2015-10-02 16:27

2015-10-02 16:51

Återvändare firar 50-årig byggnad

ÅMÅL: Gemensam gudstjänst i Kungsbergskyrkan

Kungsbergskyrkan, som tidigare hette Åmåls Missionskyrka, fyller 50 år. Det firas på söndagen.
– Bygget var en jättesatsning på den tiden, säger Peter Landälv, pastor i Åmåls missionsförsamling.

Kungsbergskyrkan hyllas genom att alla Åmåls kyrkor firar gemensam gudstjänst på söndagsförmiddagen. Svenska kyrkan, Baptistkyrkan, Frälsningsarmén, Pingstkyrkan och Elimkyrkan deltar. Det blir en gudstjänst med sång och musik och välbekanta gäster.

Flera återvändare

Gudstjänsten kommer att inledas med att Camilla Olsson spelar solo på trumpet. Högtidstalare är Curt Engström, som var pastor i Missionskyrkan på 1980-talet. Lennart Hammar, tidigare Åmålsbo, kommer att medverka som organist och sångsolist.

Andakten hålls av Rune W Dahlén, son till Sven Dahlén, tidigare guldsmed i Åmål. Rune W Dahlén är teolog och ansvarar för rekrytering av pastorer i ekumeniakyrkan i Sverige, det vill säga baptistkyrkan, missionskyrkan och metodistkyrkan.

I gudstjänsten medverkar också Anki Frisk och hennes dotter Agnes Frisk med sånger.

– Vi hoppas förstås det kommer mycket folk, nu när alla församlingar samlats till en gudstjänst. Vi ser gärna att många konfirmander kommer, säger Peter Landälv.

Efter gudstjänsten blir det lunch för 110 gäster, kaffe och tårta, och möjligheter för de som vill uppvakta Kungsbergrskyrkan att säga några ord. En utställning kommer att visas och det blir också visning av diabilder.

Den gamla missionskyrkan i trä låg strax intill där nuvarande kyrkan ligger i dag. Under flera decennier pågick diskussioner, huruvida man skulle bygga en ny kyrka. Till slut gjordes slag i saken och 1965 invigdes dagens kyrkobyggnad. Den gamla kyrkan revs när den nya togs i bruk.

”En jättesatsning”

– Det var en jättesatsning på den tiden, men med dagens penningvärde låter det inte mycket. Hela den fina kyrkan, med alla fina utrymmen vi har, kostade 1,1 miljoner kronor att bygga, säger Peter Landälv.

Kungsbergskyrkan hyllas genom att alla Åmåls kyrkor firar gemensam gudstjänst på söndagsförmiddagen. Svenska kyrkan, Baptistkyrkan, Frälsningsarmén, Pingstkyrkan och Elimkyrkan deltar. Det blir en gudstjänst med sång och musik och välbekanta gäster.

Flera återvändare

Gudstjänsten kommer att inledas med att Camilla Olsson spelar solo på trumpet. Högtidstalare är Curt Engström, som var pastor i Missionskyrkan på 1980-talet. Lennart Hammar, tidigare Åmålsbo, kommer att medverka som organist och sångsolist.

Andakten hålls av Rune W Dahlén, son till Sven Dahlén, tidigare guldsmed i Åmål. Rune W Dahlén är teolog och ansvarar för rekrytering av pastorer i ekumeniakyrkan i Sverige, det vill säga baptistkyrkan, missionskyrkan och metodistkyrkan.

I gudstjänsten medverkar också Anki Frisk och hennes dotter Agnes Frisk med sånger.

– Vi hoppas förstås det kommer mycket folk, nu när alla församlingar samlats till en gudstjänst. Vi ser gärna att många konfirmander kommer, säger Peter Landälv.

Efter gudstjänsten blir det lunch för 110 gäster, kaffe och tårta, och möjligheter för de som vill uppvakta Kungsbergrskyrkan att säga några ord. En utställning kommer att visas och det blir också visning av diabilder.

Den gamla missionskyrkan i trä låg strax intill där nuvarande kyrkan ligger i dag. Under flera decennier pågick diskussioner, huruvida man skulle bygga en ny kyrka. Till slut gjordes slag i saken och 1965 invigdes dagens kyrkobyggnad. Den gamla kyrkan revs när den nya togs i bruk.

”En jättesatsning”

– Det var en jättesatsning på den tiden, men med dagens penningvärde låter det inte mycket. Hela den fina kyrkan, med alla fina utrymmen vi har, kostade 1,1 miljoner kronor att bygga, säger Peter Landälv.