2015-10-26 18:00

2015-10-26 18:00

Nya vänorterna skrev på

ÅMÅL: Kinesiskt-svenskt samarbete om folkhälsa och barnomsorg

Delegation. Åmål har under tre dagar besök från den kinesiska staden Dunhuang. Samarbetet har hittills framför allt varit förberedande, men på måndagseftermiddagen skrevs ett formellt partneravtal på av borgmästaren Shunzhou Zhan och kommunalrådet Michael Karlsson (S). Städerna vill arbeta tillsammans kring folkhälsa och barnomsorg.

I våras var en delegation från Åmål på plats i Dunhuang, en med kinesiska mått anrik stad i Gansu-provinsen i en oas där Sidenvägen passerade. Lika exotiskt som Gobiöknens sanddyner och oasens dammar var för Åmålsborna, är Vänerns ofantliga färskvattenreservoar, Dalslands skogar och trähus för Dunhuangbesökarna.

”Harmoni med naturen”

Borgmästaren Shunzhou Zhan förklarar via tolk att han upplever att Åmålsborna har en mycket hög livskvalitet, nära naturen med sjön och skogarna.

– Åmålsborna verkar leva i harmoni med naturen, säger han.

Miljöarbetet, och hur de svenska barnen redan från tidig ålder undervisas i miljötänkande, är en av de saker som kineserna är intresserade av att studera och i delegationens späckade program ingår bland annat besök på avdelningen Trollsländan på Örnäs förskola och på ur- och skurförskolan Björken.

– När barnen är mycket ute lär de sig tidigt hur de ska leva i förhållande till naturen. Att vara ute är bra för hälsan och också för den psykiska och fysiska utvecklingen, sammanfattar tolken David He.

Bamse under armen

Utrustningen på förskolorna och lärarnas utbildning och erfarenhet är andra saker som delegationen tar med sig. En av de kinesiska besökarna sågs till exempel bära en Bamsetidning under armen.

Borgmästaren Shunzhou Zhan är övertygad om att städerna kan ha ömsesidig nytta av varandras erfarenheter och få med sig idéer att anpassa till de lokala förhållandena.

Efter kinesiska mått mätt är Dunhuang en liten stad, med knappt 200 000 invånare, även om det med dalsländska mått är jättestort. Men Dunhuang är med sin historia också en turiststad och skulle gärna hjälpa Åmål att locka kinesiska besökare.

– Vi ser att Åmål är en väldigt fin stad. Men staden är inte känd i Kina. Om vi kan hjälpa till som systerstad att marknadsföra Åmål, så att fler turister hittar hit, gör vi det gärna, säger Shunzhou Zhan.

Huvudsyftet med vänortsutbytet är annars att diskutera folkhälsoarbete, boendemiljö och barnomsorg. Åmål och Dunhuang har fått pengar från biståndsmyndigheten Sida för att förbereda hur ett samarbete skulle kunna se ut. I och med att det formella partneravtalet skrevs under av borgmästaren Shunzhou Zhan och kommunalrådet Michael Karlsson i måndags, kan städerna nu gå vidare och söka nya pengar för att också genomföra planerna.

Shunzhou Zhan beskriver det som att städerna nu ingått giftermål. Avtalen skrevs på under högtidliga former i stadshuset.

– I Kina har det ceremoniella stor betydelse och nu har vi officiellt knutit vänskapsbanden, säger Michael Karlsson.

Skicka lärare

Totalt är sex personer från Dunhuang på plats i Åmål. Många av studiebesöken och diskussionerna har handlat om förskolan, bland annat har förskolecheferna i Åmål och Dunhuang träffats, men kineserna har även exempelvisbesökt en vårdcentral. Dunhuang är intresserad av att framöver skicka lärare till Åmål för att ta närmare del av hur skolan fungerar. Åmålsförskolorna Trollsländan och Björken kommer också att starta ett särskilt projekt, tillsammans med Dunhuang, för att utveckla folkhälsan.

I våras var en delegation från Åmål på plats i Dunhuang, en med kinesiska mått anrik stad i Gansu-provinsen i en oas där Sidenvägen passerade. Lika exotiskt som Gobiöknens sanddyner och oasens dammar var för Åmålsborna, är Vänerns ofantliga färskvattenreservoar, Dalslands skogar och trähus för Dunhuangbesökarna.

”Harmoni med naturen”

Borgmästaren Shunzhou Zhan förklarar via tolk att han upplever att Åmålsborna har en mycket hög livskvalitet, nära naturen med sjön och skogarna.

– Åmålsborna verkar leva i harmoni med naturen, säger han.

Miljöarbetet, och hur de svenska barnen redan från tidig ålder undervisas i miljötänkande, är en av de saker som kineserna är intresserade av att studera och i delegationens späckade program ingår bland annat besök på avdelningen Trollsländan på Örnäs förskola och på ur- och skurförskolan Björken.

– När barnen är mycket ute lär de sig tidigt hur de ska leva i förhållande till naturen. Att vara ute är bra för hälsan och också för den psykiska och fysiska utvecklingen, sammanfattar tolken David He.

Bamse under armen

Utrustningen på förskolorna och lärarnas utbildning och erfarenhet är andra saker som delegationen tar med sig. En av de kinesiska besökarna sågs till exempel bära en Bamsetidning under armen.

Borgmästaren Shunzhou Zhan är övertygad om att städerna kan ha ömsesidig nytta av varandras erfarenheter och få med sig idéer att anpassa till de lokala förhållandena.

Efter kinesiska mått mätt är Dunhuang en liten stad, med knappt 200 000 invånare, även om det med dalsländska mått är jättestort. Men Dunhuang är med sin historia också en turiststad och skulle gärna hjälpa Åmål att locka kinesiska besökare.

– Vi ser att Åmål är en väldigt fin stad. Men staden är inte känd i Kina. Om vi kan hjälpa till som systerstad att marknadsföra Åmål, så att fler turister hittar hit, gör vi det gärna, säger Shunzhou Zhan.

Huvudsyftet med vänortsutbytet är annars att diskutera folkhälsoarbete, boendemiljö och barnomsorg. Åmål och Dunhuang har fått pengar från biståndsmyndigheten Sida för att förbereda hur ett samarbete skulle kunna se ut. I och med att det formella partneravtalet skrevs under av borgmästaren Shunzhou Zhan och kommunalrådet Michael Karlsson i måndags, kan städerna nu gå vidare och söka nya pengar för att också genomföra planerna.

Shunzhou Zhan beskriver det som att städerna nu ingått giftermål. Avtalen skrevs på under högtidliga former i stadshuset.

– I Kina har det ceremoniella stor betydelse och nu har vi officiellt knutit vänskapsbanden, säger Michael Karlsson.

Skicka lärare

Totalt är sex personer från Dunhuang på plats i Åmål. Många av studiebesöken och diskussionerna har handlat om förskolan, bland annat har förskolecheferna i Åmål och Dunhuang träffats, men kineserna har även exempelvisbesökt en vårdcentral. Dunhuang är intresserad av att framöver skicka lärare till Åmål för att ta närmare del av hur skolan fungerar. Åmålsförskolorna Trollsländan och Björken kommer också att starta ett särskilt projekt, tillsammans med Dunhuang, för att utveckla folkhälsan.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.