2015-10-26 18:47

2015-10-26 18:47

Låna skidor och inlines på Huset

ÅMÅL: Kommunen öppnar ett bibliotek för sportutrustning

Åmåls kommun kommer att starta ett lokalkontor av Fritidsbanken. Med hjälp av integrationspengar ska det bli möjligt att låna skridskor, skidor, inlines och tält på Huset, på samma vis som det går att låna böcker på biblioteket.

Fritidsbanken startade 2013 i Deje, men idén om att låna sport- och fritidsutrustning har snabbt spridit sig och redan 2014 öppnade den första filialen – i Grums. Det finns i dag fritidsbanker på åtta orter i Värmland, Västra Götaland och Örebro län, bland annat är Årjäng är anslutet, och nu är Åmål och Säffle i startgroparna.

De begagnade sakerna som lånas ut skänks av personer som inte längre behöver dem. Tanken är att möjligheten att låna saker som skidor, pjäxor, skridskor, tält och snowboards ska få fler att idrotta och ägna sig åt friluftsliv.

Skapa sysselsättning

Samtidigt ska utlåningen skapa sysselsättningstillfällen och miljön gynnas genom att saker används i stället för slängs.

– Det här är något som ligger i tiden. Det är dyrt med utrustning och på det här viset får man möjlighet att prova på olika idrotter innan man bestämmer sig för vilken man vill hålla på med, säger Åmåls kommunalråd Michael Karlsson (S).

Komma igång

Han tycker det är smart att utrustningen kommer till användning när barnen vuxit ur dem.

– Fritidsbanken är inte i första hand riktad mot dem som är allra mest aktiva och redan finns i föreningarna, utan på att få fler barn att komma i gång. Det har gett gott resultat på andra orter, säger Michael Karlsson.

I Åmål ska en ansvarig person anställas, som sedan fungerar som handledare åt personer i olika arbetsmarknadsåtgärder. Lokaler, med förvaringshyllor, dator och maskiner för att renovera den skänkta utrustningen, ska ställas i ordning på ungdomsgården Huset.

1,7 miljoner kronor

Kommunstyrelsen i Åmål beslutade i onsdags att bevilja barn- och utbildningsnämnden pengar för att starta och driva Fritidsbanken från 2015 till och med 2018.

Totalt används under fyra år 1 723 000 kronor ur kommunstyrelsens integrationsfond, där kommunen lagt undan ersättning från Migrationsverket för att kunna fördelas under en längre tid för integrationsarbetet.

Fritidsbanken ska i Åmål drivas av barn- och fritidsförvaltningen i samarbete med integrations- och arbetsmarknadsförvaltningen och teknik- och fritidsförvaltningen.

Idén kommer ursprungligen från teknik- och fritidsförvaltningen som tagit del av de goda exemplen på andra orter.

Fritidsbanken startade 2013 i Deje, men idén om att låna sport- och fritidsutrustning har snabbt spridit sig och redan 2014 öppnade den första filialen – i Grums. Det finns i dag fritidsbanker på åtta orter i Värmland, Västra Götaland och Örebro län, bland annat är Årjäng är anslutet, och nu är Åmål och Säffle i startgroparna.

De begagnade sakerna som lånas ut skänks av personer som inte längre behöver dem. Tanken är att möjligheten att låna saker som skidor, pjäxor, skridskor, tält och snowboards ska få fler att idrotta och ägna sig åt friluftsliv.

Skapa sysselsättning

Samtidigt ska utlåningen skapa sysselsättningstillfällen och miljön gynnas genom att saker används i stället för slängs.

– Det här är något som ligger i tiden. Det är dyrt med utrustning och på det här viset får man möjlighet att prova på olika idrotter innan man bestämmer sig för vilken man vill hålla på med, säger Åmåls kommunalråd Michael Karlsson (S).

Komma igång

Han tycker det är smart att utrustningen kommer till användning när barnen vuxit ur dem.

– Fritidsbanken är inte i första hand riktad mot dem som är allra mest aktiva och redan finns i föreningarna, utan på att få fler barn att komma i gång. Det har gett gott resultat på andra orter, säger Michael Karlsson.

I Åmål ska en ansvarig person anställas, som sedan fungerar som handledare åt personer i olika arbetsmarknadsåtgärder. Lokaler, med förvaringshyllor, dator och maskiner för att renovera den skänkta utrustningen, ska ställas i ordning på ungdomsgården Huset.

1,7 miljoner kronor

Kommunstyrelsen i Åmål beslutade i onsdags att bevilja barn- och utbildningsnämnden pengar för att starta och driva Fritidsbanken från 2015 till och med 2018.

Totalt används under fyra år 1 723 000 kronor ur kommunstyrelsens integrationsfond, där kommunen lagt undan ersättning från Migrationsverket för att kunna fördelas under en längre tid för integrationsarbetet.

Fritidsbanken ska i Åmål drivas av barn- och fritidsförvaltningen i samarbete med integrations- och arbetsmarknadsförvaltningen och teknik- och fritidsförvaltningen.

Idén kommer ursprungligen från teknik- och fritidsförvaltningen som tagit del av de goda exemplen på andra orter.