2015-11-03 09:21

2015-11-04 09:00

Bokdagar måste spara – men överlever

ÅMÅL: "Allting går att lösa"

– Ryktet om vår död är betydligt överdrivet.

Anita K Alexandersson i Dalslands litteraturförening vill gärna citera Mark Twain när hon kommenterar Bokdagars fortsatta existens i Åmål.

Dalslands litteraturförening har svalt besvikelsen över den tilldelning de fått av Västra Götalandsregionens kulturnämnd inför de kommande tre åren. Höjningen av bidrag blev enbart 50 000 kronor om året, till 450 000. Föreningen hade begärt en miljon kronor, bland annat för att kunna anställa en person på heltid.

Vid ett möte på måndagskvällen beslöt styrelsen för litteraturföreningen att i stället spotta i nävarna och försöka genomföra 2016 års program som planerat.

– En enig styrelse tog beslutet att fortsätta arbetet med våra arrangemang, säger Anita K Alexandersson, huvudansvarig för Bokdagar i Dalsland, som hålls i Åmål.

Räknar igenom

– Nu ska vi sätta oss ned och räkna igenom vad vi har råd med. Vi kommer att behöva skära i kostnaderna för verksamheten, men det ska inte påverka arrangemanget av våra bokdagar. Möjligen bokar vi färre antal författare, men kvalitén kommer att bibehållas.

Det är också klart att det blir författarkvällar i Åmål i februari och mars. Det enda arrangemang som inte är helt spikat är novelldagen, eller Noveller så in i Norden. Men om det blir av, så blir det i april.

– Där har det ännu inte definitivt löst sig. Det kan bli en dag, det kan bli två. Det är sådant som får regleras senare, säger Anita K Alexandersson.

Dalslands litteraturförening kommer alltså inte att ha råd med någon anställd.

– Vi kommer i stället att söka medel för vår verksamhet, bland annat från Nordiska kulturfonden. Dessutom kommer vi att köpa in hjälp utifrån, som någon form av projektanställning. Tidigare hade vi ju exempelvis hjälp av Ulrika Abrahamsson och hennes företag. Allting går att lösa, det är bara det att vi inte kan ha den framförhållning vi hade hoppats att kunna få, säger Anita K Alexandersson.

Trappar ned

Själv kommer hon att trappa ned sin ideella verksamhet i litteraturföreningen under våren.

– Men jag kommer att fortsätta bidra på något sätt, som ett slags kunskapsbank, säger hon.

Bokdagar i Dalsland kommer i år att arrangeras den 5-6 augusti i Åmål.

Dalslands litteraturförening har svalt besvikelsen över den tilldelning de fått av Västra Götalandsregionens kulturnämnd inför de kommande tre åren. Höjningen av bidrag blev enbart 50 000 kronor om året, till 450 000. Föreningen hade begärt en miljon kronor, bland annat för att kunna anställa en person på heltid.

Vid ett möte på måndagskvällen beslöt styrelsen för litteraturföreningen att i stället spotta i nävarna och försöka genomföra 2016 års program som planerat.

– En enig styrelse tog beslutet att fortsätta arbetet med våra arrangemang, säger Anita K Alexandersson, huvudansvarig för Bokdagar i Dalsland, som hålls i Åmål.

Räknar igenom

– Nu ska vi sätta oss ned och räkna igenom vad vi har råd med. Vi kommer att behöva skära i kostnaderna för verksamheten, men det ska inte påverka arrangemanget av våra bokdagar. Möjligen bokar vi färre antal författare, men kvalitén kommer att bibehållas.

Det är också klart att det blir författarkvällar i Åmål i februari och mars. Det enda arrangemang som inte är helt spikat är novelldagen, eller Noveller så in i Norden. Men om det blir av, så blir det i april.

– Där har det ännu inte definitivt löst sig. Det kan bli en dag, det kan bli två. Det är sådant som får regleras senare, säger Anita K Alexandersson.

Dalslands litteraturförening kommer alltså inte att ha råd med någon anställd.

– Vi kommer i stället att söka medel för vår verksamhet, bland annat från Nordiska kulturfonden. Dessutom kommer vi att köpa in hjälp utifrån, som någon form av projektanställning. Tidigare hade vi ju exempelvis hjälp av Ulrika Abrahamsson och hennes företag. Allting går att lösa, det är bara det att vi inte kan ha den framförhållning vi hade hoppats att kunna få, säger Anita K Alexandersson.

Trappar ned

Själv kommer hon att trappa ned sin ideella verksamhet i litteraturföreningen under våren.

– Men jag kommer att fortsätta bidra på något sätt, som ett slags kunskapsbank, säger hon.

Bokdagar i Dalsland kommer i år att arrangeras den 5-6 augusti i Åmål.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.