2015-10-26 16:45

2015-10-27 10:18

Spöken och mys i centrum

ÅMÅL: Första halloweenparaden planeras

På torsdag hålls det för första gången en halloweenparad i Åmåls centrum. Allt som krävs för att få delta i jippot är en småkuslig maskeraddräkt.
– Både stora och små spöken är välkomna, säger arrangörgruppens Ulrika Abrahamsson.

I USA är halloween en av de största familjehögtiderna, men i Sverige är fenomenet fortfarande ganska nytt. Nu drar Åmål sitt strå till stacken för att traditionen ska få fäste även på den här sidan av Atlanten. Från och med i år kommer halloween att firas med en spöklig parad genom staden.

Kläcktes i somras

– Idén kläcktes när Ostindiefararen Götheborg var här. Då hade vi en piratparad, som lockade väldigt mycket folk. När det nu skulle anordnas höstmys i butikerna, så tänkte vi att en halloweenparad kunde vara roligt för barnen, säger Ulrika Abrahamsson, centrumutvecklare i Åmåls kommun.

Det nya evenemanget påminner om de klassiska tomte- och påskparaderna. Deltagarna samlas vid Södra skolan och går sedan tillsammans med Lions och medlemmar ur Åmåls drill, dans och cheer ned mot torget. Skillnaden är att halloween har en mindre strikt klädkod än jul och att den nya marschvägen slingrar sig lite mer genom affärsgatorna.

– Vi ser helst att alla som deltar i paraden är utklädda, både barnen och deras föräldrar, säger Ulrika Abrahamsson.

Efteråt kan den som vill delta i en kostymtävling genom att låta sig fotograferas i ett antal butiker eller kaféer, som kommer att hålla långöppet under kvällen. Dessförinnan delas det ut godis till alla barn på torget. Utdelningen sköts av en spökkommitté, som består av medlemmar ur Lions.

– Jag tror det kan bli bortemot 100 deltagare i paraden, säger Ulrika Abrahamsson.

Lokal manifestation

I samband med halloweenparaden anordnas även en lokal manifestation mot skolattacken i Trollhättan. Bland andra medverkar kommunalrådet Michael Karlsson (S).

På torsdag lanseras också årets upplaga av Åmåls julkalender. Precis som i fjol innehåller varje lucka en happening som äger rum på en specifik plats och tidpunkt någonstans i staden.

I USA är halloween en av de största familjehögtiderna, men i Sverige är fenomenet fortfarande ganska nytt. Nu drar Åmål sitt strå till stacken för att traditionen ska få fäste även på den här sidan av Atlanten. Från och med i år kommer halloween att firas med en spöklig parad genom staden.

Kläcktes i somras

– Idén kläcktes när Ostindiefararen Götheborg var här. Då hade vi en piratparad, som lockade väldigt mycket folk. När det nu skulle anordnas höstmys i butikerna, så tänkte vi att en halloweenparad kunde vara roligt för barnen, säger Ulrika Abrahamsson, centrumutvecklare i Åmåls kommun.

Det nya evenemanget påminner om de klassiska tomte- och påskparaderna. Deltagarna samlas vid Södra skolan och går sedan tillsammans med Lions och medlemmar ur Åmåls drill, dans och cheer ned mot torget. Skillnaden är att halloween har en mindre strikt klädkod än jul och att den nya marschvägen slingrar sig lite mer genom affärsgatorna.

– Vi ser helst att alla som deltar i paraden är utklädda, både barnen och deras föräldrar, säger Ulrika Abrahamsson.

Efteråt kan den som vill delta i en kostymtävling genom att låta sig fotograferas i ett antal butiker eller kaféer, som kommer att hålla långöppet under kvällen. Dessförinnan delas det ut godis till alla barn på torget. Utdelningen sköts av en spökkommitté, som består av medlemmar ur Lions.

– Jag tror det kan bli bortemot 100 deltagare i paraden, säger Ulrika Abrahamsson.

Lokal manifestation

I samband med halloweenparaden anordnas även en lokal manifestation mot skolattacken i Trollhättan. Bland andra medverkar kommunalrådet Michael Karlsson (S).

På torsdag lanseras också årets upplaga av Åmåls julkalender. Precis som i fjol innehåller varje lucka en happening som äger rum på en specifik plats och tidpunkt någonstans i staden.