2015-10-06 15:52

2015-10-06 15:52

Breddfestival för musiker i Åmål

MUSIK

Lars Nilsson, Anders Hansson och Roger Karlsson är redo för söndagens musikfest, där artister från alla Dalslands kommuner deltar i inomhusfestivalen Musik i Dalsland.
– På Karlbergsgymnasiet är allt väl samlat, säger Lars Nilsson.

Musik i Dalsland inleddes som ett projekt våren 2012, som ett sätt att samla landskapets alla musiker och band på en hemsida. Detta, bland annat, för att göra dem synliga för arrangörer som kan tänkas vilja boka dem.

En liten festival

Satsningen mynnade också ut i en liten musikfestival som första gången hölls i Mellerud, i fjol i Dals Ed och nu är det alltså Åmåls tur. 27 artister och grupper framträder på söndag på tre olika scener och sammanlagt är hundratalet artister med på scen.

– Arrangemanget blir väldigt tajt här i Åmål, med de tre scenerna intill varandra. Vi har en entrédörr och de som är inne kan röra sig fritt mellan scenerna, säger initiativtagaren Lars Nilsson, som är kultur- och fritidsutvecklare i Melleruds kommun och som själv ska stå på scen den här dagen.

Tre scener används

Tre scenerna används: Karlbergsgymnasiets kafé, där lite lugnare akter framträder, mestadels soloartister. I Lindgrenssalen sjunger och spelar de som har en något högre ljudvolym, som körer och som Peter Tornborg. Aulan på Karlberg är vikt för band som använder trummor. Där inne blir det lite hårdare tag.

Artisterna framträder 25–30 minuter var och det är högt tempo mellan låtarna.

– Det bli som en mötesplats för musiker. Samtidigt som det är ett speltillfälle så får man också chansen att knyta kontakter med andra musiker och band. Man blir rätt imponerad av hur mycket musik det finns i Dalsland, säger Roger Karlsson, som på söndag kommer att framträda både i Happy Jazz Please och i Quintet of the Year.

Studieförbundet Vuxenskolan finns med på ett hörn och Anders Hansson berättar att studieförbundet runt om i Sverige denna vecka samlas om ett arrangemang som kallas Världens största musikfestival.

– Runt om i landet ges konserter i alla möjliga genres, säger han.

”En utbudsdag”

Arrangörer går in gratis under Musik i Dalsland.

– Det blir som ett slags utbudsdag där vi visar vad som finns av dalsländskt musikliv. Men allmänheten är förstås hjärtligt välkommen, säger Lars Nilsson.

Tidigare år har det kommit 150–160 besökare till arrangemanget och Lars Nilsson och kompani hoppas på lika många i år. Minst.

– Det vore roligt om det kom 200–250 personer. Vi har gjort arrangemanget mer publikvänligt genom att koncentrera det tidsmässigt, säger Lars Nilsson. I Karlbergsgymnasiet på söndag kan man få Dalslands Greatest Hits på sex timmar.

Musik i Dalsland inleddes som ett projekt våren 2012, som ett sätt att samla landskapets alla musiker och band på en hemsida. Detta, bland annat, för att göra dem synliga för arrangörer som kan tänkas vilja boka dem.

En liten festival

Satsningen mynnade också ut i en liten musikfestival som första gången hölls i Mellerud, i fjol i Dals Ed och nu är det alltså Åmåls tur. 27 artister och grupper framträder på söndag på tre olika scener och sammanlagt är hundratalet artister med på scen.

– Arrangemanget blir väldigt tajt här i Åmål, med de tre scenerna intill varandra. Vi har en entrédörr och de som är inne kan röra sig fritt mellan scenerna, säger initiativtagaren Lars Nilsson, som är kultur- och fritidsutvecklare i Melleruds kommun och som själv ska stå på scen den här dagen.

Tre scener används

Tre scenerna används: Karlbergsgymnasiets kafé, där lite lugnare akter framträder, mestadels soloartister. I Lindgrenssalen sjunger och spelar de som har en något högre ljudvolym, som körer och som Peter Tornborg. Aulan på Karlberg är vikt för band som använder trummor. Där inne blir det lite hårdare tag.

Artisterna framträder 25–30 minuter var och det är högt tempo mellan låtarna.

– Det bli som en mötesplats för musiker. Samtidigt som det är ett speltillfälle så får man också chansen att knyta kontakter med andra musiker och band. Man blir rätt imponerad av hur mycket musik det finns i Dalsland, säger Roger Karlsson, som på söndag kommer att framträda både i Happy Jazz Please och i Quintet of the Year.

Studieförbundet Vuxenskolan finns med på ett hörn och Anders Hansson berättar att studieförbundet runt om i Sverige denna vecka samlas om ett arrangemang som kallas Världens största musikfestival.

– Runt om i landet ges konserter i alla möjliga genres, säger han.

”En utbudsdag”

Arrangörer går in gratis under Musik i Dalsland.

– Det blir som ett slags utbudsdag där vi visar vad som finns av dalsländskt musikliv. Men allmänheten är förstås hjärtligt välkommen, säger Lars Nilsson.

Tidigare år har det kommit 150–160 besökare till arrangemanget och Lars Nilsson och kompani hoppas på lika många i år. Minst.

– Det vore roligt om det kom 200–250 personer. Vi har gjort arrangemanget mer publikvänligt genom att koncentrera det tidsmässigt, säger Lars Nilsson. I Karlbergsgymnasiet på söndag kan man få Dalslands Greatest Hits på sex timmar.