2015-10-21 12:00

2015-10-21 12:00

Ett vilt matäventyr som gav mersmak

EDSLESKOG: Kanadensisk tv filmade i Dalsland

Den kanadensiska tv-serien ”From the wild” handlar om tre män som älskar att odla, jaga, fiska och förädla sin egen mat. Delar av den kommande säsongen filmades nyligen i Edsleskog.
– Det var chockerande att se hur mycket mer avancerat vårt matsystem är jämfört med ert, säger programledaren John Schneider.

Redan innan de sista av fredagens frukostgäster var färdiga inne i matsalen hade Jeff Senger och John Schneider slängt en oxsvans på grillen utanför Edsleskogs värdshus. Det gäller att ta vara på tiden när man har rest över 660 mil för att testa nya smakupplevelser.

– Det finns fantastiska möjligheter för lokalproducerad mat i Dalsland. Rådjuret som vi åt i går är det bästa viltköttet som jag någonsin har ätit, säger John Schneider.

Sedan tv-serien ”From the wild” hade premiär 2013 har programledarna hunnit äta sig igenom hela sin hemprovins Alberta och goda delar av övriga Kanada. Men de har aldrig tidigare filmat utomlands. Tack vare den driftige Edsleskogsbon Johan Postma kommer delar av nästa säsong att utspela sig i Sverige. Han bjöd helt enkelt in tv-teamet för att medverka vid älgjakten.

Drev i Bengtsfors

– Det var en fascinerande upplevelse, säger John Schneider, som tillsammans med kollegorna Jeff Senger och Kevin Kossowan fick vara med om ett drev utanför Bengtsfors i tisdags. Det var helt annorlunda jämfört med hur vi gör hemma i Kanada. Där är älgjakt någonting som man sysslar med på egen hand, eller med några få vänner.

På onsdagen guidade Johan Postma tv-teamet i Åmål och efteråt blev det en längre vandring kring Bräcketjärnet. Till lunch serverades nygrillat innanlår från ett rådjur, som kanadensarna fick vara med och slakta. Filmkameran fanns med hela tiden.

– Förmodligen kommer inspelningarna härifrån att bli ett eller två avsnitt i nästa säsong av ”From the wild”, säger John Schneider. Normalt sett skulle det ta cirka sex månader innan avsnitten är färdiga att visas, men den här gången ska vi försöka påskynda processen.

Eftersom tv-serien produceras direkt för internet går det att titta även om man bor i Sverige. Varje episod betalas separat.

Chockerande upptäckt

– I Kanada finns det en generell uppfattning att vi ligger efter Europa på många områden, även när det gäller mat, säger John Schneider. Därför var det chockerande att se hur mycket mer avancerat vårt matsystem hemma i Alberta är jämfört med ert.

Som exempel nämner han värdshusets frukostbuffé. Möjligtvis kan mejerivarorna spåras till närområdet, men det butiksköpta brödet och köttet har färdats ganska långt innan de hamnade på matbordet.

Bonde och slaktare

– I Edsleskog verkar det inte finnas några trädgårdsland och jag har inte sett något hönshus. Om vi bodde här, så skulle vi dra nytta av alla naturresurser som finns, säger John Schneider, som själv odlar gammaldags kornslag och tillverkar ekologiskt mjöl hemma i Kanada.

Till viss del livnär han sig genom byteshandel med bland andra Jeff Senger, som äger och driver ett småskaligt slakteri.

– Jag och min fru hade tidigare välbetalda kontorsjobb inom oljebranschen. Många skulle säkert kalla det för en drömtillvaro, men vi kände oss inte lyckliga. Därför bestämde vi oss för att lämna allt och göra någonting som kändes mer meningsfullt, berättar Jeff Senger.

Fördummade ungdomar

Flyttlasset gick från miljonstaden Edmonton till Sangudo, en liten bondby med knappt 400 invånare.

– Där brottas man med ungefär samma problem som i de flesta andra västerländska småorter. Många känner hopplöshet och flyttströmmen går till storstäderna. Ungdomarna som stannar kvar blir – krasst sett – fördummade konsumenter av film, tv-spel och sport, medan de väntar på att få saker och ting serverade av myndigheterna, säger Jeff Senger, som verkar vara den mest ideologiskt drivne i programledartrion.

Bruksbageri imponerade

Filmaren och regissören Kevin Kossowan började dokumentera sina äventyr i matens värld redan i mitten av 00-talet, men det var först när han började involvera andra som ”From the wild” fann sin nuvarande form. Konceptet går ut på att skicka en grupp matproducenter – slaktare, bagare, kockar, bönder, etcetera – in i vildmarken och låta dem utforska vad som finns att äta.

I Dalsland imponerades tv-teamet av vedugnsbageriet Brukets godaste i Fengersfors och utbudet av viltkött, som de tycker att lokalborna borde göra mycket mer av.

– En förklaring till varför det kanadensiska matsystemet har kommit längre än det svenska är nog att vi är en yngre nation. Alberta fanns inte ens för 100 år sedan. Det innebär att man oftast inte behöver gå speciellt långt tillbaka i familjen för att hitta nybyggare som var tvungna att klara sig själva, säger Jeff Senger.

Revolution med spade

Förutom naturen och grundmurad ishockeykultur har Kanada och Sverige även ett gemensamt problem: basnäringar håller på att flytta till låglöneländer. Om folk inte vänjer sig vid tanken på självhushållning och byteshandel, så kommer många gamla industriområden som Dalsland snart att vara övergivna, menar den mest radikala rösten i tv-teamet.

– Jag tror inte det hjälper att protestera och gnälla över uteblivit stöd från staten när storföretagen flyttar sina pengar till skatteparadis. Däremot hjälper det att äga en spade. Det blir huvudverktyget i nästa revolution. Fuck the government, säger Jeff Senger.

En ny landskapsrätt

I söndags filmades de sista scenerna i Sverige. Nästa anhalt blev Island. Men innan killarna lämnade Edsleskog hann de även med att lansera sin kandidat till ny landskapsrätt: grillad oxsvans.

– Det är inte riktigt lika fint kött som filé, men det smakar bra och knyter an till tjuren på flaggan, säger värdshusägaren Johan Postma.

Han tror och hoppas att tv-programmet leder till ökat intresse för Dalsland.

– Att det kommer hit folk från andra sidan världen och upptäcker en region som inte är speciellt uppskattad av svenskar kan bli en ögonöppnare för många. Det har redan pratats om att anordna en gruppresa med vildmarksturister från Kanada, säger Johan Postma.

Redan innan de sista av fredagens frukostgäster var färdiga inne i matsalen hade Jeff Senger och John Schneider slängt en oxsvans på grillen utanför Edsleskogs värdshus. Det gäller att ta vara på tiden när man har rest över 660 mil för att testa nya smakupplevelser.

– Det finns fantastiska möjligheter för lokalproducerad mat i Dalsland. Rådjuret som vi åt i går är det bästa viltköttet som jag någonsin har ätit, säger John Schneider.

Sedan tv-serien ”From the wild” hade premiär 2013 har programledarna hunnit äta sig igenom hela sin hemprovins Alberta och goda delar av övriga Kanada. Men de har aldrig tidigare filmat utomlands. Tack vare den driftige Edsleskogsbon Johan Postma kommer delar av nästa säsong att utspela sig i Sverige. Han bjöd helt enkelt in tv-teamet för att medverka vid älgjakten.

Drev i Bengtsfors

– Det var en fascinerande upplevelse, säger John Schneider, som tillsammans med kollegorna Jeff Senger och Kevin Kossowan fick vara med om ett drev utanför Bengtsfors i tisdags. Det var helt annorlunda jämfört med hur vi gör hemma i Kanada. Där är älgjakt någonting som man sysslar med på egen hand, eller med några få vänner.

På onsdagen guidade Johan Postma tv-teamet i Åmål och efteråt blev det en längre vandring kring Bräcketjärnet. Till lunch serverades nygrillat innanlår från ett rådjur, som kanadensarna fick vara med och slakta. Filmkameran fanns med hela tiden.

– Förmodligen kommer inspelningarna härifrån att bli ett eller två avsnitt i nästa säsong av ”From the wild”, säger John Schneider. Normalt sett skulle det ta cirka sex månader innan avsnitten är färdiga att visas, men den här gången ska vi försöka påskynda processen.

Eftersom tv-serien produceras direkt för internet går det att titta även om man bor i Sverige. Varje episod betalas separat.

Chockerande upptäckt

– I Kanada finns det en generell uppfattning att vi ligger efter Europa på många områden, även när det gäller mat, säger John Schneider. Därför var det chockerande att se hur mycket mer avancerat vårt matsystem hemma i Alberta är jämfört med ert.

Som exempel nämner han värdshusets frukostbuffé. Möjligtvis kan mejerivarorna spåras till närområdet, men det butiksköpta brödet och köttet har färdats ganska långt innan de hamnade på matbordet.

Bonde och slaktare

– I Edsleskog verkar det inte finnas några trädgårdsland och jag har inte sett något hönshus. Om vi bodde här, så skulle vi dra nytta av alla naturresurser som finns, säger John Schneider, som själv odlar gammaldags kornslag och tillverkar ekologiskt mjöl hemma i Kanada.

Till viss del livnär han sig genom byteshandel med bland andra Jeff Senger, som äger och driver ett småskaligt slakteri.

– Jag och min fru hade tidigare välbetalda kontorsjobb inom oljebranschen. Många skulle säkert kalla det för en drömtillvaro, men vi kände oss inte lyckliga. Därför bestämde vi oss för att lämna allt och göra någonting som kändes mer meningsfullt, berättar Jeff Senger.

Fördummade ungdomar

Flyttlasset gick från miljonstaden Edmonton till Sangudo, en liten bondby med knappt 400 invånare.

– Där brottas man med ungefär samma problem som i de flesta andra västerländska småorter. Många känner hopplöshet och flyttströmmen går till storstäderna. Ungdomarna som stannar kvar blir – krasst sett – fördummade konsumenter av film, tv-spel och sport, medan de väntar på att få saker och ting serverade av myndigheterna, säger Jeff Senger, som verkar vara den mest ideologiskt drivne i programledartrion.

Bruksbageri imponerade

Filmaren och regissören Kevin Kossowan började dokumentera sina äventyr i matens värld redan i mitten av 00-talet, men det var först när han började involvera andra som ”From the wild” fann sin nuvarande form. Konceptet går ut på att skicka en grupp matproducenter – slaktare, bagare, kockar, bönder, etcetera – in i vildmarken och låta dem utforska vad som finns att äta.

I Dalsland imponerades tv-teamet av vedugnsbageriet Brukets godaste i Fengersfors och utbudet av viltkött, som de tycker att lokalborna borde göra mycket mer av.

– En förklaring till varför det kanadensiska matsystemet har kommit längre än det svenska är nog att vi är en yngre nation. Alberta fanns inte ens för 100 år sedan. Det innebär att man oftast inte behöver gå speciellt långt tillbaka i familjen för att hitta nybyggare som var tvungna att klara sig själva, säger Jeff Senger.

Revolution med spade

Förutom naturen och grundmurad ishockeykultur har Kanada och Sverige även ett gemensamt problem: basnäringar håller på att flytta till låglöneländer. Om folk inte vänjer sig vid tanken på självhushållning och byteshandel, så kommer många gamla industriområden som Dalsland snart att vara övergivna, menar den mest radikala rösten i tv-teamet.

– Jag tror inte det hjälper att protestera och gnälla över uteblivit stöd från staten när storföretagen flyttar sina pengar till skatteparadis. Däremot hjälper det att äga en spade. Det blir huvudverktyget i nästa revolution. Fuck the government, säger Jeff Senger.

En ny landskapsrätt

I söndags filmades de sista scenerna i Sverige. Nästa anhalt blev Island. Men innan killarna lämnade Edsleskog hann de även med att lansera sin kandidat till ny landskapsrätt: grillad oxsvans.

– Det är inte riktigt lika fint kött som filé, men det smakar bra och knyter an till tjuren på flaggan, säger värdshusägaren Johan Postma.

Han tror och hoppas att tv-programmet leder till ökat intresse för Dalsland.

– Att det kommer hit folk från andra sidan världen och upptäcker en region som inte är speciellt uppskattad av svenskar kan bli en ögonöppnare för många. Det har redan pratats om att anordna en gruppresa med vildmarksturister från Kanada, säger Johan Postma.