2015-10-23 15:21

2015-10-23 15:21

Sorg efter skolattacken

ÅMÅL: "En ofantlig gräns har överskridits"

Känslorna som uppstod efter torsdagens skolattack i Trollhättan bearbetas även i Åmåls kommun.
– Vi kommer att fortsätta säkerhetsarbetet som vi inledde förra året, säger barn- och utbildningsförvaltningens chef Catrin Eriksson.

Vid tiotiden på torsdagsmorgonen gick en maskerad man till attack och högg ned fyra personer på Kronanskolan i Trollhättan. Händelsen kablades snabbt ut i media.

– Ryktet spred sig allt eftersom, men det var nog först på kvällen när alla hade kommit hem som folk blev helt medvetna om vad som har hänt, säger Fredrik Eriksson, rektor på Kristinebergskolan i Åmål.

På fredagsmorgonen, innan lektionerna började, hade personalen på Kristinebergskolan en samling som handlade om hur händelsen i Trollhättan ska bearbetas med eleverna.

– Jag vill helst inte uttala mig personligen om attacken, men det är klart det är för jäkligt. Man känner sig lite maktlös, säger Fredrik Eriksson.

En ny situation

Övriga frågor hänvisas till barn- och utbildningsförvaltningens chef Catrin Eriksson.

– Det är med sorg i hjärtat jag kan konstatera att en ofantlig gräns har överskridits, säger hon. Det innebär att våra verksamheter har hamnat i en helt annan situation. När gränsen väl har överskridits en gång kommer den alltid finnas med i vårt medvetande.

Efter attacken i Trollhättan har förvaltningschefen varit i kontakt med räddningschefen i Åmål och tittat på hur de lokala säkerhetsrutinerna ser ut.

– Det är jättesvårt att säkerställa att sådana här saker inte händer igen, eftersom skolan är en öppen verksamhet i Sverige, säger Catrin Eriksson.

Sedan i våras är Skolverkets skrift ”Väpnat våld i skolan” obligatorisk läsning för alla lärare i Åmåls kommun. I skriften ges det handfasta råd för hur personalen kan tänka och agera i en akut situation.

– Händelsen i Trollhättan innebär inte några förändringar i vårt arbetssätt, säger Catrin Eriksson. Vi kommer att fortsätta det säkerhetsarbete som vi inledde redan förra året.

Skeptiska till regel

På Kristinebergskolan måste utomstående besökare sedan en tid tillbaka anmäla sig och sitt ärende på expeditionen. För att säkerställa rutinen finns det nästan alltid någon vuxen i närheten av ingången.

– En del var skeptiska när regeln infördes, men nu kanske de förstår varför vi vill ha det så. Vem som helst ska inte kunna knalla in på skolan hur som helst, säger Fredrik Eriksson.

Samtidigt påpekar han att det inte går att göra en skola hundraprocentigt säker. Har en inkräktare väl bestämt sig för att komma in, så kan han eller hon förmodligen göra det, om det så skulle stå beväpnade vakter vid dörren.

– Titt som tätt har vi övningar som går ut på att utrymma skolan, men i sådana här fall skulle det kanske snarare handla om inrymning, för att snabbt få eleverna att samlas bakom låsta dörrar i klassrummen, säger Fredrik Eriksson.

Vid tiotiden på torsdagsmorgonen gick en maskerad man till attack och högg ned fyra personer på Kronanskolan i Trollhättan. Händelsen kablades snabbt ut i media.

– Ryktet spred sig allt eftersom, men det var nog först på kvällen när alla hade kommit hem som folk blev helt medvetna om vad som har hänt, säger Fredrik Eriksson, rektor på Kristinebergskolan i Åmål.

På fredagsmorgonen, innan lektionerna började, hade personalen på Kristinebergskolan en samling som handlade om hur händelsen i Trollhättan ska bearbetas med eleverna.

– Jag vill helst inte uttala mig personligen om attacken, men det är klart det är för jäkligt. Man känner sig lite maktlös, säger Fredrik Eriksson.

En ny situation

Övriga frågor hänvisas till barn- och utbildningsförvaltningens chef Catrin Eriksson.

– Det är med sorg i hjärtat jag kan konstatera att en ofantlig gräns har överskridits, säger hon. Det innebär att våra verksamheter har hamnat i en helt annan situation. När gränsen väl har överskridits en gång kommer den alltid finnas med i vårt medvetande.

Efter attacken i Trollhättan har förvaltningschefen varit i kontakt med räddningschefen i Åmål och tittat på hur de lokala säkerhetsrutinerna ser ut.

– Det är jättesvårt att säkerställa att sådana här saker inte händer igen, eftersom skolan är en öppen verksamhet i Sverige, säger Catrin Eriksson.

Sedan i våras är Skolverkets skrift ”Väpnat våld i skolan” obligatorisk läsning för alla lärare i Åmåls kommun. I skriften ges det handfasta råd för hur personalen kan tänka och agera i en akut situation.

– Händelsen i Trollhättan innebär inte några förändringar i vårt arbetssätt, säger Catrin Eriksson. Vi kommer att fortsätta det säkerhetsarbete som vi inledde redan förra året.

Skeptiska till regel

På Kristinebergskolan måste utomstående besökare sedan en tid tillbaka anmäla sig och sitt ärende på expeditionen. För att säkerställa rutinen finns det nästan alltid någon vuxen i närheten av ingången.

– En del var skeptiska när regeln infördes, men nu kanske de förstår varför vi vill ha det så. Vem som helst ska inte kunna knalla in på skolan hur som helst, säger Fredrik Eriksson.

Samtidigt påpekar han att det inte går att göra en skola hundraprocentigt säker. Har en inkräktare väl bestämt sig för att komma in, så kan han eller hon förmodligen göra det, om det så skulle stå beväpnade vakter vid dörren.

– Titt som tätt har vi övningar som går ut på att utrymma skolan, men i sådana här fall skulle det kanske snarare handla om inrymning, för att snabbt få eleverna att samlas bakom låsta dörrar i klassrummen, säger Fredrik Eriksson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.