De räckte över stor blombukett och present i form av en ljusstake.

Otur med vädret

Elisebergs förskola hade otur med vädret. Dagen innan, på onsdagen, var det strålande solsken, men på torsdagen föll iskallt, småstrilande regn med snöinslag. Personalen tvekade, men kalaset fick ändå bli utomhus som planerat, för det skulle bli trångt att samla alla barnen att äta i den stora leksalen.

På eftermiddagen var det sedan öppet hus för föräldrar och syskon och det vore synd att vara inne hela dagen, resonerade personalen.

Lekis och fritids

När Elisebergs dagis byggdes 1975 såg verksamheten på många sätt annorlunda ut. Då på 70-talet var det på Eliseberg lekskola för sexåringarna och fritidshem för de större barnen upp till tolv år. Dessutom fanns två syskonavdelningar för barn i åldern 2,5–6 år.

– Det fanns inga småbarn här då. På den tiden fanns ju dagmammorna, säger Gunilla Eklund som började på Eliseberg 1976.

Kollegan Madeleine Warg har arbetat på förskolan näst längst. Hon firar personligen 30-årsjubileum på Eliseberg och hade dubbel anledning att äta tårta.

Eliseberg är den äldsta förskola i Åmål som fortfarande är igång. Den var det andra barndaghemmet som öppnades i staden. Kronan, som var den första barnstugan, är numera nedlagd och omgjord till bostäder.

I torsdags var det kalas för 40-åringen. Det var väl påpälsade barn som slog sig ner vid borden för att äta tårta i det snöblandade duggregnet. De lät sig väl smaka och det blev även en gemensam födelsedagssång för Elisebergs förskola.

Tårtan smakade gott, av jordgubb och vanilj, säger Ella Nylén, som har gått på Eliseberg, på avdelningarna Snigeln och Humlan, så länge hon minns.

Lekte med kompisarna

Men det blev rätt kallt att stå stilla för att intervjuas och fotograferas och hon vill gärna springa tillbaka till kompisarna:

– Nu ska vi leka och ha roligt. Vi brukar leka mamma, pappa, barn.

På plats vid kalaset för att gratulera fanns barn- och utbildningsnämndens ordförande Olle Eriksson (S) och Lisbeth Gustawsson från förskoleenheten. De räckte över stor blombukett och present i form av en ljusstake.

Otur med vädret

Elisebergs förskola hade otur med vädret. Dagen innan, på onsdagen, var det strålande solsken, men på torsdagen föll iskallt, småstrilande regn med snöinslag. Personalen tvekade, men kalaset fick ändå bli utomhus som planerat, för det skulle bli trångt att samla alla barnen att äta i den stora leksalen.

På eftermiddagen var det sedan öppet hus för föräldrar och syskon och det vore synd att vara inne hela dagen, resonerade personalen.

Lekis och fritids

När Elisebergs dagis byggdes 1975 såg verksamheten på många sätt annorlunda ut. Då på 70-talet var det på Eliseberg lekskola för sexåringarna och fritidshem för de större barnen upp till tolv år. Dessutom fanns två syskonavdelningar för barn i åldern 2,5–6 år.

– Det fanns inga småbarn här då. På den tiden fanns ju dagmammorna, säger Gunilla Eklund som började på Eliseberg 1976.

Kollegan Madeleine Warg har arbetat på förskolan näst längst. Hon firar personligen 30-årsjubileum på Eliseberg och hade dubbel anledning att äta tårta.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.