2015-10-19 15:28

2015-10-19 15:28

Belönas för sin framgång

ÅMÅL: Peter Bergting fick Adamsonstatyett

I lördags delade Svenska serieakademin ut sitt svar på nobelpriset – Adamsonstatyetten. En av fyra stolta mottagare blev Åmålsbördige Peter Bergting, som belönas för sina internationella framgångar.

Eftersom Svenska serieakademin firade 50-årsjubileum i samband med prisutdelningen på ABF-huset i Stockholm blev det lite extra högtidligt för dem som fick sina namn uppropade på scenen. En av totalt två svenska Adamsonstatyetter tillföll Peter Bergting från Åmål.

– Något av det roligaste som hände på galan var att få sitta ner och prata med Jean Claude Mezieres, illustratören av ”Linda och Valentin”, serien som fick mig att bli illustratör en gång i tiden. Han är 77 nu, men pigg och rolig som få. Omtumlande, säger Bergting.

I akademins motivering står det bland annat att Peter Bergting med häpnadsväckande flit och kapacitet har gjort en högst väsentlig och trovärdig internationell karriär. Bland annat har han gett ut verk på betydande amerikanska förlag som Dark Horse och Image Comics.

Huliganer i nästa bok

I Sverige blev Peter Bergting extra uppmärksammad för serieromanen ”Gängkrig 145”, som han gjorde tillsammans med författaren Jens Lapidus. Nästa större verk kommer att handla om fotbollshuliganer. Manuset som skrivits ihop med journalisten Cyril Hellman är färdigt, men illustrerandet har precis börjat.

Förutom Peter Bergting belönades även Malin Biller med en Adamsonsstatyett vid lördagens gala. Med serieboken ”I varje droppe är en ädelsten” har hon gett oss nya tankar och associationer kring Gustaf Frödings diktning, skriver juryn.

De internationella statyetterna gick till iran-fransyskan Marjane Satrapi och danskan Sussi Bech.

Eftersom Svenska serieakademin firade 50-årsjubileum i samband med prisutdelningen på ABF-huset i Stockholm blev det lite extra högtidligt för dem som fick sina namn uppropade på scenen. En av totalt två svenska Adamsonstatyetter tillföll Peter Bergting från Åmål.

– Något av det roligaste som hände på galan var att få sitta ner och prata med Jean Claude Mezieres, illustratören av ”Linda och Valentin”, serien som fick mig att bli illustratör en gång i tiden. Han är 77 nu, men pigg och rolig som få. Omtumlande, säger Bergting.

I akademins motivering står det bland annat att Peter Bergting med häpnadsväckande flit och kapacitet har gjort en högst väsentlig och trovärdig internationell karriär. Bland annat har han gett ut verk på betydande amerikanska förlag som Dark Horse och Image Comics.

Huliganer i nästa bok

I Sverige blev Peter Bergting extra uppmärksammad för serieromanen ”Gängkrig 145”, som han gjorde tillsammans med författaren Jens Lapidus. Nästa större verk kommer att handla om fotbollshuliganer. Manuset som skrivits ihop med journalisten Cyril Hellman är färdigt, men illustrerandet har precis börjat.

Förutom Peter Bergting belönades även Malin Biller med en Adamsonsstatyett vid lördagens gala. Med serieboken ”I varje droppe är en ädelsten” har hon gett oss nya tankar och associationer kring Gustaf Frödings diktning, skriver juryn.

De internationella statyetterna gick till iran-fransyskan Marjane Satrapi och danskan Sussi Bech.