2015-11-04 11:32

2015-11-05 08:35

Luciaövandet i full gång

ÅMÅL: Julstämning på församlingshemmet

Nu har flickorna som vill bli Åmåls lucia 2015 börjat repetera tillsammans. Sången finslipades under under två heldagar på församlingshemmet.
– Det gäller att ta ansvar och planera för att hinna vara med, säger luciakandidaten Julia Giaro.

Ljusa flickröster slingrade sig både på måndagen och tisdagen i förra veckan genom korridorerna från församlingshemmets musikrum. Bakom pianot satt i vanlig ordning kyrkomusikern Johanna Friberg, som är huvudansvarig för sångövningarna med Åmåls officiella luciatåg.

– Vi har aldrig exakt samma program från år till år. Tre–fyra sånger brukar bytas ut och återanvändas, säger Friberg. Den här gången kommer vi också ta med ett par helt nya sånger, som bara framförs vid den stora konserten på luciaafton.

Kröning på torget

Sju flickor tävlor om att få bära den klassiska ljuskronan. Omröstningen drar i gång denna vecka och kröningen sker på Åmåls torg i samband med julmarknaden den 6 december.

– Det som känner flest kommer nog att vinna, säger Diana Andersson.

Totalt 20 anmälningsblanketter med 14 olika namn lämnades in till luciatävlingen. Eftersom hälften tackade nej blev urvalsprocessen ganska lätt för juryn. Desto svettigare lär det bli för tjejerna kring luciadagen den tredje advent.

– Det gäller att ta ansvar och planera för att hinna vara med på allt, säger luciakandidaten Julia Giaro.

Måste vänta hemma

Framöver kommer flickorna att öva tillsammans varje torsdag fram till luciaveckan.

Hur känns det egentligen att sjunga julsånger så här tidigt på hösten?

– Jag älskar allt som har med julen att göra, säger Hanna Löwenborg. Hemma måste jag alltid vänta med att plocka upp julpyntet till två dagar innan julafton, så det känns bara jätteroligt att få börja sjunga julsånger redan nu.

Första uppträdandet med luciakandidaterna sker i församlingshemmet den 27 november.

Ljusa flickröster slingrade sig både på måndagen och tisdagen i förra veckan genom korridorerna från församlingshemmets musikrum. Bakom pianot satt i vanlig ordning kyrkomusikern Johanna Friberg, som är huvudansvarig för sångövningarna med Åmåls officiella luciatåg.

– Vi har aldrig exakt samma program från år till år. Tre–fyra sånger brukar bytas ut och återanvändas, säger Friberg. Den här gången kommer vi också ta med ett par helt nya sånger, som bara framförs vid den stora konserten på luciaafton.

Kröning på torget

Sju flickor tävlor om att få bära den klassiska ljuskronan. Omröstningen drar i gång denna vecka och kröningen sker på Åmåls torg i samband med julmarknaden den 6 december.

– Det som känner flest kommer nog att vinna, säger Diana Andersson.

Totalt 20 anmälningsblanketter med 14 olika namn lämnades in till luciatävlingen. Eftersom hälften tackade nej blev urvalsprocessen ganska lätt för juryn. Desto svettigare lär det bli för tjejerna kring luciadagen den tredje advent.

– Det gäller att ta ansvar och planera för att hinna vara med på allt, säger luciakandidaten Julia Giaro.

Måste vänta hemma

Framöver kommer flickorna att öva tillsammans varje torsdag fram till luciaveckan.

Hur känns det egentligen att sjunga julsånger så här tidigt på hösten?

– Jag älskar allt som har med julen att göra, säger Hanna Löwenborg. Hemma måste jag alltid vänta med att plocka upp julpyntet till två dagar innan julafton, så det känns bara jätteroligt att få börja sjunga julsånger redan nu.

Första uppträdandet med luciakandidaterna sker i församlingshemmet den 27 november.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.