2015-11-04 11:27

2015-11-04 11:27

Protest i Bryssel gav några ören

ÅMÅL: EU och staten stöttar mjölkbönderna

Höstens stordemonstration gav resultat. Snart får Svenska mjölkbönder fem öre mer per liter.

– Bidraget kan betala någon liten faktura, men det är ingen räddning, säger lantbrukaren Anders Bäckström i Åmål.

I slutet av september samlades 6 000 europeiska bönder i Bryssel för att protestera mot den pågående mjölkkrisen. Som en direkt följd av detta har EU och staten gett 152 miljoner kronor i stöd till svenska lantbrukare. Var och en kommer att få fem öre mer per liter mjölk när bidraget börjar fördelas inom några veckor.

– Om man som vi producerar två miljoner liter per år innebär det 100 000 kronor extra, säger Anders Bäckström, Åmåls störste mjölkproducent med 280 kor på två gårdar.

Pratar på att lägga ned

Pengarna är ett välkommet tillskott, men det är inte tillräckligt för att hålla liv i branschen.

– Tack vare ökad efterfrågan har ersättningen blivit betydligt bättre för oss som producerar ekologisk mjölk under sommaren. Men de konventionella bönderna går fortfarande kräftgång, säger Anders Bäckström. Jag har hört talas om flera kollegor i närområdet som pratar på att lägga ned, bland andra två–tre stycken i Åmål.

På kort sikt skulle det kanske löna sig om fler gick över till ekologisk drift, fast i längden hade det förmodligen inneburit produktionsöverskott med sänkt ersättning som följd.

– Vi hade behövt mer hjälp för att ta oss igenom krisen, säger Anders Bäckström, som menar EU borde ta ett större ansvar för vad handelsblockaden mot Ryssland har ställt till med.

I slutet av september samlades 6 000 europeiska bönder i Bryssel för att protestera mot den pågående mjölkkrisen. Som en direkt följd av detta har EU och staten gett 152 miljoner kronor i stöd till svenska lantbrukare. Var och en kommer att få fem öre mer per liter mjölk när bidraget börjar fördelas inom några veckor.

– Om man som vi producerar två miljoner liter per år innebär det 100 000 kronor extra, säger Anders Bäckström, Åmåls störste mjölkproducent med 280 kor på två gårdar.

Pratar på att lägga ned

Pengarna är ett välkommet tillskott, men det är inte tillräckligt för att hålla liv i branschen.

– Tack vare ökad efterfrågan har ersättningen blivit betydligt bättre för oss som producerar ekologisk mjölk under sommaren. Men de konventionella bönderna går fortfarande kräftgång, säger Anders Bäckström. Jag har hört talas om flera kollegor i närområdet som pratar på att lägga ned, bland andra två–tre stycken i Åmål.

På kort sikt skulle det kanske löna sig om fler gick över till ekologisk drift, fast i längden hade det förmodligen inneburit produktionsöverskott med sänkt ersättning som följd.

– Vi hade behövt mer hjälp för att ta oss igenom krisen, säger Anders Bäckström, som menar EU borde ta ett större ansvar för vad handelsblockaden mot Ryssland har ställt till med.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.