2015-11-16 17:19

2015-11-16 17:19

Kulturell matupplevelse

ÅMÅL: Brödsalong gav mersmak

Ett tiotal matiga bakverk och hemmasnickrade recept lämnades in till lördagens brödsalong i Åmåls gamla tingshus.
– Det handlar om att ta fram stadens samtidshistoria, säger arrangören Karl Hallberg.

Med tanke på den sena annonseringen var det ändå ganska många besökare som tog del av det kulturellt betonade matarrangemanget. Aktiviteterna kretsade kring ett långbord i den före detta rättssalen. Där dukades det fram allt från baguetter till serbiska festkakor.

– Bröd är verkligen någonting som alla har en relation till, säger Karl Hallberg.

En studiecirkel

Tillsammans med fyra andra medlemmar i Fengersforskooperativet Not Quite startade han i höstas studiecirkeln Historieverket, ett slags mötesplats för svenskar och nyanlända. Utifrån detta föddes tanken på Åmåls första brödsalong.

– Det pågår flera parallella kulturer i staden, säger Karl Hallberg, som menar att de inlämnade bröden ger en bra bild av folket som bor i en svensk småstad år 2015.

Vid lunchtid förflyttades huvudfokus till en mobil kolugn, som rullades fram utanför tingshuset. Tanken var att alla som ville skulle kunna grädda olikformade degklumpar på plats.

– Vi kommer säkert att anordna fler likartade träffar framöver, säger Karl Hallberg.

Med tanke på den sena annonseringen var det ändå ganska många besökare som tog del av det kulturellt betonade matarrangemanget. Aktiviteterna kretsade kring ett långbord i den före detta rättssalen. Där dukades det fram allt från baguetter till serbiska festkakor.

– Bröd är verkligen någonting som alla har en relation till, säger Karl Hallberg.

En studiecirkel

Tillsammans med fyra andra medlemmar i Fengersforskooperativet Not Quite startade han i höstas studiecirkeln Historieverket, ett slags mötesplats för svenskar och nyanlända. Utifrån detta föddes tanken på Åmåls första brödsalong.

– Det pågår flera parallella kulturer i staden, säger Karl Hallberg, som menar att de inlämnade bröden ger en bra bild av folket som bor i en svensk småstad år 2015.

Vid lunchtid förflyttades huvudfokus till en mobil kolugn, som rullades fram utanför tingshuset. Tanken var att alla som ville skulle kunna grädda olikformade degklumpar på plats.

– Vi kommer säkert att anordna fler likartade träffar framöver, säger Karl Hallberg.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.