2015-10-27 06:00

2015-10-27 06:00

Visar Dalsland från ovan där

DALSLAND: Elfte och sista flygfotoboken

Efter tio böcker var det dags att göra Dalsland. Olle Samuelsson ger i dagarna ut en bok med flygfotografier över Dalslandskommunerna, och det ser ut att bli hans sista bok.

– Det känns bra att den är klar, för frugan har tjatat på mig att jag får lägga av, så nu får jag sluta. Det blir den sista boken, och den har blivit mycket bra. Det har varit många positiva reaktioner från dalslänningar, säger Olle Samuelsson.

Han växte upp i Fjällbackatrakterna, ägnade sig åt fotografering redan som liten grabb och beslöt sig sedan för att låta hobbyn bli ett yrke – först på tidningen Bohusläningen i Uddevalla, och sedan som egenföretagare.

– Jag har flygfotograferat i många år gentemot företag som använt bilderna till sin marknadsföring, berättar Olle Samuelsson.

Idé på signering

Till slut blev det böcker av det hela. Olle Samuelsson har flugit över Bohusläns kommuner, Varberg, Mariestad, Lidköping och Gotland. Det blev tio böcker, mer än han hade vågat drömma om när han började. Men idén om Dalsland väcktes inte förrän han träffade en dalslänning under en signering av hans böcker.

– Han frågade mig om jag inte hade några bilder av Dalsland när jag hade så många fina bilder från Bohuslän, säger Olle Samuelsson. Jag hade flugit över Dalsland många gånger, men det hade aldrig blivit av.

Från Åmål till Åmål

Så det blev ytterligare en bok. Det nu färdiga verket inleds i Åmål, med fotografier över centrum, Örnäs camping och ostindiefararen Götheborgs besök i staden, fortsätter genom de flesta orter i Dalsland, och avslutar återigen i Åmål.

– Det är hela Dalsland, platser från söder till norr. Vi går igenom alla sevärdheter som vänder sig till företag, turister och invånare, säger Olle Samuelsson.

Vad är det som lockar med själva formen, flygfoto?

– Det är perspektivet som jag tycker är speciellt från luften. Det är inte ofta gemene man fotar från luften, det är min specialitet om man får kalla det så.

Hur står sig Dalsland från luften?

– Dalsland är väldigt fint på sitt sätt med skogar, sjöar och kanaler. Det har varit toppen.

Olle Samuelsson har åkt runt i Dalsland med den färdiga boken och visat den för människor som han fotograferat och som figurerar i boken.

– De tycker att det är helt fantastiskt, och då blir man ju glad och positiv, säger han. Dalsland är mindre, men tillräckligt stort för en bok. Det kunde bli flera, men det får räcka med en bok. Man försöker så gott man kan att komma fram till ett resultat som gemene man ska vara nöjd med.

– Det känns bra att den är klar, för frugan har tjatat på mig att jag får lägga av, så nu får jag sluta. Det blir den sista boken, och den har blivit mycket bra. Det har varit många positiva reaktioner från dalslänningar, säger Olle Samuelsson.

Han växte upp i Fjällbackatrakterna, ägnade sig åt fotografering redan som liten grabb och beslöt sig sedan för att låta hobbyn bli ett yrke – först på tidningen Bohusläningen i Uddevalla, och sedan som egenföretagare.

– Jag har flygfotograferat i många år gentemot företag som använt bilderna till sin marknadsföring, berättar Olle Samuelsson.

Idé på signering

Till slut blev det böcker av det hela. Olle Samuelsson har flugit över Bohusläns kommuner, Varberg, Mariestad, Lidköping och Gotland. Det blev tio böcker, mer än han hade vågat drömma om när han började. Men idén om Dalsland väcktes inte förrän han träffade en dalslänning under en signering av hans böcker.

– Han frågade mig om jag inte hade några bilder av Dalsland när jag hade så många fina bilder från Bohuslän, säger Olle Samuelsson. Jag hade flugit över Dalsland många gånger, men det hade aldrig blivit av.

Från Åmål till Åmål

Så det blev ytterligare en bok. Det nu färdiga verket inleds i Åmål, med fotografier över centrum, Örnäs camping och ostindiefararen Götheborgs besök i staden, fortsätter genom de flesta orter i Dalsland, och avslutar återigen i Åmål.

– Det är hela Dalsland, platser från söder till norr. Vi går igenom alla sevärdheter som vänder sig till företag, turister och invånare, säger Olle Samuelsson.

Vad är det som lockar med själva formen, flygfoto?

– Det är perspektivet som jag tycker är speciellt från luften. Det är inte ofta gemene man fotar från luften, det är min specialitet om man får kalla det så.

Hur står sig Dalsland från luften?

– Dalsland är väldigt fint på sitt sätt med skogar, sjöar och kanaler. Det har varit toppen.

Olle Samuelsson har åkt runt i Dalsland med den färdiga boken och visat den för människor som han fotograferat och som figurerar i boken.

– De tycker att det är helt fantastiskt, och då blir man ju glad och positiv, säger han. Dalsland är mindre, men tillräckligt stort för en bok. Det kunde bli flera, men det får räcka med en bok. Man försöker så gott man kan att komma fram till ett resultat som gemene man ska vara nöjd med.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.