2015-10-06 11:45

2015-10-06 11:45

Herman Lindqvist föreläser om våra koloniers historier

MELLERUD: Från Upperud till Västindien

Författaren, journalisten och tv-profilen Herman Lindqvist är högaktuell med boken ”Våra kolonier – de vi hade och de som aldrig blev av”. På torsdag gästar han Kulturbruket i Mellerud.

Drömmen om ett svenskt kolonialimperium uppkom under 1600-talet. Först grundades Nya Sverige i nuvarande USA, därefter lade vi beslag på handelsstationen Cabo Corso i Afrika och tiggde till oss ön Saint-Barthélemy i Västindien av Frankrike. Om dessa och många andra platser som svenskar har suktat efter skriver Herman Lindqvist i sin nya bok.

Passande nog, med tanke på torsdagens föreläsning, finns det även en viss lokal koppling. Järn från Sverige byttes av engelska köpmän mot slavar i Västafrika och i takt med att handeln ökade på 1700-talet växte de dalsländska bruken. Upperuds bruk är ett konkret exempel.

Drömmen om ett svenskt kolonialimperium uppkom under 1600-talet. Först grundades Nya Sverige i nuvarande USA, därefter lade vi beslag på handelsstationen Cabo Corso i Afrika och tiggde till oss ön Saint-Barthélemy i Västindien av Frankrike. Om dessa och många andra platser som svenskar har suktat efter skriver Herman Lindqvist i sin nya bok.

Passande nog, med tanke på torsdagens föreläsning, finns det även en viss lokal koppling. Järn från Sverige byttes av engelska köpmän mot slavar i Västafrika och i takt med att handeln ökade på 1700-talet växte de dalsländska bruken. Upperuds bruk är ett konkret exempel.