2015-10-28 13:32

2015-10-28 13:32

Massajerna startade mejerier

ÅMÅL: Bertil Wennberg berättar om sitt engagemang i Afrika

Bertil Wennberg, son till Åmåls siste mejerist, har de senaste tio åren hjälpt massajerna i norra Tanzania starta mejerier för att tillverka yoghurt, ost och filmjölk.

På tisdag håller Bertil Wennberg föredrag på hemvärnsgården i Åmål om sitt engagemang och sitt ideella arbete som massajernas rådgivare i mjölkfrågor.

Genom att massajerna lär sig förädla mjölken och starta mejerier får stammarna utökade möjlighet till självförsörjning.

Bertil Wennberg träffade massajerna första gången 1997 när en grupp kom på studiebesök på Grådö mejeri i Hedemora där han arbetade. 2005 reste han till Tanzania första gången, nedbjuden av överhövdingen Marias Olepello, och med ryggsäcken full med frystorkad mjölksyra och löpe.

På tisdag håller Bertil Wennberg föredrag på hemvärnsgården i Åmål om sitt engagemang och sitt ideella arbete som massajernas rådgivare i mjölkfrågor.

Genom att massajerna lär sig förädla mjölken och starta mejerier får stammarna utökade möjlighet till självförsörjning.

Bertil Wennberg träffade massajerna första gången 1997 när en grupp kom på studiebesök på Grådö mejeri i Hedemora där han arbetade. 2005 reste han till Tanzania första gången, nedbjuden av överhövdingen Marias Olepello, och med ryggsäcken full med frystorkad mjölksyra och löpe.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.