2015-11-06 13:43

2015-11-06 13:43

Vattenkanon i rekordklass

ÅMÅL: Landbunden utrustning ska bredda FFS

Det delvis Åmålsbaserade företaget Fire Fighting Systems, FFS, håller på att ta fram en ny vattenkanon som är specialanpassad för brandbekämpning på land.

Agenter från Brasilien, Singapore, Turkiet och andra länder samlades på torsdagen i Åmåls djuphamn. Alla var där för att titta närmare på FFS:s nya vattenkanon, som också testkördes. När motorn nådde maxkapacitet sträckte sig en mäktig stråle på bortemot 170 meter ut över Vänern.

– Det här är kanske världens största vattenkanon. Möjligtvis finns det något specialbygge i USA som är större, men vår kanon är i alla fall den största serietillverkade, säger designchefen Ole Ivar Berg.

Nytt ben att stå på

FFS har länge varit världsledande när det gäller att leverera kompletta system för yttre brandbekämpning till sjöss. Målet med den nya kanonen, som började konstrueras i februari, är att ta sig in på den landbundna marknaden.

– Vi har märkt av nedgången i oljebranschen och den ekonomiska oron i Kina. Därför försöker vi få ett nytt ben att stå på, säger vd Peter Norberg.

Om man jämför den nya kanonen med FFS basmodell så är den nya ungefär fem gånger större. Över 1 000 liter vatten i sekunden passerar genom utloppet, vilket går att reglera ungefär som en trädgårdsslang. Antingen går strålen rakt, eller så tar den form av ett moln.

– Med hjälp av fjärrbelastande mekanik är trycket konstant, oavsett flöde. Det är en egenskap som efterfrågas av brandkåren, säger Ole Ivar Berg.

”Går mot strömmen”

De flesta delarna till den nya kanonen är gjutna i Danmark, men större delen av bygget har skett vid fabriken i Åmål, där 38 personer arbetar.

– Vi går lite mot strömmen, säger Ole Ivar Berg, och syftar på att det norskägda bolaget har sin tillverkning i Skandinavien och huvudmarknad i Asien.

Oftast brukar det vara tvärtom.

– Sverige är vårt lågkostnadsland, säger Berg.

I nästa vecka åker FFS vd till Kina för att marknadsföra den nya kanonen. Några potentiella kunder från Asien ska också besöka Åmål.

Agenter från Brasilien, Singapore, Turkiet och andra länder samlades på torsdagen i Åmåls djuphamn. Alla var där för att titta närmare på FFS:s nya vattenkanon, som också testkördes. När motorn nådde maxkapacitet sträckte sig en mäktig stråle på bortemot 170 meter ut över Vänern.

– Det här är kanske världens största vattenkanon. Möjligtvis finns det något specialbygge i USA som är större, men vår kanon är i alla fall den största serietillverkade, säger designchefen Ole Ivar Berg.

Nytt ben att stå på

FFS har länge varit världsledande när det gäller att leverera kompletta system för yttre brandbekämpning till sjöss. Målet med den nya kanonen, som började konstrueras i februari, är att ta sig in på den landbundna marknaden.

– Vi har märkt av nedgången i oljebranschen och den ekonomiska oron i Kina. Därför försöker vi få ett nytt ben att stå på, säger vd Peter Norberg.

Om man jämför den nya kanonen med FFS basmodell så är den nya ungefär fem gånger större. Över 1 000 liter vatten i sekunden passerar genom utloppet, vilket går att reglera ungefär som en trädgårdsslang. Antingen går strålen rakt, eller så tar den form av ett moln.

– Med hjälp av fjärrbelastande mekanik är trycket konstant, oavsett flöde. Det är en egenskap som efterfrågas av brandkåren, säger Ole Ivar Berg.

”Går mot strömmen”

De flesta delarna till den nya kanonen är gjutna i Danmark, men större delen av bygget har skett vid fabriken i Åmål, där 38 personer arbetar.

– Vi går lite mot strömmen, säger Ole Ivar Berg, och syftar på att det norskägda bolaget har sin tillverkning i Skandinavien och huvudmarknad i Asien.

Oftast brukar det vara tvärtom.

– Sverige är vårt lågkostnadsland, säger Berg.

I nästa vecka åker FFS vd till Kina för att marknadsföra den nya kanonen. Några potentiella kunder från Asien ska också besöka Åmål.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.