2015-10-23 12:46

2015-10-23 12:46

Vill ha sportcenter – kan få flyktingboende

ÅMÅL: Kommunen backar från fastighetsägarnas planer för Profabhuset

Fastighetsägarna vill bygga om det så kallade Profabhuset i Åmål till ett sportcenter. Kommunen var länge aktuell som hyresgäst, men när de backade lades planen på is. Nu kan delar av fastigheten i stället omvandlas till temporärt flyktingboende.

Rent teoretiskt ryms ett par tusen sängplatser i det gamla Profabhuset. Men så många kan det inte bli tal om, menar Henrik Sekander, som äger fastigheten tillsammans med Fredrik Hofgaard genom Företagscenter i Åmål AB. Med bara en dusch och 15 toaletter att tillgå skulle det maximalt gå att ta emot ett 50-tal flyktingar.

– Det är absolut inte vår långsiktiga plan att ha flyktingboende. Men om delar av lokalen ändå ska stå tomma och uppvärmda under vintern, samtidigt som folk sover i tält, så är det klart att vi flaggar för vad vi har att erbjuda, säger Henrik Sekander.

Företagscenter är en av cirka fem fastighetsägare i Åmål som svarade när Länsstyrelsen nyligen skickade ut en förfrågan om tomma lokaler. Frågan i sig hänger samman med den pågående flyktingkrisen. Det är svårt för myndigheterna att hitta vanliga bostäder åt alla människor som kommer till Sverige.

Lång väg att gå

– Vi har meddelat till Länsstyrelsen att delar av fastigheten kommer vara ledig i vinter, men det är knappast aktuellt att ta emot några flyktingar just nu. Jag antar att det är ett antal steg som måste passeras först, säger Henrik Sekander.

Det var i början av juli som Hofgaard och Sekander köpte den gamla grammofonfabriken på Nygård, som länge varit lågprisvaruhus. När hösten kom hade ägarna en färdig plan som gick ut på att omvandla hela fastigheten till ett sportcenter för 28 idrottsgrenar, varav åtta helt nya för området.

Förutsättningen för att planen skulle bli verklighet var att kommunen gick in och hyrde hela byggnaden å idrottsutövarnas vägnar. Men den dörren stängdes vid ett sammanträde med tillväxt- och arbetsmarknadsutskottet härom veckan.

”En fantastisk idé”

– Det är en fin tanke och det är synd att vi inte genomföra den. Det har med pengar om att göra igen. Med de utmaningar som vi står inför på andra områden skulle det inte vara försvarbart, säger kommunalrådet Michael Karlsson (S).

Han kallar det för en ”fantastisk idé” och ”möjligheternas möjlighet”.

– Men hjärtat säger en sak och hjärnan en annan. Här måste vi följa hjärnan.

Beskedet från kommunen var en besvikelse för fastighetsägarna, men det innebär inte att de har släppt sin vision helt. I stället kommer ett nytt, omarbetat, förslag att tas fram, som innebär att en eller flera privata aktörer går in som dominerande hyresgäster.

– Vi har hamnat i en lite trevande fas där gäller att ta reda på vad vi kan göra med fastigheten, både på lång och kort sikt, säger Henrik Sekander och medger att han och Fredrik Hofgaard underskattade hur mycket tid som krävs för att ta sig igenom den kommunala beslutsapparaten.

Restaurang öppnar

Slutmålet är fortfarande att fylla större delen av lokalerna med innebandy, squash, bowling, bågskytte, basket och andra typer av idrotter, men innan det blir möjligt behöver killarna hitta temporära lösningar. Flyktingboende är bara ett alternativ.

– Vi för dialog med fem potentiella hyresgäster, säger Henrik Sekander.

Den 1 december flyttar Skärgårdstunnan, Europas största exportör av vedeldade bad, sin tillverkning från Säffle till Profabhuset och i början av nästa vecka öppnar en ny restaurang med inriktning på husmanskost.

Rent teoretiskt ryms ett par tusen sängplatser i det gamla Profabhuset. Men så många kan det inte bli tal om, menar Henrik Sekander, som äger fastigheten tillsammans med Fredrik Hofgaard genom Företagscenter i Åmål AB. Med bara en dusch och 15 toaletter att tillgå skulle det maximalt gå att ta emot ett 50-tal flyktingar.

– Det är absolut inte vår långsiktiga plan att ha flyktingboende. Men om delar av lokalen ändå ska stå tomma och uppvärmda under vintern, samtidigt som folk sover i tält, så är det klart att vi flaggar för vad vi har att erbjuda, säger Henrik Sekander.

Företagscenter är en av cirka fem fastighetsägare i Åmål som svarade när Länsstyrelsen nyligen skickade ut en förfrågan om tomma lokaler. Frågan i sig hänger samman med den pågående flyktingkrisen. Det är svårt för myndigheterna att hitta vanliga bostäder åt alla människor som kommer till Sverige.

Lång väg att gå

– Vi har meddelat till Länsstyrelsen att delar av fastigheten kommer vara ledig i vinter, men det är knappast aktuellt att ta emot några flyktingar just nu. Jag antar att det är ett antal steg som måste passeras först, säger Henrik Sekander.

Det var i början av juli som Hofgaard och Sekander köpte den gamla grammofonfabriken på Nygård, som länge varit lågprisvaruhus. När hösten kom hade ägarna en färdig plan som gick ut på att omvandla hela fastigheten till ett sportcenter för 28 idrottsgrenar, varav åtta helt nya för området.

Förutsättningen för att planen skulle bli verklighet var att kommunen gick in och hyrde hela byggnaden å idrottsutövarnas vägnar. Men den dörren stängdes vid ett sammanträde med tillväxt- och arbetsmarknadsutskottet härom veckan.

”En fantastisk idé”

– Det är en fin tanke och det är synd att vi inte genomföra den. Det har med pengar om att göra igen. Med de utmaningar som vi står inför på andra områden skulle det inte vara försvarbart, säger kommunalrådet Michael Karlsson (S).

Han kallar det för en ”fantastisk idé” och ”möjligheternas möjlighet”.

– Men hjärtat säger en sak och hjärnan en annan. Här måste vi följa hjärnan.

Beskedet från kommunen var en besvikelse för fastighetsägarna, men det innebär inte att de har släppt sin vision helt. I stället kommer ett nytt, omarbetat, förslag att tas fram, som innebär att en eller flera privata aktörer går in som dominerande hyresgäster.

– Vi har hamnat i en lite trevande fas där gäller att ta reda på vad vi kan göra med fastigheten, både på lång och kort sikt, säger Henrik Sekander och medger att han och Fredrik Hofgaard underskattade hur mycket tid som krävs för att ta sig igenom den kommunala beslutsapparaten.

Restaurang öppnar

Slutmålet är fortfarande att fylla större delen av lokalerna med innebandy, squash, bowling, bågskytte, basket och andra typer av idrotter, men innan det blir möjligt behöver killarna hitta temporära lösningar. Flyktingboende är bara ett alternativ.

– Vi för dialog med fem potentiella hyresgäster, säger Henrik Sekander.

Den 1 december flyttar Skärgårdstunnan, Europas största exportör av vedeldade bad, sin tillverkning från Säffle till Profabhuset och i början av nästa vecka öppnar en ny restaurang med inriktning på husmanskost.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.