2015-10-23 19:25

2015-10-23 19:25

God man förskingrade stora summor pengar

ÅMÅL: Handlar om tiotusentals kronor

En Åmålsbo som haft uppdrag som politiker och som god man har häktats misstänkt för grov förskingring.
– I vart fall rör det sig om tiotusentals kronor, säger åklagaren.
Sedan tidigare är mannen misstänkt för sexuellt ofredande.

Den gode man från Åmål som sitter häktad för grov förskingring har svindlat till sig tiotusentals kronor – från fyra personer som litat på honom. Tidsperioden som åklagarna nu tittar på gäller dessutom bara ett och halvt år tillbaka i tiden.

– Jag har anledning att tro att det här har pågått längre än så, säger vice chefsåklagare Per-Erik Rinsell.

Rinsell är noga med att det handlar om uppskattningar från hans sida. Sanningen är att ingen vet i dag hur mycket pengar det rör sig om, som den gode mannen förskingrat från fyra klienter, eller huvudmän.

Utredningen kan svälla

– Han har varit god man för fler personer än så, men det som vi nu tittar på i utredningen gäller fyra personer, säger Per-Erik Rinsell.

Vilket tyder på att utredningen kan svälla ytterligare.

Har varit politiker

Åmålsbon har, förutom uppdraget som god man, också varit politiker i Åmål. Han har varit engagerad inom föreningslivet och haft andra förtroendeuppdrag. Men det är alltså under hans uppdrag som god man som Åmålsbon misstänks ha gjort sig skyldig till grov förskingringring. Mannen erkänner förskingring av normalgraden men bestred häktningen vid häktningsförhandlingen i Vänersborgs tingsrätt på torsdagen.

Hur har förskingringen gått till?

– Jag kan inte svara på det i detalj, men man kan säga att han haft svårt att skilja på ditt och mitt. Han har använt deras medel för sin egen vinning. Och det rör sig alltså inte om några småsummor, säger Per-Erik Rinsell.

Åmålsbon häktades eftersom han misstänks kunna undanröja bevis om han går fri under utredningsperioden.

Häktningsperioden sträcker sig som brukligt två veckor i taget framåt i tiden men vice chefsåklagare Per-Erik Rinsell räknar inte med att kunna väcka åtal den 5 november.

– Men vi hoppas i vart fall ha kommit så långt i utredningen då att mannen ska kunna släppas hur häktet och slippa sitta frihetsberövad.

Sexbrottsmisstänkt

Åmålsbon och den gode mannen förekommer också i en utredning gällande sexuellt ofredande, där han misstänks för brott mot en person som är myndig. Det handlar även i det fallet om en klient som han varit god man för. Straffsatsen för det brottet är fängelse i högst två år.

När sexbrottsmisstankarna mot honom blev kända i juni, entledigades han från tjänsten som god man. Han avsade sig också sina förtroenduppdrag. Det var när det blev känt som överförmyndarmyndigehet började granska Åmålsbons ekonomi mer noggrant och fann de grava oegentligheterna.

Två parallella utredningar

Nu pågår alltså två parallella utredningar mot mannen och detta kommer enligt vice chefsåklagare Per-Erik Rinsell att mynna ut i ett gemensamt åtal.

Den gode man från Åmål som sitter häktad för grov förskingring har svindlat till sig tiotusentals kronor – från fyra personer som litat på honom. Tidsperioden som åklagarna nu tittar på gäller dessutom bara ett och halvt år tillbaka i tiden.

– Jag har anledning att tro att det här har pågått längre än så, säger vice chefsåklagare Per-Erik Rinsell.

Rinsell är noga med att det handlar om uppskattningar från hans sida. Sanningen är att ingen vet i dag hur mycket pengar det rör sig om, som den gode mannen förskingrat från fyra klienter, eller huvudmän.

Utredningen kan svälla

– Han har varit god man för fler personer än så, men det som vi nu tittar på i utredningen gäller fyra personer, säger Per-Erik Rinsell.

Vilket tyder på att utredningen kan svälla ytterligare.

Har varit politiker

Åmålsbon har, förutom uppdraget som god man, också varit politiker i Åmål. Han har varit engagerad inom föreningslivet och haft andra förtroendeuppdrag. Men det är alltså under hans uppdrag som god man som Åmålsbon misstänks ha gjort sig skyldig till grov förskingringring. Mannen erkänner förskingring av normalgraden men bestred häktningen vid häktningsförhandlingen i Vänersborgs tingsrätt på torsdagen.

Hur har förskingringen gått till?

– Jag kan inte svara på det i detalj, men man kan säga att han haft svårt att skilja på ditt och mitt. Han har använt deras medel för sin egen vinning. Och det rör sig alltså inte om några småsummor, säger Per-Erik Rinsell.

Åmålsbon häktades eftersom han misstänks kunna undanröja bevis om han går fri under utredningsperioden.

Häktningsperioden sträcker sig som brukligt två veckor i taget framåt i tiden men vice chefsåklagare Per-Erik Rinsell räknar inte med att kunna väcka åtal den 5 november.

– Men vi hoppas i vart fall ha kommit så långt i utredningen då att mannen ska kunna släppas hur häktet och slippa sitta frihetsberövad.

Sexbrottsmisstänkt

Åmålsbon och den gode mannen förekommer också i en utredning gällande sexuellt ofredande, där han misstänks för brott mot en person som är myndig. Det handlar även i det fallet om en klient som han varit god man för. Straffsatsen för det brottet är fängelse i högst två år.

När sexbrottsmisstankarna mot honom blev kända i juni, entledigades han från tjänsten som god man. Han avsade sig också sina förtroenduppdrag. Det var när det blev känt som överförmyndarmyndigehet började granska Åmålsbons ekonomi mer noggrant och fann de grava oegentligheterna.

Två parallella utredningar

Nu pågår alltså två parallella utredningar mot mannen och detta kommer enligt vice chefsåklagare Per-Erik Rinsell att mynna ut i ett gemensamt åtal.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.