2015-10-14 09:33

2015-10-14 09:33

Feminist utan maxgräns

ÅMÅL: Gudrun Schyman visade kampvilja på Karlbergsgymnasiet

Motvikt. Feministiskt initiativ har bäst verktyg för att ta upp kampen med Sverigedemokraterna. Det menar partiledaren Gudrun Schyman, som i måndags föreläste på Karbergsgymnasiet i Åmål.

– Det finns ingen maxgräns för hur stora vi kan bli, säger hon.

Supervalåret 2014 blev ett genombrott för Feministiskt initiativ. Först tog de plats i Europaparlamentet, sedan fick de 26 mandat i 13 olika kommunfullmäktige. Nästa gång vill partiet även vara med och sätta färg på riksdagen.

– Man får vara perverst intresserad av politik för att orka med en partiledardebatt i dag, säger Gudrun Schyman, och syftar på söndagens duell i tv-programmet ”Agenda”. Ordet feminism nämndes inte en enda gång, inte ens i samband med flyktingfrågan, trots att kvinnor är en extra utsatt grupp. Därför är det otroligt viktigt att vi kommer in 2018.

Redan en halvtimme innan föreläsningen på Karlbergsgymnasiet i Åmål drog i gång gick det att dra två slutsatser: dels finns det ett växande intresse Feministiskt initiativ i Dalsland, dels har partiledaren en ovanligt stark dragningskraft. Bland de cirka 90 åhörarna i Lindgrensalen fanns allt från Stenebystudenter och etablerade lokalpolitiker till helt vanliga gymnasiekillar.

– Gudrun Schyman väcker känslor. Hon är Feministiskt initiativ personifierad, säger Ödsköltbon Inga-Lena Dahl Larsson, som inte är partiansluten.

550 föreläsningar

När FI grundades 2005 var Schyman bara ett av flera välkända namn i toppen, men desto tommare ekade kassan. Visserligen har musikern Benny Andersson pumpat in miljonbelopp, men för att nå ut med sin politik i större skala krävs det partistöd och för att få det måste man sitta i riksdagen.

Tills vidare sprids budskapet från mun till mun.

– Jag gav 550 föreläsningar under valåret. Nu är jag ute och reser ett par gånger i veckan, berättar Gudrun Schyman.

Det som framför allt skiljer Feministiskt Initiativ från många andra partier är att de vill ändra på hela den traditionella maktstrukturen. Ända sedan demokratin slog igenom i Sverige har invånarna företrätts av folkvalda politiker som antingen har kämpat för att minska eller förstärka avståndet mellan samhällsklasserna, enligt Gudrun Schyman. Problemet är bara att det nuvarande systemet blev förlegat redan när kvinnorna fick rösträtt 1921.

– Systemet sattes upp av män, för män. När makthavarna väl lät sig bevekas så var det tydligt att kvinnor inte skulle få komma in på samma villkor som männen. Kvinnor sågs i första som representanter för sitt kön. Detta har präglat politiken i alla tider, säger Gudrun Schyman.

Som exempel framhåller hon att samtliga riksdagspartier, utom Vänsterpartiet, fortfarande har kvinnoförbund.

– Man kan fråga sig varför det behövs separata lobbyorganisationer för att påverka männen vid makten.

MP som vägvisare

Målet för FI är att få in traditionella kvinnofrågor som en naturlig del av den politiska agendan. Några andra alternativ finns inte, om det demokratiska systemet ska bli representativt.

Motståndare och media brukar ofta förringa FI genom att kalla dem för ett enfrågeparti. Ungefär samma sak sades om Miljöpartiet innan de etablerades i riksdagen. Det är också dem Gudrun Schyman framhåller som vägvisande exempel, även om det numera finns ett annat enfrågeparti som går bättre i opinionsmätningarna.

”100 år tillbaka i tiden”

– Om Sverigedemokraterna kom till makten, så skulle vi gå hundra år tillbaka i tiden, säger Gudrun Schyman och påpekar att SD bland annat vill återinföra sambeskattning för gifta par.

Argument för en sådan förändring är att det skulle stärka familjen, men det skulle också innebära att många kvinnor blir beroende av sina mäns inkomst.

– Det är sådant som borde debatteras med Sverigedemokraterna, i stället för flyktingfrågan. Därför är det också viktigt att det kommer in ett nytt parti som ideologisk motkraft, säger Gudrun Schyman.

Supervalåret 2014 blev ett genombrott för Feministiskt initiativ. Först tog de plats i Europaparlamentet, sedan fick de 26 mandat i 13 olika kommunfullmäktige. Nästa gång vill partiet även vara med och sätta färg på riksdagen.

– Man får vara perverst intresserad av politik för att orka med en partiledardebatt i dag, säger Gudrun Schyman, och syftar på söndagens duell i tv-programmet ”Agenda”. Ordet feminism nämndes inte en enda gång, inte ens i samband med flyktingfrågan, trots att kvinnor är en extra utsatt grupp. Därför är det otroligt viktigt att vi kommer in 2018.

Redan en halvtimme innan föreläsningen på Karlbergsgymnasiet i Åmål drog i gång gick det att dra två slutsatser: dels finns det ett växande intresse Feministiskt initiativ i Dalsland, dels har partiledaren en ovanligt stark dragningskraft. Bland de cirka 90 åhörarna i Lindgrensalen fanns allt från Stenebystudenter och etablerade lokalpolitiker till helt vanliga gymnasiekillar.

– Gudrun Schyman väcker känslor. Hon är Feministiskt initiativ personifierad, säger Ödsköltbon Inga-Lena Dahl Larsson, som inte är partiansluten.

550 föreläsningar

När FI grundades 2005 var Schyman bara ett av flera välkända namn i toppen, men desto tommare ekade kassan. Visserligen har musikern Benny Andersson pumpat in miljonbelopp, men för att nå ut med sin politik i större skala krävs det partistöd och för att få det måste man sitta i riksdagen.

Tills vidare sprids budskapet från mun till mun.

– Jag gav 550 föreläsningar under valåret. Nu är jag ute och reser ett par gånger i veckan, berättar Gudrun Schyman.

Det som framför allt skiljer Feministiskt Initiativ från många andra partier är att de vill ändra på hela den traditionella maktstrukturen. Ända sedan demokratin slog igenom i Sverige har invånarna företrätts av folkvalda politiker som antingen har kämpat för att minska eller förstärka avståndet mellan samhällsklasserna, enligt Gudrun Schyman. Problemet är bara att det nuvarande systemet blev förlegat redan när kvinnorna fick rösträtt 1921.

– Systemet sattes upp av män, för män. När makthavarna väl lät sig bevekas så var det tydligt att kvinnor inte skulle få komma in på samma villkor som männen. Kvinnor sågs i första som representanter för sitt kön. Detta har präglat politiken i alla tider, säger Gudrun Schyman.

Som exempel framhåller hon att samtliga riksdagspartier, utom Vänsterpartiet, fortfarande har kvinnoförbund.

– Man kan fråga sig varför det behövs separata lobbyorganisationer för att påverka männen vid makten.

MP som vägvisare

Målet för FI är att få in traditionella kvinnofrågor som en naturlig del av den politiska agendan. Några andra alternativ finns inte, om det demokratiska systemet ska bli representativt.

Motståndare och media brukar ofta förringa FI genom att kalla dem för ett enfrågeparti. Ungefär samma sak sades om Miljöpartiet innan de etablerades i riksdagen. Det är också dem Gudrun Schyman framhåller som vägvisande exempel, även om det numera finns ett annat enfrågeparti som går bättre i opinionsmätningarna.

”100 år tillbaka i tiden”

– Om Sverigedemokraterna kom till makten, så skulle vi gå hundra år tillbaka i tiden, säger Gudrun Schyman och påpekar att SD bland annat vill återinföra sambeskattning för gifta par.

Argument för en sådan förändring är att det skulle stärka familjen, men det skulle också innebära att många kvinnor blir beroende av sina mäns inkomst.

– Det är sådant som borde debatteras med Sverigedemokraterna, i stället för flyktingfrågan. Därför är det också viktigt att det kommer in ett nytt parti som ideologisk motkraft, säger Gudrun Schyman.